Menu
Ajax opnieuw met lege handen

Ajax opnieuw met lege handen

Voor de vijfde keer in drie seizoenen moest Ajax zijn meerdere erkennen in Real Madrid. Ook woensdagavond was de Koninklijke duidelijk te sterk voor de kampioen van Nederland: 1-4. Na twee groepswedstrijden in de UEFA Champions League staat Ajax met nul punten onderaan. Frank de Boer: ,,Je mag wel respect voor je tegenstander hebben, maar geen ontzag.”

Over de zwaarte van de kampioenspoule was al veel gezegd en geschreven. Ook in aanloop naar Ajax - Real Madrid werden alle registers weer opengetrokken. Natuurlijk was het verschil in kwaliteit, budget en ervaring levensgroot, maar op basis van geloof in eigen kunnen moest er toch een keer iets mogelijk zijn tegen de kampioen van Spanje. Maar het liep anders. Ajax verloor uiteindelijk met ruime cijfers en kon het Real slechts een fase in de tweede helft echt lastig maken. De wedstrijdbal was voor matchwinner Ronaldo, die met drie goals de show stal.

,,Je kan verliezen van een tegenstander als Real Madrid. Dat is helemaal niet gek. Maar je moet je eigen filosofie niet verloochenen. Ik vond dat we vanavond teveel ontzag voor de tegenstander toonden. Je mag wel respect hebben, maar geen ontzag” sprak Frank de Boer na afloop duidelijke taal. ,,In balbezit moeten we doen waar we goed in zijn. En dat hebben we helaas verzuimd. Teveel spelers bleven onder hun niveau."

Daley Blind speelde een uitstekende wedstrijd. Daley Blind speelde een uitstekende wedstrijd.

Onder het dichte dak van de ArenA startte Ajax in dezelfde opstelling als de voorgaande twee wedstrijden. Gezien de resultaten tegen FC Utrecht en FC Twente had Frank de Boer ook weinig reden tot wijzigen. Met de ervaren controleur Christian Poulsen als extra slot op de deur probeerde Ajax het Spaanse gevaar zo veel mogelijk binnen de perken te houden. Ook voor Ricardo van Rhijn was een belangrijke rol weggelegd als bewaker van Cristiano Ronaldo. Zowel in verdedigend als aanvallend opzicht moest de rechtsback van Ajax het de absolute ster van Real Madrid zo lastig mogelijk maken.

Het (veel) sterkere Real Madrid had uiteraard verreweg de meeste kansen, maar tot de 42ste minuut koesterde Ajax de nul met dank aan de uitstekend keepende Kenneth Vermeer. De doelman onderscheidde zich talloze malen tijdens de belegering van zijn doel. Uiteindelijk moest de nummer 1 van Ajax toch zijn meerdere erkennen in Ronaldo. Uit een aanval via de linkerflank gaf Karim Benzema de bal voor, waarna hij via onder meer Poulsen voor de voeten van de Portugees kwam. Die wist daar uiteraard wel raad mee: 0-1. Luttele minuten na rust kreeg Ajax een nieuwe domper te verwerken. Met een flitsende omhaal verdubbelde Benzema de Madrileense voorsprong. De kleine 50.000 Ajax-fans, die zich veelvuldig lieten horen, waren daarmee getuige van een wereldgoal.

Toch bleek het bij een 2-0 achterstand nog niet gespeeld in de ArenA. In tegendeel. Want hoewel de cijfers in het voordeel van Madrid waren, bleef Ajax jagen op een doelpunt tegen de Koninklijke. ,,Het wordt tijd om te scoren”, zei De Boer daar een dag eerder al over toen hij verwees naar de doelcijfers van de afgelopen vier ontmoetingen: 0-12. Tien minuten na rust werd die wens verhoord. In de persoon van Niklas Moisander brak Ajax de ban. De Fin stond bij een corner vogelvrij bij de tweede paal, waar hij de bal tussen Michael Essien en keeper Casillas doorkopte: 1-2.

Die verkleinde marge inspireerde Ajax tot meer. Dankzij de uitblinkende Vermeer bleef de marge twintig minuten lang verkleind tot slechts een treffer. ,,Gelukkig viel die 1-2. Daardoor ging het publiek er ook helemaal achter staan.” Om de stootkracht voorin iets te vergroten werd Sana halverwege de tweede helft vervangen door een opvallende debutant: Danny Hoesen. De 21-jarige spits van Jong Ajax zag zijn eerste uitverkiezing in de wedstrijdselectie direct beloond met speelminuten op het allerhoogste clubniveau. Drie minuten na zijn entree had Hoesen zelfs de 2-2 op zijn schoen. ,,Een honderd procent kans”, zo taxeerde De Boer. Een voorzet van Ryan Babel werd door Siem de Jong gemist, waarna Hoesen de bal bij de tweede paal over schoot.

,,Ondanks die goede fase hadden we geen recht op een punt”, zo vond de coach van Ajax, die na afloop nog wel door José Mourinho werd gecomplimenteerd dat hij zijn team goed had neergezet. ,,Doordat we naïef met balbezit omgingen, stond het in een mum van tijd 1-4.” Ronaldo maakte daarmee een eind aan alle Amsterdamse hoop. Binnen twee minuten demonstreerde de aanvaller tot twee keer zijn wereldklasse. Eerst schoot hij in de 79ste minuut met een bekeken krul de bal buiten bereik van Vermeer. In de volgende aanval was het opnieuw raak. Met zijn derde en Madrids vierde doelpunt van de avond eindigde de avond alsnog een ruime nederlaag voor Ajax: 1-4.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De elf die het tegen Real Madrid mochten proberen. De elf die het tegen Real Madrid mochten proberen.
Christian Poulsen in duel met Callejon, die vorig jaar nog twee keer scoorde in de ArenA. Christian Poulsen in duel met Callejon, die vorig jaar nog twee keer scoorde in de ArenA.
Tobias Sana kwam Michael Essien vaak tegen. Tobias Sana kwam Michael Essien vaak tegen.
José Mourinho voor zijn ijzersterke reservebank. José Mourinho voor zijn ijzersterke reservebank.
Siem de Jong werd regelmatig  gestuit door Xabi Alonso. Siem de Jong werd regelmatig gestuit door Xabi Alonso.
Christian Eriksen was Kaká even kwijt. ,,Er lag echt wel ruimte", zei De Boer na afloop. Christian Eriksen was Kaká even kwijt. ,,Er lag echt wel ruimte", zei De Boer na afloop.
Kenneth Vermeer was uitstekend op dreef maar kon de vier tegengoals niet voorkomen. Kenneth Vermeer was uitstekend op dreef maar kon de vier tegengoals niet voorkomen.
Frank de Boer kreeg de complimenten van Mourinho: ,,Frank heeft intelligent gecoacht." Frank de Boer kreeg de complimenten van Mourinho: ,,Frank heeft intelligent gecoacht."
Niklas Moisander bracht Ajax - cijfermatig gezien - terug in de race: 1-2. Niklas Moisander bracht Ajax - cijfermatig gezien - terug in de race: 1-2.
Vier keer konden de Madrilenen juichen in de ArenA. Vier keer konden de Madrilenen juichen in de ArenA.
Danny Hoesen maakte zijn debuut voor Ajax. Danny Hoesen maakte zijn debuut voor Ajax.
Danny Hoesen kreeg plotseling de kans op 2-2, maar hij schoot de bal over. Danny Hoesen kreeg plotseling de kans op 2-2, maar hij schoot de bal over.
Fabian Sporkslede was in dit duel Sami Khedira de baas. Fabian Sporkslede was in dit duel Sami Khedira de baas.
De Ajacieden op de bank keken bedenkelijk naar het vertoonde spel. De Ajacieden op de bank keken bedenkelijk naar het vertoonde spel.