Menu
Ajax opnieuw naar Oostenrijk

Ajax opnieuw naar Oostenrijk

Ajax verblijft vanaf maandag in Oostenrijk voor het eerste trainingskamp ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. Tijdens het verblijf in het Alpenland oefent de landskampioen tegen FC Wacker Innsbruck in de Silberstadt Arena in Schwaz. Met dat duel op zaterdag 5 juli wordt de tweede trainingsweek afgesloten. Ajax was tweemaal eerder te gast in Neustift im Stubaital.

De eerste keer dat Ajax zijn heil zocht in Neustift was in 2010, toen Martin Jol nog aan het roer stond. In die week werkten de Amsterdammers twee oefenduels af tegen respectievelijk Al Ahly uit Egypte en het Roemeense Rapid Boekarest, de voormalige club van oud-Ajacied Bogdan Lobont.
In het treffen met de Egyptische recordkampioen groeide Miralem Sulejmani diep in de extra tijd uit tot matchwinnaar door het enige doelpunt van de wedstrijd voor zijn rekening te nemen. Van de toenmalige selectie zijn Siem de Jong en Kenneth Vermeer de laatst overgeblevenen.

Eerstgenoemde mocht halverwege de tweede helft naar de kant, terwijl Vermeer Jeroen Verhoeven voor zich moest dulden. Destijds ontbraken de spelers die furore maakten op het WK in Zuid Afrika. Ook nu is de selectie niet compleet en zijn onder anderen Jasper Cillessen, Daley Blind en Joël Veltman er niet bij vanwege de mondiale titelstrijd in Brazilië.

Twee dagen na de ontmoeting met Al Ahly werden de degens gekruist met Rapid Boekarest. De Jong leek Ajax de overwinning te bezorgen, maar Sabrin Sburlea gooide tien minuten voor tijd roet in het eten: 1-1. ‘Voordeel van deze week is dat we veel jongens aan het werk hebben gezien. Dat was positief’, luidde na afloop het commentaar van Jol.

Diens opvolger Frank de Boer koos er vorig jaar eveneens voor de eerste trainingsstage te beleggen in de Oostenrijkse bergen. In tegenstelling tot drie jaar eerder werd er nu slechts een oefenduel afgewerkt. Met de later naar Tottenham Hotspur vertrokken Christian Eriksen nog binnen de gelederen won Ajax in het Duitse Dresden met 0-3 door twee treffers van de Deen en Danny Hoesen. ‘Ik ben heel blij met het vertoonde spel van vandaag. We konden telkens de vrije man vinden. Dat wil ik zien. Daardoor hebben we de wedstrijd gecontroleerd en gedomineerd. Belangrijkste is dat iedereen 45 minuten in zijn benen heeft. Nu gaan we de komende weken verder opbouwen richting het nieuwe seizoen’, was De Boer uitermate tevreden over het optreden van zijn ploeg.

Volgende week wacht dus FC Wacker Innsbruck, dat afgelopen seizoen onderaan eindigde in de Oostenrijkse Bundesliga, maar ooit een gerenommeerde club was die in de jaren zeventig vijfmaal kampioen van Oostenrijk werd. Tevens bereikte de club in het seizoen 1977/1978 de kwartfinale van de Europa Cup 1, de huidige Champions League, door FC Basel en Celtic uit te schakelen. Vervolgens werd bij de laatste acht ternauwernood verloren van Borussia Mönchengladbach (Dui).
Behalve bekende Oostenrijkse oud-internationals als doelman Friedrich Koncilia - die op het WK van 1978 nog onder de lat stond tegen Nederland - Kurt Jara en Walter Schachner stonden ooit de Nederlanders Hugo Hovenkamp, Mario Been en Jan Verheijen bij Wacker onder contract.
Na de trip naar Oostenrijk neemt Ajax het op 19 juli in het Overijsselse Hardenberg op tegen Real Sociedad. Het officiële seizoen begint voor Ajax op 3 augustus als de Johan Cruijff Schaal wordt gespeeld tegen PEC Zwolle.

Op zondag 10 augustus start Ajax vanaf 14:30 uur in eigen huis de competitie tegen Vitesse. Een week later reizen de Ajacieden af naar Alkmaar voor het uitduel bij AZ. Op 24 augustus is Ajax - PSV de eerste topper van het seizoen.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst