Menu
Ajax opent met winst tegen Roda JC

Ajax opent met winst tegen Roda JC

Zoals het een titelfavoriet betaamt is regerend landskampioen Ajax aan het seizoen begonnen. Met een keurige 3-0 overwinning op Roda JC, dat kansloos onderuit ging in de Amsterdam ArenA. Naderhand constateerde trainer Frank de Boer tevreden dat Ajax twee punten meer heeft dan na het openingsduel van vorig seizoen.

Voor het openingsduel van de eredivisie was vrijdagavond geen kaart meer te krijgen. Toch was de ArenA niet volledig gevuld. Mogelijk dat een aantal van de ruim 42.000 seizoenskaarthouders nog op vakantie is. Of het moet zijn dat ze zich hebben laten afschrikken door de aangekondigde hitte, maar die zou zowel supporters als spelers geen parten spelen. Mede doordat het dak van het stadion was geopend, lag de temperatuur beduidend lager dan vorige week, toen Ajax in bijna tropische omstandigheden de Johan Cruijff Schaal binnensleepte.

Ajax kan juichen. Het seizoen 2013 - 2014 is begonnen met een duidelijke zege. Ajax kan juichen. Het seizoen 2013 - 2014 is begonnen met een duidelijke zege.

Een week na de seizoensouverture tegen AZ wonnen de Amsterdammers dus opnieuw in eigen huis. Ditmaal was Roda JC de klos, in een wedstrijd waarin Ajax vrijwel negentig minuten lang de betere partij was. De Limburgse opponent vocht moedig terug, maar zou nauwelijks gevaarlijk worden. Ja, in de tweede helft kregen ze een strafschop, veroorzaakt door shirtje trekken van Daley Blind. Maar vanaf de stip schoot Wiljan Pluim hoog over. Zijn misser betekende dat Kenneth Vermeer voor de vijfde opeenvolgende keer zijn doel schoon hield na een penalty, hoewel hij dus niet in actie hoefde te komen.

Dat moest hij wel na enkele minuten spelen in de eerste helft, toen diezelfde Pluim ontsnapte aan de defensie van Ajax en de bal recht in zijn handen plaatste. Het betrof de eerste serieuze doelpoging van de wedstrijd. De tweede volgde vrijwel meteen. Christian Eriksen legde aan vanaf randje zestien meter, maar zag hoe zijn vrije trap via de muur van Roda op de lat belandde. De duizenden Ajacieden die opveerden, konden blijven staan, want luttele seconden later kwam Ajax op 1-0. Doelpuntenmaker was Ricardo van Rhijn, die zijn eerste goal in de eredivisie maakte. Met een beetje geluk, welteverstaan. Want na een vrije trap van Eriksen belandde de bal via de vuisten van Roda-doelman Kurto pardoes voor zijn voeten, waarna hij het speeltuig alleen nog maar binnen hoefde te lopen. Kinderspel noemen ze dat.

Beduidend mooier was de 2-0 van aanvaller Siem de Jong, na een halfuur spelen. De wijze waarop Eriksen hem bediende, was om te smullen. Met een splijtende steekpass zette de jonge Deen zijn aanvoerder vrij voor de keeper, waarna De Jong de bal koelbloedig in de hoek schoof. Een doelpunt dat volgens Frank de Boer tot stand kwam door vroeg druk te zetten, zoals hij graag ziet. ,,Dat deden we goed. Soms kwam Roda eruit, maar dat was vaak zonder dat ze het zelf door hadden’’, merkte hij na afloop op.

Over de eerste helft, waarin verder geen doelpunten vielen, toonde de coach zich tevreden. ,,We speelden goed. We domineerden en creëerden veel kansen’’, zei hij. Minder blij was hij met de tweede helft, waarin Ajax volgens hem zo’n tien minuten niet thuis gaf. ,,We werden slordiger. Leden een aantal keer knullig balverlies. Op zo’n moment moet je simpeler spelen, maar we kozen te vaak voor de verkeerde oplossing en lieten Roda in het spel komen. En zelf hadden we sneller de trekker over moeten halen.’’

Inderdaad was Ajax soms wat ongelukkig in de afronding. Dat konden ook de trainers Gertjan Verbeek en Ronald Koeman zien, die naar Amsterdam waren gekomen om hun komende tegenstander te analyseren. De een speelt volgende week met AZ tegen Ajax, de ander de week erop met Feyenoord.

Zij waren er getuige van hoe onder anderen Bojan en Blind dichtbij een treffer waren. Maar de een trof de vuisten van Kurto, terwijl de ander over schoot. Diezelfde Blind kreeg even later de gele kaart voor het veroorzaken van een strafschop, die zoals eerder vermeld, geen tegentreffer opleverde. Na de penalty herpakte Ajax zich en ging het fanatiek op jacht naar de 3-0. Vooral Viktor Fischer, die vanaf links meerdere malen op doel schoot. Vaak zonder geluk, tot tien minuten voor tijd. Toen kon hij eenvoudig binnen tikken, nadat Siem de Jong vanuit de rebound de paal had geraakt.

Het was het slotstuk van een vermakelijke avond in de ArenA. Een avond waarop Ajax een piepkleine stap zette richting het uiteindelijke doel van dit seizoen: landskampioen worden, voor de vierde maal op rij. De overwinning ging weliswaar gepaard met enkele minpuntjes, zo constateerde De Boer, maar na afloop klonken er toch vooral tevreden klanken uit zijn mond. ,,We hebben in elk geval twee punten meer dan na het openingsduel van vorig seizoen. Vooral de eerste helft was goed. Daarop moeten we voortborduren.’’

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ricardo van Rhijn opende de score in de ArenA. Ricardo van Rhijn opende de score in de ArenA.
Siem de Jong rondde een pass van Eriksen perfect af. Siem de Jong rondde een pass van Eriksen perfect af.
Bojan speelde attractief, maar werd in de tweede helft gewisseld door Frank de Boer uit tactische overwegingen. Bojan speelde attractief, maar werd in de tweede helft gewisseld door Frank de Boer uit tactische overwegingen.
Daley Blind veroorzaakte een penalty in de tweede helft, maar die werd gemist. Daley Blind veroorzaakte een penalty in de tweede helft, maar die werd gemist.
Fischer juicht nadat hij de 3-0 heeft binnengeschoten.
Toby Alderweireld werd verkozen tot Ajacied van de Wedstrijd. Toby Alderweireld werd verkozen tot Ajacied van de Wedstrijd.
Waar blijft de bal? Waar blijft de bal?