Menu
Ajax overrompelt Heerenveen voor rust

Ajax overrompelt Heerenveen voor rust

Het was een luxe waarvan de Ajacieden totnogtoe zelden genoten. Na een flitsende en spectaculaire eerste helft tegen sc Heerenveen zochten de Amsterdammers de kleedkamer op met een comfortabele voorsprong. De opvallende stand bij rust bleek wonderlijk genoeg ook de eindstand: 5-1.

Aan mooie momenten en doelpunten geen gebrek in de (vooral) eerste helft van Ajax – Heerenveen. Ajax wisselde de ene beauty af met de andere. Zelfs de eretreffer van sc Heerenveen - vijf minuten voor de thee gemaakt door Goran Popov - mocht er zijn. De Ajax-machine liep onder het bewind van trainer Martin Jol nooit eerder zo soepeltjes en efficiënt.

Binnen een halfuur was de strijd al bijna gestreden. Demy de Zeeuw legde het fundament onder de solide zege door in de openingsfase tweemaal toe te slaan. Na zeven minuten voetballen rondde De Zeeuw goed voorbereidend werk van Vurnon Anita, waarbij Michel Breuer opzichtig kansloos was, af met loeihard schot: 1-0. Ruim een kwartier later haalde de Ajacied nogmaals de trekker succesvol over. Ditmaal werd de bal over Kristian Bak Nielsen gelobd, waarna keeper Brian Vandenbussche opnieuw kansloos werd gelaten.

Vier minuten later trok Marko Pantelic de hoofdrol kort naar zich toe. De Serviër, met uitblinker Suarez gestart als aanvallend duo, was het start- en eindstation van een vloeiende aanval. De afronding van Pantelic deed terugdenken aan Zlatan Ibrahimovic of Stefan Pettersson, illustere voorgangers in het Ajax-shirt. Ajax’ nummer 9 bleef uiterst koel loeren op zijn kans, zag een door Vandenbussche open gelaten gaatje en prikte vervolgens behendig raak: 3-0. Vandenbussche had na een halfuur al overwerk te verrichten. Zijn collega-doelman aan de overzijde wachtte toen nog altijd op een eerste krachtproef. Maarten Stekelenburg moest kort voor rust pas zijn eerste redding verrichten. Hoewel redding… Een ongevaarlijk schotje van Viktor Elm eindigde recht in de handen van de international van Oranje.

Luis Suarez deelde met een treffer vanzelfsprekend ook in de feestvreugde. De Uruguayaan werd door Oussama Assaïdi in de zestien tegen het gras gewerkt. De captain van Ajax liet het buitenkansje op zijn zeventiende treffer in de Eredivisie vanaf elf meter niet onbenut: 4-0. Een minuut na de treffer van Popov bepaalde Aissati de ruststand met een intikker op 5-1. De middenvelder kon daarmee terugkijken op een geslaagde rentree in Ajax 1. Aissati liep half oktober een bilspierblessure op. De aanvallende en creatieve middenvelder bekroonde een succesvolle revalidatieperiode af met zijn treffer tegen de Friezen. Onder een klaterend applaus zochten de Ajacieden halverwege de kleedlokalen op.

Demy de Zeeuw blonk uit tegen sc Heerenveen en werd Ajacied van de Wedstrijd. Demy de Zeeuw blonk uit tegen sc Heerenveen en werd Ajacied van de Wedstrijd.

,,Vooral in balbezit liep het de eerste helft lekker’’, keek Martin Jol terug tijdens de persconferentie. Of het onze beste eerste helft van dit seizoen was weet ik niet. Tegen NAC en ADO Den Haag speelden we ook een goede helft.’’

Aissati werd halverwege het tweede, logischerwijs minder productieve tweede bedrijf gewisseld voor Miralem Sulejmani. Gabri stond bij de entree van de Serviër koud in het veld als de vervanger van Eyong Enoh. De voorheen zo soepeltjes draaiende Ajax-motor haperde. Was het een verminderde concentratie? Ingeslopen gemakzucht? Heerenveen kreeg de ruimte om wat vrijer te voetballen. Pal na de hervatting lieten de Friezen zeker drie kolossale kansen onbenut om dichter bij de Amsterdammers te komen.

Ajax bleef zelf wel kansen creëren, maar bouwde de royale marge verder niet meer uit. Suarez wist zijn glansvorm uit de eerste helft niet meer te benaderen. De aanvoerder op de gifgroene voetbalmuiltjes liet daarmee ook mogelijkheden liggen om zijn leidende positie als topscorer in de Eredivisie verder te verstevigen. Ook collega-aanvaller Pantelic was ongelukkig in de afronding. De Serviër mocht zelfs alleen op Vandenbussche af, maar zag zijn inzet naast verdwijnen. Pantelic bewees zich over de hele wedstrijd overigens vooral als betrouwbaar aan- en afspeelpunt.

,,Het was opvallend dat we in de tweede helft meer kansen creëerden, elf in totaal, dan voor de rust’’, analyseerde Jol. ,,Jammer voor het publiek dat er dan geen doelpunt meer bij komt. Desondanks mogen we natuurlijk niet klagen. Met zo’n uitslag mag je alleen maar blij zijn. En iedereen speelde met plezier. Dat is ook belangrijk.’’

,,Ajax heeft vandaag met verve laten zien dat het een kampioenskandidaat is’’, complimenteerde Heerenveen-trainer Jan de Jonge de Amsterdammers met hun zege. ,,Vooral in de eerste dertig minuten zijn we onder de voet gelopen door een fantastisch Ajax. Wij waren gewoon niet goed genoeg voor Ajax.’’

Zo kon het gebeuren dat een zelden vertoonde 5-1-ruststand ook na negentig minuten nog op het scorebord prijkte. Een herhaling van het scenario uit 1950 bleef in elk geval uit. Op 7 mei 1950 was 1-5 ook een tussenstand bij Heerenveen – Ajax. Onder aanvoering van ‘Us’ Abe Lenstra werd de achterstand omgebogen naar een sensationele zege. 59 jaren later kwam Heerenveen niet eens in de buurt van die prestatie. Met dank aan het sterke optreden van de Ajacieden voor rust.

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van Ajax – Heerenveen en reacties na afloop.

FOTO'S: AJAX.NL/GERARD VAN HEES

Jan Vertonghen jubileerde. Het was zijn 100ste officiële duel in Ajax 1. Jan Vertonghen jubileerde. Het was zijn 100ste officiële duel in Ajax 1.
Marko Pantelic was menigmaal begin- en eindpunt van vloeiende aanvallen. Marko Pantelic was menigmaal begin- en eindpunt van vloeiende aanvallen.
Vurnon Anita bezorgde Roy Beerens een nare middag. Vurnon Anita bezorgde Roy Beerens een nare middag.
Luis Suarez wordt onderuit getrokken en krijgt een penalty. Luis Suarez wordt onderuit getrokken en krijgt een penalty.
Ismaïl Aissati stond na vijf weken weer in de basis. Ismaïl Aissati stond na vijf weken weer in de basis.
Luis Suarez probeert weer een treffer aan zijn imposante totaal toe te voegen. Luis Suarez probeert weer een treffer aan zijn imposante totaal toe te voegen.
Gregory van der Wiel in duel met Viktor Elm. Gregory van der Wiel in duel met Viktor Elm.
Maarten Stekelenburg voorkwam in de slotfase dat Heerenveen tot twee treffers kwam. Maarten Stekelenburg voorkwam in de slotfase dat Heerenveen tot twee treffers kwam.
Ook Emanuelson speelde uitstekend, al had hij geen geluk bij de afronding. Ook Emanuelson speelde uitstekend, al had hij geen geluk bij de afronding.