Menu
Ajax op weg naar FC Barcelona

Ajax op weg naar FC Barcelona

Ajax werd tijdens de loting voor de UEFA Champions League gekoppeld aan FC Barcelona, AC Milan en Celtic FC. Vooral de koppeling in poule H met de Catalaanse grootmacht bracht verrukking in en rondom de Amsterdam ArenA. De Ajacieden stappen dinsdag in het vliegtuig richting Barcelona, als voetbalstad nauw verwant met Amsterdam.

Ajax en FC Barcelona speelden weliswaar nog nooit een officieel duel met elkaar; beide clubs zijn wel degelijk nauw met elkaar verbonden. Ajax en Barça zijn in voetbalopzicht bloedbroeders.

Wie Ajax zegt, zegt Johan Cruijff. De Amsterdamse club beleefde begin jaren zeventig zijn succesvolste seizoenen met Cruijff als sterspeler. Wie in Barcelona de naam van de maestro noemt, kan even zo goed rekenen op blikken vol waardering en erkenning. Als speler, maar vooral ook als trainer loodste Johan Cruijff FC Barcelona naar de top van de voetbalberg. De Betondorper verwierf in 1992 eeuwige roem toen zijn Barcelona zijn eerste Europa Cup voor landskampioenen won. Op het Londense Wembley-oude-stijl (het klassieke stadion werd in latere jaren grotendeels vernieuwd) schoot uitgerekend landgenoot Ronald Koeman het Dream Team voorbij Sampdoria (1-0).

Het bleek het begin van veel moois, heel veel moois zelfs. Twee decennia na het wonderschot van Koeman, staat de teller wat betreft gewonnen Europa Cups/Champions League Cups op 4. Ook in 2006, 2009 en 2011 mocht Barcelona zichzelf Europa’s beste noemen. Het dankt de meest recente titels ook in belangrijke mate aan Lionel Messi, de man die als wereldster in de voetsporen trad van zijn illustere voorganger Cruijff. Overigens staan Ajax en FC Barcelona als het aankomt op het aantal veroverde Europese titels op gelijke hoogte.

Naast Cruijff droegen in de historie (veel) meer Ajacieden het blaugrana van de FC Barcelona. Van Johan Neeskens tot Patrick Kluivert, via Michael Reiziger tot aan Marc Overmars en van Richard Witschge tot Frank de Boer; vele Nederlandse oud-Ajacieden verdedigden ooit de clubeer van zowel Ajax als Barcelona. Sinds Isaac Cuenca (afgelopen seizoen) en Bojan Krkic in deze voetbaljaargang, bewandelen huurlingen ook de omgekeerde route. Rasvoetballers uit de Barça-school trekken sinds kort ook richting Amsterdam en richting de ArenA. Rinus Michels was in de jaren zeventig bovendien de eerste Nederlandse trainer in Catalaanse dienst. Na mooie en succesvolle trainersjaren in de Meer, verruilde de Amsterdammer zijn geboortestad voor havenstad Barcelona.

Ajax en FC Barcelona troffen elkaar in 2002 op het Amsterdam Tournament. In de ArenA werd het 4-3. Barça-captain Frank de Boer (rechts) vocht die avond felle duels uit met Mido. Ajax en FC Barcelona troffen elkaar in 2002 op het Amsterdam Tournament. In de ArenA werd het 4-3. Barça-captain Frank de Boer (rechts) vocht die avond felle duels uit met Mido.

Zo werd sinds die jaren zeventig een sterke historische band gesmeed tussen beide clubs. Ajax en FC Barcelona streven allebei aanvallend en verzorgd voetbal na. Een identiteit die deels ook werd versterkt door de Nederlandse inbreng bij Barcelona door de jaren heen. Tot afgelopen seizoen bleek de omniclub die de slogan Més que un club (Meer dan een club) hanteert, vrijwel onverslaanbaar in Europa en in de rest van de wereld. Onklopbaar met oogstrelend voetbal. Koning Messi loodste de club waar hij ook zijn opleiding genoot, naar onvoorstelbaar grote successen. Met het voortbrengen van nieuw, eigen toptalent is de zoveelste overeenkomst tussen Ajax en FC Barcelona genoemd. Beide clubs maakten er wereldfaam mee.

Wonderlijk genoeg troffen de eeuwelingen (ruimschoots zelfs) Barcelona en Ajax elkaar nooit eerder voor een officieel duel. De historie van Barça reikt met het oprichtingsjaar 1899 nét iets verder dan het in 1900 opgerichte AFC Ajax. Beide clubs hebben een verleden om van te smullen. Dankzij de gedeelde positieve voetbalopvatting - aanvallend en verzorgd voetbal spelen - en de vruchtbare jeugdopleidingen, is er ongetwijfeld ook een toekomst om blijvend van te genieten.

Woensdag wordt hoe dan ook historie geschreven als FC Barcelona en Ajax elkaar voor het eerst in officieel verband treffen. Het majestueuze Camp Nou (capaciteit 99.354) is de eerste plek waar de bloedbroeders elkaar treffen. Op 26 november wacht in poule H de return in de ArenA. Het zijn wedstrijden om reikhalzend naar uit te kijken en hopelijk met volle teugen van te genieten!

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Pro Shots/Stanley Gontha

Ook in 2004 kwamen Ajax en Barcelona vriendschappelijk tegen elkaar uit. Op hun weg naar de wereldtop troffen onder meer de jonge Wesley Sneijder en Xavi elkaar. Ook in 2004 kwamen Ajax en Barcelona vriendschappelijk tegen elkaar uit. Op hun weg naar de wereldtop troffen onder meer de jonge Wesley Sneijder en Xavi elkaar.
Daniël de Ridder maakte in 2004 al vroeg kennis met een wereldster-in-wording: Lionel Messi. Woensdag zullen veel ogen zijn gericht op de Argentijnse ster van FC Barcelona. Daniël de Ridder maakte in 2004 al vroeg kennis met een wereldster-in-wording: Lionel Messi. Woensdag zullen veel ogen zijn gericht op de Argentijnse ster van FC Barcelona.