Menu
Ajax opnieuw kansloos tegen Utrecht

Ajax opnieuw kansloos tegen Utrecht

De tweede competitiehelft is desastreus begonnen voor Ajax. Vier dagen na de eenvoudig gewonnen inhaalwedstrijd tegen Feyenoord verliep de officiële start van de tweede seizoenshelft dramatisch voor het team van Frank de Boer. Net als eerder dit seizoen in Amsterdam was FC Utrecht ook in eigen huis te sterk voor Ajax: 3-0.

Belangrijke testjes, zo typeerde Jan Vertonghen afgelopen vrijdag de week die Ajax wachtte met de uitwedstrijden tegen FC Utrecht en NAC Breda en de midweekse bekerwedstrijd tegen NAC. Op bezoek bij Utrecht liep de eerste van drie testen ongelofelijk slecht af. Voor de tweede keer in een paar maanden verloor Ajax van Utrecht, waardoor de duels met de club uit de Domstad Ajax dit seizoen de maximale zes punten hebben gekost. Het zal een hele klus worden om dat maximale aantal verliespunten in het vervolg van de competitie nog goed te maken.
De Boer koos in Stadion Galgenwaard voor dezelfde opstelling als afgelopen woensdag tegen Feyenoord. Dat betekende dat Daley Blind opnieuw als linksback speelde. Urby Emanuelson ontbrak in de Domstad. De ras-Ajacied is op weg naar AC Milan. Een transfer die volgens De Boer op een paar details na rond is.

,,We hadden hem liever willen behouden, maar Urby gaf duidelijk aan dat hij nu al wilde gaan. Liever had ik hem over een halfjaar pas zien gaan. Urby is op en top Ajacied en ik wens hem het allerbeste bij AC Milan. We gaan ons best doen om hem op een mooie manier afscheid te kunnen laten nemen van de club en dus ook van de supporters. Zijn vertrek moeten we nu intern oplossen. In eerste instantie met Blind. Het is aan hem om te laten zien dat hij er klaar voor is.” De absentie van Emanuelson maakte voor middenvelder Rodney Sneijder een plaats vrij in de wedstrijdselectie. De 19-jarige Ajacied (op de bank plaatsnemend met rugnummer 43), broer van Wesley, zit al sinds 2000 in de jeugdopleiding van Ajax en rook in zijn geboortestad voor het eerst aan het grote werk.

Christian Eriksen slaagde er ook niet in om zijn stempel op het Ajax-spel te drukken. Christian Eriksen slaagde er ook niet in om zijn stempel op het Ajax-spel te drukken.

Dat uitwedstrijden tegen FC Utrecht traditioneel lastig zijn voor Ajax bleek afgelopen zondag opnieuw. Hoewel drie van de laatste vier bezoeken aan de Galgenwaard goed afliepen, was dat allerminst een garantie voor succes in de Domstad. Sterker nog; vorig seizoen ging Ajax met 2-0 onderuit en ook eerder dit seizoen in Amsterdam was Ajax kansloos tegen Utrecht: 1-2.

Vrijwel de gehele eerste helft was Utrecht heer en meester in eigen huis. Het stormachtige eerste kwartier van de thuisploeg werd door Ajax nog overleefd. Nana Asare, Dries Mertens en Frank Demouge meldden zich beurtelings voor Maarten Stekelenburg. Het eerste schot van Ajax kwam pas in de achttiende minuut toen Siem de Jong de bal net over het doel van Utrecht mikte. Het gaf de verhoudingen tussen Ajax en Utrecht goed weer. ,,In de rust heb ik de spelers gevraagd of de wedstrijd niet te vroeg voor ze was. Het leek wel of er nog een paar aan het slapen waren”, sprak De Boer na afloop, die aangaf dat hij tijdens de pauze aardig uit zijn dak was gegaan. En daar had hij ook alle reden toe.

Halverwege de eerste helft drukte Utrecht het overwicht ook in de score uit. Vlak nadat Demouge de bal geheel vrij tegen de paal kopte, was Utrecht in de volgende aanval wel trefzeker. Edouard Duplan mocht ongehinderd aanleggen voor een schot. De Fransman bedacht zich geen moment en knalde de bal vanaf de rand het zestienmetergebied in de verre kruising: 1-0. En daarmee was het leed nog niet geleden. Twee minuten na de 1-0 scoorde Duplan ook de 2-0. Opnieuw mocht de nummer 7 van FC Utrecht ongehinderd de bal beroeren. Uit een afgemeten voorzet van Kevin Strootman kopte hij de tweede treffer van de middag binnen: 2-0. Een vrije trap van Christian Eriksen was het enige wapenfeit wat Ajax daar in de eerste driekwartier nog tegenover kon zetten. De Deen schoot de spelhervatting net over. Toch eiste Utrecht op de valreep alsnog een betere kans op. Demouge had een derde Utrechtse treffer voor rust op zijn hoofd. Een katachtige reflex van Maarten Stekelenburg voorkwam erger.

In de tweede helft ging Ajax iets beter spelen, maar de tegenwind van de achterstand bleek ook na rust een vervelende weerstand. Kort na de hervatting kreeg Sulejmani nog even een prima kans. De Serviër schoot de bal vanuit kansrijke positie naast het doel. Daarmee was de grootste kans na rust al snel genoteerd. Wat in de resterende veertig minuten volgde was een Utrecht dat niet meer hoefde en een Ajax dat niet meer kon. Het leverde een lauwe tweede helft op die acht minuten voor tijd toch weer even een vonkje kreeg. Ismo Vorstermans vergrootte de vreugde van Utrecht en het leed van Ajax. De aanvaller schoot op aangeven van Michael Silberbauer de 3-0 binnen. De Boer: ,,Dit is een goed leerproces voor onze jonge ploeg. Er komen is voor jonge spelers ‘makkelijk’, er blijven is veel moeilijker. Dat bleek vanmiddag. Ze kunnen niet altijd een 6,5 spelen. Vanmiddag haalden er een paar een 4. Tegen een Utrecht in vorm ga je dan op je bek.”

Bij alle malheur kwam ook nog eens de blessure van invaller Dario Cvitanich, die zijn rentree op de Nederlandse velden tot zeventien minuten beperkt zag worden. De Argentijn verliet het veld met een kuitblessure en zal naar verwachting enige tijd uitgeschakeld zijn. Het koste De Boer een wissel en Ajax opnieuw een aanvaller. Opgeteld bij de nog altijd geschorste Luis Suarez en geblesseerde Mounir El Hamdaoui zal De Boer in aanloop naar de dubbel tegen NAC creatief moeten zijn. Al hield hij voor El Hamdaoui nog wel wat hoop. ,,Hij heeft zaterdag voor 75 procent meegetraind. Hopelijk haalt hij de bekerwedstrijd van aanstaande donderdag.”

De clubleiding van Ajax liet na afloop van de wedstrijd weten in algemene zin tevreden te zijn over het gedrag van de 1200 meegereisde supporters. Ook met de wetenschap dat er vooraf een hoop publiciteit is geweest over de onderlinge rivaliteit tussen supporters van Ajax en Utrecht.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Frank Demouge kopt op het Ajax-doel. De spits raakte eerder de paal. Frank Demouge kopt op het Ajax-doel. De spits raakte eerder de paal.
Lorenzo Ebecilio delft het onderspit tegen meerdere tegenstanders. Lorenzo Ebecilio delft het onderspit tegen meerdere tegenstanders.
Miralem Sulejmani werkte een spaarzame Ajax-kans naast het doel van Michel Vorm. Miralem Sulejmani werkte een spaarzame Ajax-kans naast het doel van Michel Vorm.
De Ajax-defensie opnieuw in opperste staat van paraatheid bij een kans voor Demouge. De Ajax-defensie opnieuw in opperste staat van paraatheid bij een kans voor Demouge.
Siem de Jong weet zich omsingeld door Utrechters en kan weinig uitrichten. Siem de Jong weet zich omsingeld door Utrechters en kan weinig uitrichten.
Maarten Stekelenburg betreurt een nieuwe Utrechtse treffer... Maarten Stekelenburg betreurt een nieuwe Utrechtse treffer...
Jan Vertonghen beseft dat Ajax ernstige averij heeft opgelopen in de titelrace. Jan Vertonghen beseft dat Ajax ernstige averij heeft opgelopen in de titelrace.
Rodney Sneijder maakte zondag zijn debuut in de wedstrijdselectie. Tot een debuut kwam het niet. Rodney Sneijder maakte zondag zijn debuut in de wedstrijdselectie. Tot een debuut kwam het niet.