Menu

Ajax op schema na kleine zege op De Graafschap Amsterdam, zondag 20 februari 2000

Mensen die te laat komen, worden slecht bediend. Voordat alle supporters op hun plaats zaten, stond Ajax tegen De Graafschap al met 1-0 achter. Voordat diezelfde supporters de naam van de Finse doelpuntenmaker hadden ontcijferd, was de stand alweer gelijk. Machlas stond op de goede plek na een corner van Dani. De Portugees zette Ajax in de 23e minuut op voorsprong.

De tweede helft was minder flitsend. Verschillende Ajacieden misten een aantal opgelegde kansen, waardoor de dreiging van een gelijkspel tegen de Superboeren boven de ArenA bleef hangen. Die dreiging werd groter toen Chivu vijf minuten voor tijd de rode kaart kreeg. Ajax hield echter stand en won verdiend met 2-1.

Bij Ajax ontbreken de centrale verdedigers Verlaat en Vierklau. Hierdoor speelt Ajax-aanvoerder Winter samen met Chivu in het centrum. Naast solide spel in de verdediging krijgt Winter ook nog een aantal kleine mogelijkheden in de tweede helft. Foto's: Gerard van Hees

Rechterspits Gronkjaer sticht ook in de wedstrijd tegen de Superboeren veel gevaar. Een aantal malen komt hij dicht bij een goal, maar doelman Olyslager redt adequaat. De Deense aanvaller is ook niet te beroerd voor een verdedigende tackle. In de eerste helft krijgt hij voor zo een actie de gele kaart.

De man van de wedstrijd is Dani, oordeelde de publieksjury uit vak 422. Bij beide doelpunten speelt de Portugees een beslissende rol. Uit zijn corner in de 7e minuut scoort Machlas. Een kwartiertje later rondt Dani een één-tweetje met de Griek bekeken af.

In de tweede helft biedt Laudrup aan enkele medespelers nauwelijks te missen kansen. Het derde Ajax-doelpunt blijft echter uit, waardoor de wedstrijd steeds spannender wordt. De Graafschap blijkt echter niet bij machte om de Ajax-defensie te verschalken.

Machlas wordt na een dik uur gewisseld voor Wamberto. Wouters vertelt na afloop dat zijn aanvaller zelf gewisseld wilde worden. 'Machlas vroeg vijf minuten eerder al of hij eruit kon. Hij was misselijk.'

Scheidsrechter Luyten geeft Cristian Chivu vijf minuten voor tijd de rode kaart, na een sliding van de Roemeen op De Graafschap-spits Tumba. Wouters is boos over de actie van zijn jonge verdediger. 'Dit zijn harde lessen voor Cris, maar het wordt wel tijd dat hij ze gaat leren.'

Ajax - De Graafschap 2-1 (2-1)
0-1 Vaissanen 4'
1-1 Machlas 7'
2-1 Dani 23'

Ajax
Grim, Van Halst, Chivu, Winter, Machlas (63' Wamberto), Laudrup, Gronkjaer, Knopper, Dani, De Cler, Nieuwenburg.

De Graafschap
Olyslager, Nok, Tchangai (46' Redeker), Vreman, Frankel, Den Turk, Ax (61' Meerdink), Turpijn, Vaissanen, Fuchs (84' Splinter), Tumba.

Kaarten
Gronkjaer, Fuchs, Frankel (geel). Chivu (rood)
Arbitrage Hugo Luyten, Van Dijk, Benthem en Haverkort.