Menu

Ajax opent seizoen met winst

Ajax heeft de seizoenouverture tegen FC Utrecht met 3-1 winnend afgesloten. De Ajacieden gingen in de extreme warmte flitsend van start, en stonden binnen vijf minuten op 1-0. De Utrechters kwamen sterk terug, scoorden de gelijkmaker en bleven tot de 70e minuut minstens gelijkwaardig. Daarna nam Ajax het heft weer in handen en via Mido en Pienaar werd de eerste winst van het seizoen binnen gehaald, 3-1.

Ajax opende het seizoen 2002-2003 zondag 18 augustus beter dan een jaar eerder. Toen werd nog met 1-1 gelijk gespeeld tegen Roda JC en tegen FC Utrecht zag het er lange tijd ook naar uit dat de eerste punten verspeeld zouden worden. Maar de wilskracht en het kwaliteitsverschil kwamen uiteindelijk toch tot uiting in de score.

De Amsterdammers openden de wedstrijd, die onder extreme warmte werd afgewerkt, flitsend. In de vierde minuut leek Rafael van der Vaart zijn ploeg al op voorsprong te zetten. Zijn fluwelen stift ging echter op de lat, maar een minuut later was het eerste seizoendoelpunt toch gemaakt. Tomas Galásek verschalkte Wapenaar met een laag schot van net buiten het strafschopgebied, 1-0.

In het eerste kwartier overklaste Ajax de gasten uit de Domstad en de kansen stapelden zich op. Utrecht-trainer Foeke Booy wist hoe dat kon gebeuren: ,,We hadden moeite met de organisatie.”

Ajax profiteerde slechts een maal van die lichte chaos bij Utrecht. ,,De tweede had in die fase ook gemaakt moeten worden”, vond Ronald Koeman. Mido kreeg daartoe een kleine kans en Maxwell schoot in de 12e minuut net over.

Na die fase zakte Ajax enigszins terug en kreeg Utrecht meer grip op het spel. Ook creeërde de uitploeg enkele kansjes, maar Gluscevic en Kuijt konden die niet in de gelijkmaker omzetten. Kuijt was in de 18e minuut nog het dichtst bij de egaliserende treffer; Bergdolmo kopte de bal uit de doelmond.

Scheidsrechter Luinge, die zijn 500e wedstrijd in het betaald voetbal floot, blies na 28 minuten af voor een kleine drinkpauze. Kort daarna kwam Utrecht gelijk. Tom van Mol zette in de 28e minuut voor waar Chivu en Kuijt de strijd om de bal aangingen. Het leek de Ajax-aanvoerder te zijn die de bal in eigen doel werkte, maar na afloop durfden geen van beide trainers daar een eed op te doen. Gelijk was het wel, 1-1.

Nog voor rust ging Bergdolmo met een blessure aan het bovenbeen van het veld. Petri Pasanen nam zijn positie over en de Fin zag dat Ajax nog meer kansen had om de stand voor rust weer in zijn voordeel te doen keren. Van der Vaart schoot op Wapenaar, Van der Meyde verontrustte de doelman nauwelijks.

In de tweede helft bleef Van der Vaart een ware plaaggeest voor zijn directe tegenstander Jean Paul de Jong. De Utrechter moest naar allerlei middelen grijpen om de Ajacied af te stoppen en aangezien ‘shirthangen’ door Luinge nimmer werd bestraft, was het middel effectief.

Effectief was Ajax niet. Sikora had de pech dat Wapenaar zijn mooie inzet even fraai pakte en Mido kopte na een vrije trap van Van der Vaart net naast.

Ook Utrecht kreeg via oud-Ajacied Dave van den Bergh een mogelijkheid op voorsprong te komen. Nu was het Chivu die de bal uit het doel kopte. Stekelenburg stond een kwartier voor tijd Utrechts succes in de weg toen hij een schot van Gluscevic blokte.

Met nog twintig minuten te spelen veranderde Ronald Koeman het systeem. Hij haalde Van der Meyde en Maxwell naar de kant en liet Zlatan en Pienaar invallen. Die wissels pakten na een gewenningsperiode van tien minuten bijzonder goed uit. Koeman: ,,Ik wist al dat dit elftal goed kon omschakelen naar een ander systeem. Dat is een extra kracht van dit team. En het levert vaak positief resultaat op.”

Zo ook tegen FC Utrecht. Sikora zette in de 80e minuut vanaf links goed voor, waar Mido zijn opponent Robert Roest –koud in het veld- te snel af was en knap binnen kopte, 2-1. ,,We hebben vanmiddag niet de beste Mido gezien”, vond Koeman. ,,Ik vroeg me af of ik hem wel 90 minuten moest laten spelen. Maar ik weet ook dat hij wel een moment kan hebben. Dat gebeurde dus, na de fantastische voorzet van Sikora kopte hij heel goed binnen.”

De buit was binnen. Utrecht was geknakt en de Ajacieden bouwden aanval na aanval richting Wapenaar op. In de 85e minuut had dat opnieuw resultaat. Steven Pienaar zette de aanval op, passte op Zlatan maar de Zweed stuitte op Wapenaar. De bal kwam echter voor de voeten van Van der Vaart, die opnieuw inzette maar weer zat er een Utrechts been tussen. Toch kwam de bal weer voor de voeten van Pienaar en met een beheerste beweging bracht de Zuid-Afrikaan de 3-1 op het bord.

,,Op deze wedstrijd kunnen voortborduren”, zei Koeman na afloop. ,,Iedereen riep steeds hoe fantastisch Ajax was, maar nu ging het pas om de punten. Utrecht kwam na het doelpunt van ons beter in de wedstrijd. Ons baltempo was te laag, waardoor er enkele gevaarlijke situaties onstonden. We hadden voor rust echter nog de 2-1 moeten maken”, was de Ajax-trainer van mening. ,,In de tweede helft zetten we Utrecht onder druk wat resulteerde in kansen van Van der Vaart en Mido. En je weet, hoe langer het doelpunt uit blijft, hoe groter de kans wordt dat de wedstrijd andersom eindigt. Maar onze spelers waren nog fit. Het was dankzij de kwaliteit van dit elftal en de wil om te winnen dat het lukte.”

Foeke Booy was teleurgesteld: ,,We hadden het gevoel dat er meer in zat dan 1-1. We dachten dat er iets te halen viel."