Menu

Ajax opnieuw simpel langs KAA Gent

Ajax heeft de thuiswedstrijd tegen KAA Gent met 3-0 gewonnen. Dat brengt de totaal score van de eerste ronde van het UEFA-Cuptoernooi op 9-0. Een heel fraai resultaat. Vooral omdat het Ajax van donderdagavond op liefst vijf plaatsen verschilde van het team dat KAA Gent in Belgie van de mat veegde.

Geen Knopper, Gronkjaer, Arveladze, Vierklau en Galasek in de basis. Zij waren allen geblesseerd. Maar wel Van der Gun, De Cler, Van der Vaart, Pasanen en Bobson. Vooral voor Van der Gun was deze wedstrijd niet zo'n formaliteit als de uitslag van 6-0 doet vermoeden. De 'reserve nummer 10' moest nu laten zien wat hij waard was. Wilde ook bewijzen dat hij net zo goed als Knopper op die positie uit de voeten kon. Hij deed het prima. Vond het publiek - want hij werd uitgeroepen tot Man of the Match-, maar ook trainer Adriaanse. 'Ik ben zeer te spreken over de jonge spelers in de as. Pasanen, Chivu, Van der Gun en Van der Vaart', liet de oefenmeester na afloop weten. 'Maar vooral over Van der Gun. Hij weet steeds op het juiste moment te vertrekken.'

AA Gent had vooraf laten weten dat het niet nog een keer tegen zo'n grote nederlaag wilde aanlopen als zestien dagen geleden in het eigen stadion. Die instelling etaleerde de equipe van interim-coach Vermeulen direct. Al in de tweede minuut gaf Kraouche perfect voor op de vrijstaande Kaklamanos. De Griek schrok zich een ongeluk van die kans. Dat in tegenstelling tot Fred Grim, die het hoofd koel hield, zich op het juiste moment strekte en de bal op de paal tikte. De doelman greep vaker zeer effectief in.

Ajax kreeg in het zeer sfeervolle stadion - op de eerste ring had iedereen een vlag uitgereikt gekregen - vele mogelijkheden. Maar, net als het publiek, liet ook de grensrechter zijn vlag vele keren, hij echter ten onrechte, wapperen. Dat kostte Ajax enkele zekere doelpunten.

Maar het twijfelachtige vlaggen van de grensrechter, was slechts uitstel van executie voor Gent. In de 26e minuut zette Van der Meyde een verdediger stevig opzij, maar mocht doorgaan. Zijn passje op Winter werd door de aanvoerder direct naar Van der Gun gespeeld. De maker van het zesde doelpunt in Gent aarzelde ook dit keer niet en schoot de bal in het verlaten doel, 1-0. Bij die score bleef het in de eerste helft.

Maar na dertien minuten in de tweede helft was het opnieuw raak. Aron Winter ging op rechts goed door, misleidde de mistastende Cipi en bracht de bal weer voor op Van der Gun. Die benutte ook zijn tweede mogelijkheid en verdubbelde de score van Ajax, 2-0. Gent was leeggespeeld en zelfs het lage tempo en de voorspelbare acties van Ajax waren de ploeg te machtig. Van der Vaart kreeg dotten van kansen, maar scoorde vooralsnog niet.

Adriaanse had Bobson naar de kant gehaald ten faveure van Wamberto. De kleine Braziliaan had er duidelijk zin in. Met een souplesse en enthousiasme slalomde hij zich door de spelers van Gent, maar tot succes leidde het jammergenoeg niet. In de 74e minuut sloeg Adriaanse opnieuw aan het wisselen en verving Brutil Hose doelmaker Van der Gun. Twee minuten later maakte Chivu plaats voor Yakubu. De Roemeen kampt met een lichte knieblessure, waardoor Adriaanse geen risico wilde lopen.

Tien minuten voor tijd ging Gent weer iets meer naar voren voetballen, maar verder dan twee schoten van Laamers en Joly kwam Gent niet. Beide keren zat Grim er prima bij.

Vijf minuten voor tijd voerde Ajax de marge op. Tim de Cler, die een prima wedstrijd op de mat legde, passte in op Hosé. De spits tipte de bal slim naar Van der Vaart en het zeventienjarige talent kon nu wel tot scoren komen, 3-0. In de allerlaatste minuut had Ajax de marge nog kunnen vergroten, maar Hosé wachtte veel te lang waardoor de bal als door een flipperkast het strafschopgebied rond ging.

Maar met een totaal score van 9-0 kan een ploeg aankomen in Europa, vond ook Adriaanse. 'We hebben twee goede uitslagen neergezet. Als je ziet dat twaalf van achttien spelers van de eigen opleiding komen, is dat mooi. Ik vond de Belgen zeer moedig spelen met vier man voorin, waardoor wij een op een kwamen te staan.'

Adriaanse: 'Grim hield in de beginfase Ajax op de been. Het was in de slotfase jammer dat de kans van Hosé er niet in ging. Dan had hij wat meer vertrouwen gekregen. Over Aron Winter ben ik tevreden. Hij deed het goed als bijkomende middenvelder. Witschge had het daarentegen heel moeilijk. Ik denk dat dit zijn zwakste wedstrijd tot nu toe was.'

Vrijdagmiddag wordt de loting verricht voor de volgende ronde. In het vroege middaguur is bekend tegen wie Ajax in de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi uitkomt.