Menu
Ajax overklast Jong Heerenveen

Ajax overklast Jong Heerenveen

Ajax heeft dinsdagmiddag een besloten oefenduel met Jong Heerenveen afgewerkt. Wegens de slechte weersomstandigheden werd de wedstrijd in het Adidas MiCoach Performance Centre afgewerkt. De Ajacieden lieten de talenten van Heerenveen kansloos: 6-0. Anwar El Ghazi maakte twee van de zes goals.

Frank de Boer had zijn selectie samengesteld met spelers die afgelopen zaterdag tegen Schalke 04 niet in actie waren gekomen, aangevuld met enkele beloften van Jong Ajax. Onder hen ook de talenten van de A1: Donny van de Beek en Abdelhak Nouri. Zij maakten hun eerste officieuze wedstrijdminuten onder De Boer.

Van de Beek was één van de elf spelers aan de zijde van Ajax die aan de aftrap verscheen. Hij vestigde al vroeg in de wedstrijd de aandacht op zich. Eerst ging de middenvelder diep en gaf de bal goed voor, waarna de inmiddels van zijn blessure herstelde Kolbeinn Sigthórsson de bal achter zijn standbeen langs net naast werkte. Enkele minuten later was hij zelf dichtbij een doelpunt toen hij een voorzet van Queensy Menig op een haar na miste.

Na ruim tien minuten kwam Ajax alsnog op voorsprong. Een afgeslagen hoekschop belandde voor de voeten van Niki Zimling, die besloot de bal in één keer op de slof te nemen. Een schitterende streep resulteerde in de 1-0 voorsprong.

Het vroege doelpunt smaakte naar meer en meer kwam er. De derde keer dat Van de Beek van zich liet spreken, was het wél raak. Met een mooie steekpass stuurde hij Menig weg, die de bal vervolgens voorzette en Anwar El Ghazi vond: 2-0. Enkele minuten daarna werd het zelfs 3-0, toen Sigthórsson goed naar de eerste paal liep en de hoekschop van Menig binnenwerkte. De rappe buitenspeler was de eerste 45 minuten sowieso een plaag voor de Friese defensie, die er ook aanvallend niet aan te pas kwamen. Een afstandschotje was het enige wapenfeit. De Amsterdammers bleven kansen creëren, maar mede omdat El Ghazi oog in oog met de keeper miste, bleef het bij een 3-0 ruststand.

Na rust betraden vier nieuwe gezichten aan Ajax-zijde het veld. Nouri verving Van de Beek, Damian van Bruggen wisselde van plaats met Damon Mirani, Richairo Zivkovic kwam in de plaats van Sigthórsson en Robert Muric lostte tot slot Menig af.

Ook de tweede helft werd gedomineerd door de goed spelende Ajacieden. Tussendoor werd gestaag gewerkt aan het verder uitbouwen van de score. De ingevallen Muric stond aan de basis van de 4-0 (Zivkovic) en 6-0 (El Ghazi). Tussendoor had Ruben Ligeon zijn ploeg al op 5-0 gezet, toen hij de bal na een mooie dieptepass van Kenny Tete koel in de hoek had geschoten.

Opstelling Ajax: Boer; Ligeon, Tete, Mirani (46. Van Bruggen), Van Koesveld; Bazoer, Zimling (66. Menig) Van de Beek (46. Nouri); Menig (46. Muric), Sigthórsson (46. Zivkovic), El Ghazi.

Scoreverloop: 11. Zimling 1-0, 16. El Ghazi 2-0, 24. Sigthórsson 3-0, 52. Zivkovic 4-0, 68. Ligeon 5-0, 73.El Ghazi 6-0.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Diederik Boer verdedigde het doel van Ajax. Hij hield de nul. Diederik Boer verdedigde het doel van Ajax. Hij hield de nul.
Donny van de Beek startte in de basis. Donny van de Beek startte in de basis.
Kolbeinn Sigthórsson maakte een van de zes goals tegen Jong sc Heerenveen. Kolbeinn Sigthórsson maakte een van de zes goals tegen Jong sc Heerenveen.
Halverwege de tweede helft nam Kenny Tete de aanvoerdersband over. Halverwege de tweede helft nam Kenny Tete de aanvoerdersband over.
Riechedly Bazoer speelde als controleur op het middenveld. Riechedly Bazoer speelde als controleur op het middenveld.
Anwar El Ghazi was tweemaal trefzeker. Anwar El Ghazi was tweemaal trefzeker.
Richairo Zivkovic maakte de vierde Ajax-goal. Richairo Zivkovic maakte de vierde Ajax-goal.
Robert Muric speelde op de rechtervleugel. Robert Muric speelde op de rechtervleugel.
Abdelhak Nouri viel na rust in. Abdelhak Nouri viel na rust in.