Menu
Ajax op weg naar Milaan

Ajax op weg naar Milaan

Hoe gaat het Europese avontuur van Ajax verder na de winterstop? Tweede ronde Champions League of doorstromen in de Europa League? Alles hangt af van het resultaat van AC Milan - Ajax, de wedstrijd die woensdagavond wordt gespeeld. Bij winst is Ajax zeker van overwintering in de Champions League. In alle andere gevallen hoort Ajax op 16 december wie het begin 2014 in de Europa League treft.

Het wordt de twaalfde ontmoeting tussen Ajax en Milan op het hoogste Europese voetbaltoneel. De clubs hebben elkaar in de eerste elf confrontaties perfect in evenwicht gehouden. Milan won vier keer, Ajax vier keer en drie keer werd er gelijkgespeeld. Het laatste gelijkspel ligt nog vers bij iedereen in het geheugen. Milan kwam dit najaar al naar de Amsterdam voor de eerste thuiswedstrijd van Ajax in Groep H van de Champions League. Dat duel eindigde in 1-1: gezien de krachtverhoudingen een terechte uitslag, maar wat was Ajax dicht bij een zege.

Ajax leek 1 oktober in de uitverkochte Amsterdam ArenA voor een regelrechte stunt te gaan zorgen. Milan, met spelers van wereldklasse als Nigel de Jong, Mario Balotelli en Riccardo Montolivo, werd in de eerste helft zwaar onder druk gezet door het elftal van Frank de Boer. Kolbeinn Sigthórsson (afgeketst schot), Viktor Fischer (net naast), Lerin Duarte (vrije trap) en Niklas Moisander (schot over) waren dicht bij een openingstreffer, maar misten dat kleine beetje geluk in de afwerking dat je soms nodig hebt.

De basiself van Ajax voorafgaand aan de vorige ontmoeting op 8 december 2010. De basiself van Ajax voorafgaand aan de vorige ontmoeting op 8 december 2010.

Milan zette daar slechts één kans tegenover in de eerste 45 minuten. Balotelli werd vrijgezet door Kevin Constant, maar Jasper Cillessen greep goed in. Na rust werd Milan gevaarlijker. Ajax werd steeds langer teruggedrukt op de eigen helft. Balotelli kopte bijna raak, maar Cillessen tikte de bal tegen de lat. Pas in de laatste fase van de wedstrijd begon Ajax er weer in te geloven. In de 89ste minuut scoorde Siem de Jong uit een rebound. De Amsterdam ArenA ontplofte, maar de goal wordt afgekeurd omdat Lasse Schöne hands maakte.

Het idee dat een overwinning nog steeds tot de mogelijkheden behoorde, zorgde er wel voor dat de meer dan vijftigduizend toeschouwers bij de laatste Ajax-corner gingen staan. Schöne plaatste de bal uit de hoekschop perfect op het hoofd van Denswil: 1-0. Opnieuw een ontploffing, maar opnieuw ééntje die snel was uitgewerkt. Milan kwam in blessuretijd nog langszij. Balotelli ging het gevecht aan met Mike van der Hoorn, dook naar de grond en kreeg een penalty. Eindstand 1-1.

Hoe de tweede ontmoeting dit seizoen tussen beide Europese grootmachten ook zal eindigen woensdag, het belooft opnieuw een prachtig duel te worden. In het verleden zijn er al heel wat ‘historische’ confrontaties geweest tussen Ajax en Milan. Wat te denken van de Champions League-finale van 1995 in Wenen, waar Patrick Kluivert met zijn puntertje Ajax zijn voorlopig laatste Europese beker schonk? Of de allereerste ontmoeting in 1969? Dat was meteen de finale van de Europe Cup I, helaas voor Ajax door Milan met 1-4 gewonnen. De ontmoetingen in april 2003 staan ook nog bij veel Ajax-supporters in het geheugen gegrift. Ajax speelde op 8 april 2003 met 0-0 gelijk in de Amsterdam ArenA. In de return twee weken later maakte Steven Pienaar in de 78ste minuut de 2-2, genoeg voor Ajax om door te stoten naar de halve finale van de Champions League. Maar Filippo Inzaghi lobte de bal in blessuretijd over Lobont, waarna Jon Dahl Tomasson de 3-2 binnentikte: einde Europese droom.

De laatste wedstrijd in San Siro was de eerste wedstrijd van Frank de Boer als hoofdcoach van Ajax 1. Martin Jol was – mede door de druk van critici als Johan Cruijff - opgestapt en De Boer werd aangewezen om hem in ieder geval tot aan de winterstop te vervangen. Dat ‘tot de winterstop’ uit zou groeien tot inmiddels drie landstitels op rij had niemand verwacht. Maar na zijn debuut als coach was bij Ajax meteen wel weer het vertrouwen terug. Het gevoel ook dat er bij Ajax dankzij de hernieuwde focus op de eigen jeugd spoedig betere tijden aan zaten te komen.

Het elftal van Frank de Boer won die decemberavond in 2010 met 0-2 van AC Milan. Demy de Zeeuw en Toby Alderweireld maakten de doelpunten. Hoewel Milan al geplaatst was voor de tweede ronde was de zege van Ajax in San Siro een ontzettend belangrijke in de geschiedenis van de Amsterdamse voetbalclub. Het was het startpunt van het ‘Tijdperk De Boer’. Een tijdperk waar hopelijk voorlopig nog geen einde aankomt en waar dit keer in San Siro misschien wel opnieuw een mooi hoofdstuk aan wordt toegevoegd.

Tekst: Ajax.nl/Timo Bruijns
Foto's: Pro Shots (boven) en Ajax.nl/Louis van de Vuurst