Menu

Ajax overklast PSV in bekerduel

Ajax heeft in de halve finale van de Amstel Cup een uitstekende prestatie geleverd. De ploeg rekende af met het imago van PSV dat nog nooit verloor in de Arena. En niet zo zuinig ook. Ajax was heer en meester. Na een 1-0 ruststand via een penalty van Bergdolmo liep de thuisploeg na rust uit naar een 3-0 zege door fraaie treffers van Galasek en Van der Meyde. Met die uitslag werd de verhouding prima weer gegeven.

De Eindhovenaren zijn aan een imponerend slotoffensief in de competitie bezig en zullen hun huid duur verkopen. Maar Ajax heeft wat goed te maken. De kwartfinale tegen Groningen speelde de ploeg namelijk niet naar tevredenheid en de competitiewedstrijd tegen PSV verliep eveneens teleurstellend.

De mindere wedstrijden tegen Vitesse en Groningen kostten Andy van der Meyde zijn basisplaats. Omdat Wamberto vanwege een schorsing ontbreekt, is Ajax enigszins vleugellam. Vandaar dat Koeman koos voor een centraal spitsenduo Machlas en Mido om PSV te bespelen.

Bij PSV begon Johann Vogel, na een langdurige blessure aan het hoofd, weer in de basis. Daarentegen moesten Heintze, Faber en Vennegoor of Hesselink vanaf de bank toekijken.

Het eerste gevaar van de wedstrijd kwam al in de eerste minuut van Ajax. Mido zette voor vanaf links en Kevin Hofland peerde de bal hard over zijn eigen doel. Galasek nam de corner en deed dat ver voorbij de tweede paal waar Machlas laag in de handen van Waterreus kopte.

Omdat Ajax met twee centrumspitsen speelde, was het de taak van Pienaar - maar ook van Trabelsi - op rechts en Maxwell op links om mee op te komen. Galasek en Van Halst moesten in het midden ballen afpakken en controleren. In de vierde minuut kwam Van Halst in plaats van Pienaar mee op en de geboren Zeisternaar legde de bal op het hoofd van Machlas. De Griek kopte te zacht in om gevaar te stichten. Kort daarna vertrok Mido op rechts en kapte de verdediging dol. Zijn inzet werd door Waterreus gekeerd. Uit de corner waren Chivu en Mido dicht bij de openingstreffer, maar het harde schot vloog recht de lucht in.

Nadat Ajax al twee corners had gehad, kreeg PSV in de tiende minuut de eerste. Opvallend was dat alle Ajacieden zich in de zestien meter bevonden en dat het Machlas was die uitverdedigde.

Omdat Ajax zonder vleugelaanvallers speelde, lag de ruimte voor PSV op de flanken bij Bogelund en Bouma, maar de Deen was opbouwend gezien het eerste kwartier matig.

Na het eerste kwartier was het vuur enigszins uit het spel van Ajax verdwenen en kropen de Amsterdammers meer naar achteren. Daardoor kwam PSV aan opbouwen toe en met Van Bommel en Bruggink loerde er altijd gevaar.

In de twintigste minuut lag de mogelijkheid voor Kezman open om door te stomen. Hij schoot al voordat hij het strafschopgebied betrad en zijn schot ging naast.

Zes minuten later kwam Bouma inderdaad mee op en zijn voorzet ging richting en Chivu. De Roemeen won het luchtduel en PSV kreeg een corner, die zonder Kezman genomen moest worden, want hij raakte enigszins aan het gezicht geblesseerd. De hoekschop werd verijdeld.

De buitenspelval werd in de 29e minuut omzeild door Pienaar die door ging op rechts. De Zuid-Afrikaan had direct moeten passen op de vogelvrije Mido maar verkoos nog een paar stappen door te lopen. De voorzet die hij vervolgens afleverde, ging aan iedereen voorbij.

Een fantastische pass van Chivu belandde in de 35e minuut bij Mido. Die schoot met links hard op doel, maar Waterreus kreeg er nog een vingertop tegenaan. Uit de corner van Galasek kopte de Egyptenaar opnieuw goed in, maar nu stond er een PSV'er op de doellijn om succes voor Mido te voorkomen. Het wachten was op een Ajax-doelpunt, want de thuisploeg had daar verreweg het meeste recht op.

Agressief storen van Mido leverde Ajax in de 42e minuut via Pienaar balbezit op. Hij bezorgde de bal bij Machlas, die na een flinke botsing tegen de grond ging. Een vrije trap vond Luinge het echter niet waard.

Toen Mido een minuut voor rust onderuit werd gehaald door Hofland, floot Luinge wel. Penalty. Andre Bergdolmo schoot nu eens niet rechts van Waterreus maar koos voor hard op schouderhoogte aan de linkerkant, 1-0. Volkomen terecht.

Erik Gerets had in de rust zijn pinchhitter Jan Vennegoor of Hesselink flink laten warmlopen. Maar beide teams kwamen ongewijzigd uit de kleedkamer.

Maxwell kwam in de 55e minuut in kansrijke postie, maar de Braziliaan schoot hard in, maar Waterreus kon er nog bij. Kort daarna liet Mido zich in het strafschopgebied de kaas van het brood eten door Hofland.

Toch was het PSV dat langszij leek te komen, want op randje buitenspel mocht Rommedahl alleen op Grim af. De doelman redde echter uitstekend ten koste van een corner. Ondertussen moest Galasek na een blessure van het veld en nam PSV de corner. Ooijer kopte over, de Tsjech keerde terug binnen de lijnen.

Koeman stuurde in de 58e minuut zijn halve bank de warming-up in: Van der Meyde, Zlatan, De Cler en Yakubu moesten de spieren losrennen. Bij PSV liepen Faber en Vennegoor of Hesselink nog altijd. Laatstgenoemde kwam er in de 64e minuut in voor de uit de wedstrijd gespeelde Arnold Bruggink.

De lange topscorer van PSV was bijna de aangever van de gelijkmaker. In de 67e minuut kopte hij de voorzet van Ramzi voor het doel waar Kezman stond. Van Halst ruimde gelukkig voor Ajax op. Wel kwam de PSV-aanval iets meer opzetten en kregen de PSV meer corners. Alleen waren ze niet zo scherp, want in de 68e minuut stonden vier man buitenspel.

Ajax ging wisselen. Yakubu kwam in het veld en Pienaar mocht na bewezen diensten uitrusten. Koeman wilde nog meer zekerheid inbouwen. Maar zijn volgende wissel was opmerkelijker. Machlas ruimde baan ten faveure van Van der Meyde. Bij PSV kwam Faber in plaats van Hofland en kort daarna moest de moegestreden Vogel het veld verlaten voor John de Jong.

Het was niet de geluksavond van Maxwell. In de 78e minuut nam hij een subtiele voorzet van Yakubu in een keer op de slof. Waterreus had het nakijken en zag daarbij dat de bal net langs de paal hobbelde.

Daardoor bleef het link, want met 1-0 kon PSV hoop blijven houden, ondanks het feit dat ze vandaag de mindere waren van Ajax. Maar dat liet Ajax niet gebeuren. In de 82e minuut gaf Van der Meyde prima voor, wilde Mido eerst nog een show opvoeren voordat hij de bal tussen de palen knalde waardoor PSV kon opruimen. Niet ver genoeg, want daar was Galasek die met precissie de bal wel in het doel ramde, 2-0.

Nog was het niet genoeg. Andy van der Meyde passeerde met een fantastische beweging Waterreus en liet zien ook als invaller van zeer grote waarde te kunnen zijn, 3-0 in de 84e minuut.

Ajax wilde PSV vernederen en dat lukte nog bijna ook via schoten van Galasek en Mido, maar het eerste schot ging net over, de andere net naast. Daardoor bleef het bij een zeer fraaie 3-0 overwinning en speelt Ajax op 12 mei in Rotterdam tegen FC Utrecht.