Menu
Ajax op valreep langs Excelsior

Ajax op valreep langs Excelsior

Ajax heeft zondag op de valreep van Excelsior gewonnen. Anwar El Ghazi zorgde zeven minuten voor tijd voor de enige treffer van de middag: 1-0. Daardoor houdt Ajax de tweede plaats stevig in handen.

Net als eerder dit seizoen op Woudestein bleken doelpunten tegen Excelsior bijzonder duur. Ajax gaf weinig weg, had veel balbezit, maar stichtte nauwelijks gevaar voor het doel van de bezoekers. Het duel in de ArenA vormde voor wat betreft het scoreverloop zelfs nagenoeg een kopie van het treffen in Rotterdam (0-2). Net als eind december duurde het elf weken later opnieuw tot de 83ste minuut voordat Ajax het verschil kon maken.

De matchwinnaar van toen, Mike van der Hoorn, zag vanaf de reservebank hoe Anwar El Ghazi deze keer de hoofdrol opeiste. Op aangeven van invaller Richairo Zivkovic kopte de aanvaller de bevrijdende 1-0 binnen. Daarmee voorkwam hij dat Ajax - Excelsior in een haast historisch gelijkspel eindigde. In 2007 hielden de Rotterdammers voor het eerst en het laatst een punt over aan hun bezoek aan Amsterdam. Dankzij El Ghazi, nu gedeeld clubtopscorer met Arek Milik (9 goals), bleef het bij dat ene gelijkspel.

Frank de Boer toonde zich ondanks de moeizame zege toch relatief tevreden. ,,Ten opzichte van het uitduel met Excelsior was ons spel vandaag wel goed verzorgd. We hebben Excelsior bijna 90 minuten bij de strot gehad. Maar het gaat in het voetbal om dreiging, kansen creëren en doelpunten maken. Excelsior speelde goed, terwijl wij niet bij machte waren de laatste horde te nemen. Dat was jammer voor het publiek.”

In de 83ste minuut zette Anwar El Ghazi zijn ploeg op 1-0. In de 83ste minuut zette Anwar El Ghazi zijn ploeg op 1-0.

Lasse Schöne verving de geblesseerde Milik (hamstring) in de punt van de aanval. Verder schonk Frank de Boer het vertrouwen aan de spelers die vorige week koploper PSV in Eindhoven versloegen en ook de dubbel met Legia Warschau tot een goed einde brachten. De kersverse vader Niklas Moisander moest tegen Excelsior verstek laten gaan omdat zijn vriendin zondagochtend onverwachts naar het ziekenhuis moest. De Fin kreeg toestemming van Ajax om haar bij te staan en ontbrak daardoor op het opstellingenformulier.

Onder toeziend oog van onder anderen Stefano Denswil (die voor de wedstrijd officieel afscheid nam) en Clarence Seedorf was het de eerste driekwartier bijzonder rustig voor beide doelen. Er vielen geen echte kansen te noteren. Sterker nog; er werd geen enkel schot op het doel van Excelsior afgevuurd. Een afstandsschot van jubilaris Ricardo van Rhijn (honderdste Eredivisieduel) naast het doel en een voorzet van aanvoerder Nicolai Boilesen richting Anwar El Ghazi (onderschept door de keeper van Excelsior) zorgden voor spaarzame momenten waarop de blik richting de grote schermen ging voor een herhaling. Verder laafden met name de fans op de tweede ring aan de oostzijde zich aan de lenteachtige zon die door het open dak naar binnen scheen.

Excelsior, met Ajax-huurling Bas Kuipers in de gelederen, weerde zich kranig in de ArenA. De promovendus gaf daarmee een vervolg aan het tot dusver prima verlopen seizoen waarin de Kralingers na driekwart van de competitie ruim boven de gevarenzone staan. Daarnaast staan ze voor het eerst sinds 1978 in de halve finale van de KNVB Beker. Het bekerduel met FC Groningen moet volgende maand een nieuw hoogtepunt in de clubhistorie van de club worden.

Aan het begin van de tweede helft klopte Excelsior nadrukkelijk op de deur bij Ajax. Daan Bovenberg kreeg de bal uit een hoekschop voor zijn voeten, waarna hij zijn schot via Jasper Cillessen, de lat en Davy Klaassen op de doellijn gered zag worden. Na een klein uur spelen deed Ajax voor het eerst echt iets terug via Nick Viergever. De verdediger kreeg vlak voor het doel op een meter of zes afstand een grote schietkans. De uithaal van Viergever was hard zat, maar werd gekeerd door Excelsior-doelman Alessandro Damen. Na dat wapenfeit bleef het vervolgens weer lang stil voor beide doelen. Viergever pakte even later de enige gele kaart van de wedstrijd. Omdat hij op scherp stond moet hij het uitduel met sc Heerenveen volgende week missen.

Daley Sinkgraven en Richairo Zivkovic zorgden een halfuur voor tijd voor vers bloed in de Ajax-gelederen. Maar ook dat kon niet verhelpen dat de wedstrijd opnieuw inzakte. Een doelpuntloze middag leek het logische gevolg te worden. Totdat El Ghazi de ban brak. Met zijn rake kopbal zorgde hij ervoor dat Ajax de tweede plaats stevig in handen houdt. Bovendien bleef Ajax schadevrij in aanloop naar het eerst duel met Dnipro Dnipropetrovsk in de UEFA Europa League.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Invaller Richairo Zivkovic gaf de voorzet waaruit El Ghazi raak kopte. Invaller Richairo Zivkovic gaf de voorzet waaruit El Ghazi raak kopte.
Ricardo van Rhijn speelde vandaag zijn 100e Eredivisieduel voor Ajax, Joël Veltman zijn 50e. Ricardo van Rhijn speelde vandaag zijn 100e Eredivisieduel voor Ajax, Joël Veltman zijn 50e.
Nicolai Boilesen droeg opnieuw de aanvoerdersband. Nicolai Boilesen droeg opnieuw de aanvoerdersband.
Nick Viergever kreeg de eerste échte kans voor Ajax. Nick Viergever kreeg de eerste échte kans voor Ajax.
Ricardo Kishna zorgt voor dreiging voor het doel van Excelsior. Ricardo Kishna zorgt voor dreiging voor het doel van Excelsior.
Davy Klaassen vervulde de rol van centrale middenvelder. Davy Klaassen vervulde de rol van centrale middenvelder.
Opluchting: vlak voor tijd sleept Ajax via El Ghazi de drie punten binnen. Opluchting: vlak voor tijd sleept Ajax via El Ghazi de drie punten binnen.