Menu

Ajax op laatste elftalfoto's

Na de elftalfoto met het Rijksmuseum op de achtergrond stonden de spelergroep en de technische staf vandaag klaar om de traditionele elftalfoto in het stadion te maken.

Om negen uur 's ochtends vezamelden de Ajacieden zich strak in het Oger-pak op het hoofdveld van de Arena. De stropdassen werden hoogstpersoonlijk door Oger Lusink hier en daar nog wat rechtgetrokken voordat fotograaf Soenar Chamid de Ajacieden vastlegde. Oger kleedt Ajax al zeven jaar. De jaarlijkse elftalfoto is een speciale gebeurtenis voor het bedrijf, dat ook Feyenoord en PSV kleedt. Oger Lusink: ,,Het is het eindresultaat van een lang proces. We beginnen altijd al in een vroeg stadium met het ontwerp. In september van 2002 hebben we het huidige kostuum bijvoorbeeld al besproken met de technische staf en een afvaardiging van de spelersgroep. Daarna wordt ook de directie en het bestuur nog bij de keuze betrokken." Het kostuum zorgde bij de presentatie tijdens het Amsterdam Tournament voor de nodige commotie. ,,Ja, er is inderdaad veel over te doen geweest", reageert Lusink, ,,maar dat hoort bij een club als Ajax. We hebben ook veel positieve reacties gekregen. Ruud Krol vindt het bijvoorbeeld een mooi pak. Verder hebben we ook veel complimenten gekregen van supporters die vinden dat het lef uitstraalt. Dat de combinatie past bij de flair en brutaliteit die Ajax altijd moet uitstralen."

Na de eerste foto kleedde de groep zich om in het Champions-Leaguethuistenue. Sportfotograaf Soenar Chamid kon na deze foto snel door met het uittenue. De selectie is na de elftalfoto's op de Dam, op de Stadsschouwburg en voor het Rijksmuseum inmiddels wel wat gewend. Ook deze foto's maakte Chamid. ,,Vandaag gaat het heel vlot. De spelers weten dat wanneer ze hun aandacht erbij houden, de foto's snel zijn gemaakt. De omstandigheden zijn nu goed. Op de Dam en op de Stadsschouwburg was het bijvoorbeeld heel warm en dus zweten geblazen. Ik probeer er dan naar te streven de spelers zo kort mogelijk in die hitte te laten poseren. Verder is de organistie heel belangrijk. Bij de foto met het paleis op de Dam moesten we het hele plein afzetten. Vandaag kunnen we in alle rust werken en gaat het snel."

De foto's waren binnen een klein uur gemaakt. Ajax kan Europa in!