Menu

Ajax op sterkte tegen verzwakt Feyenoord

Ajax kan op volle sterkte aantreden tegen Feyenoord. Cristian Chivu en Richard Knopper zijn hersteld van blessures en speelden maandag met het tweede mee. Daarmee is de ploeg weer op volle sterkte gekomen. Ook Nikos Machlas is speelklaar. Bij de Rotterdammers zijn twee spelers geschorst (Smolarek en Rzasa) en spelen Gyan, Korneev en Bosvelt niet vanwege blessures.

De wedstrijd tegen Feyenoord is de eerste in de rij van vier duels, die nog gewonnen moeten worden door Ajax. Na Feyenoord op zondag volgen nog Vitesse (thuis op donderdag) en Twente (uit op zondag 20 mei)diezelfde week.

Richard Witschge kreeg van trainer Co Adriaanse een 7 voor zijn optreden in de wedstrijd tegen RKC. ,,Als hij Petrovic in de eerste minuut niet had laten lopen, was het een 7,5 of een 8 geweest.´´

Feyenoord kan bij winst nog niet worden achterhaald. Ajax staat vierde met 55 punten uit 30 duels. Feyenoord tweede met 59 uit 31. Van die 31 wedstrijden gingen er liefst tien verloren, maar omdat de Feyenoorders slechts twee keer gelijkspeelden dit seizoen, konden ze de hoge klassering vasthouden.

Yakubu speelde een fraaie reeks wedstrijden als vervanger van Cristian Chivu. Nu de Roemeen weer fit is, is het de vraag wat Adriaanse met de Ghanees gaat doen.

Wie zondag de kar bij de Rotterdammers zal moeten trekken is de grote vraag. De enige die afgelopen zondag tegen Fortuna Sittard iets in de melk had te brokkelen (Igor Korneev) heeft een spierscheuring opgelopen. De Rus ontbreekt daardoor in de Arena. Ook verdediger Gyan liep een blessure op. Verdediger Rzasa en aanvaller Smolarek zijn niet beschikbaar. Dit vanwege een schorsing. Jean Paul van Gastel is wel terug in de selectie van Feyenoord. Na drie wedstrijden in het tweede is hij wedstrijdfit.

De duels die donderdagochtend op de training werden uitgevochten, waren messcherp. Hier maakt Ferdi Vierklau het Shota Arveladze lastig.

Twee jaar geleden in de Arena haalde Ajax de grootste overwinning op de Rotterdammers(6-0). Ook in 1975 (6-0) en 1983 (8-2) kwam de thuisploeg tot zo'n grote zege.

Overigens won Feyenoord precies veertien jaar geleden (17 mei 1987) voor het laatst in Amsterdam. Het laatste lustrum scoorde Feyenoord slechts twee keer bij Ajax. Beide doelpunten vielen op 10 september 1999, toen de aartsrivalen 2-2 speelden.

Cristian Chivu is na vijf weken blessureleed helemaal terug. Op de training won zijn team, Andy van der Meyde en John O´Brien, de korte 3 tegen 3 partijtjes.

De vijf laatste wedstrijden zijn beide ploegen niet bijzonder goed op dreef. Ajax en Feyenoord wonnen slechts een keer. Maar Ajax wist nog twee keer een remise te bereiken, waar de Rotterdammers vier keer met een nederlaag werden geconfronteerd.

Christopher Kanu had in de uitwedstrijd tegen Feyenoord zijn handen vol aan Leonardo. Komende zondag heeft trainer Co Adriaanse meerdere opties, buiten de Nigeriaan, voor de rechtsachterpositie. Hij heeft de keuze uit Yakubu (doordat Chivu weer fit is), Vierklau en O'Brien. De Amerikaan deed het namelijk zeer goed tegen RKC. Trainer Co Adriaanse: ,,Dat iedereen fit is, is onderling ook een prikkel. Er kunnen er elf spelen, dertien niet. Daarvan kan ik er nog zeven op de bank zetten, maar zes moeten er op de tribune zitten.´´

Ajax neemt de ontmoeting zeer serieus. Na de training op zaterdag trekt de ploeg zich terug in een hotel. ,,Dit seizoen hebben we dat nog niet eerder gedaan´´, vertelde Adriaanse donderdagmiddag. ,,Daarmee onderstrepen we het belang van de laatste wedstrijden. Ook tegen Vitesse gaan we in een hotel en voor het duel tegen FC Twente gaan we een dag van te voren weg. Daarmee kan het zijn dat de druk extra wordt opgevoerd, maar ik denk dat het in dit geval een positieve bijdrage kan leveren in de voorbereiding.´´

Hoewel het niet in de verwachting lag, dat Richard Knopper nog zou spelen dit seizoen, is hij toch speelklaar. Of hij daadwerkelijk nog wat speelminuten krijgt, zullen we de komende weken zien.

Dat er spelers moe zouden zijn, verwijst de Amsterdammer resoluut naar het rijk der fabelen. ,,Wat een belachelijke veronderstelling. Van der Vaart heb ik de laatste tijd preventief gespaard. Zodat hij niet moe zou worden. Nu is hij kakelvers.´´

De wedstrijd tegen Feyenoord begint al om 13.00 uur. Kom op tijd naar het uitverkochte stadion, anders loop je het risico dat je de aftrap mist vanwege de grote drukte.