Menu
Ajax organiseert HET-toernooi

Ajax organiseert HET-toernooi

Sportpark de Toekomst is deze maand twee keer het domein van jonge voetballertjes uit de regio. Op woensdag 14 en woensdag 28 oktober komen er in totaal 24 E-teams en 48 F-teams naar de achtste editie van het HET-toernooi. Organisatoren Henny de Regt en Casimir Westerveld blikken vooruit.

Er verschijnt een lach op het gezicht van Casimir Westerveld. Hij herinnert zich maar al te goed hoe het is om als jong spelertje bij Ajax op bezoek te komen. ,,Dit soort toernooien zijn altijd een spektakel. Dat was vroeger al zo toen ik nog bij AFC speelde. Toen moesten we ook wel eens tegen Ajax in de competitie. Dan rij je langs het stadion en kijk je je ogen uit op het sportpark.”

De afgelopen tijd is Westerveld samen met De Regt druk bezig geweest om de achtste aflevering van het HET-toernooi tot in de puntjes voor te bereiden. HET staat voor Hoofdklasse, Eerste klasse en Tweede klasse. Net als vorig jaar is het toernooi in tweeën gesplitst. Een week voor de herfstvakantie (14 oktober) zijn de E-pupillen aan de beurt. Een week na de vakantie (28 oktober) is de Toekomst het domein van F-pupillen. De Regt: ,,Op verzoek van de verenigingen houden we het toernooi niet meer in de vakantie zelf. Omdat veel spelertjes dan op vakantie zijn, kunnen ze niet met hun sterkste team naar het Ajax komen. Daarom hebben we beide dagen om de vakantie heen gepland.”

Het toernooi is inmiddels een echte traditie bij Ajax. Sinds de ondertekening van het HET-convenant in 2001 organiseren de Amsterdammers iedere jaar het toernooi. ,,Het is leuk dat we ieder jaar de clubs waarmee we samenwerken kunnen uitnodigen”, zegt Westerveld. ,,Daarnaast nodigen we tegenwoordig ook teams uit die afgelopen seizoen een spelertje aan Ajax hebben geleverd. De deelnemers hebben dus altijd een link met Ajax.”

Beide organisatoren werken voor de jeugdscouting van Ajax. Ze benadrukken graag dat het niet om een scoutingstoernooi gaat. Westerveld: ,,Het plezier bij de kinderen staat voorop.” De Regt vult aan: ,,Het gaat er vooral om dat ze eens met hun eigen team bij Ajax kunnen voetballen. Natuurlijk letten scouts wel op, maar dat doen ze altijd. Het is in die zin dan ook niet anders dan bij een ander toernooi of competitiewedstrijd.”

De Regt: ,,Het gaat altijd om het beste spelertje. Die krijgt ook vaak de meeste aandacht binnen een team. Wij hebben het daarom omgedraaid, door volledige teams uit te nodigen. Op een heel jonge leeftijd kunnen alle jongetjes van een team zeggen dat ze aan een toernooi bij Ajax hebben meegedaan.”

Op de vraag wanneer beide dagen geslaagd zijn, klinkt het eensgezind: ,,Als het mooi weer is.”

Het HET-toernooi begint beide dagen om 14.00 uur op sportpark de Toekomst.