Menu
Ajax overtuigend door in de beker

Ajax overtuigend door in de beker

Ajax blijft ook na de winterstop op drie fronten actief. De regerend landskampioen plaatste zich donderdagavond met groots gemak voor de kwartfinales van de KNVB Beker, waarin Vitesse de tegenstander is. In de Euroborg was Ajax veel te sterk voor FC Groningen: 0-3.

Frank de Boer gaf daags voor de wedstrijd tegen FC Groningen antwoord op een door hem zelf gestelde vraag. Op het moment dat het bekerspektakel tussen sc Heerenveen en Feyenoord tot een kookpunt kwam, twitterde De Boer: ‘Of ik zin in de winterstop heb? Ik heb zin in de wedstrijden tegen FC Groningen en FC Utrecht’. Zo spectaculair als Heerenveen - Feyenoord werd het niet, maar voetballiefhebber De Boer kwam in Groningen zeker aan zijn trekken. Wat hij zag bekoorde hem.

,,We hebben vanavond een heel goed Ajax gezien”, sprak De Boer na afloop. ,,We hebben Groningen de hele wedstrijd onder druk gezet. Dat verdient een compliment. Het leidde tot fantastische aanvallen en prachtige goals. Met een beetje geluk hadden het er nog drie meer kunnen zijn.”

Eerder op de dag werd Ajax in de UEFA Europa League aan Steaua Boekarest gekoppeld. Een loting met mogelijkheden, zo taxeerde De Boer voor aanvang van het bekerduel in Groningen. Enkele uren later ging Ajax opnieuw in de koker, dit keer voor de kwartfinales van het nationale bekertoernooi. De uitslag van die loting - een uitwedstrijd bij Vitesse - vernam De Boer in de bus op de terugweg naar Amsterdam.

Christian Eriksen breekt FC Groningen met Ajax' tweede goal. Christian Eriksen breekt FC Groningen met Ajax' tweede goal.

Joël Veltman was de opvallendste naam in de opstelling van Ajax. De 20-jarige verdediger kreeg van Frank de Boer de voorkeur boven Toby Alderweireld tijdens het bekerduel met FC Groningen. Die omzetting had te maken met het feit dat De Boer veel vertrouwen in Veltman heeft en hem weer eens een hele wedstrijd in actie wilde zien. ,,Joël speelde heel goed vanavond. Dat was een bevestiging voor hem en goed voor ons om te weten, voor het geval er iets gebeurt en we hem moeten opstellen.” Ook Jasper Cillessen kreeg zoals gebruikelijk speelminuten in de beker. De doelman beleefde een gemakkelijke avond met Ajax in de Euroborg. De bezoekers waren heer en meester op een waterkoude winteravond in het hoge noorden.

Siem de Jong opende halverwege de eerste helft de score. De aanvoerder van Ajax schoot de bal met een fraaie knal achter doelman Da Silva van Groningen. Daarmee revancheerde hij zich voor zijn gemiste penalty van twaalf dagen geleden toen Ajax en Groningen elkaar in competitieverband in de ArenA troffen. De 1-0 voorsprong was dik verdiend en had gezien het spelbeeld nog wel wat hoger mogen zijn.

In de tweede helft bouwde Ajax de voorsprong verder uit. Eerst was daar Christian Eriksen die met een wonderschone treffer voor de 0-2 zorgde. Op aangeven van landgenoot Lasse Schöne werkt hij de bal met een volley over de keeper van Groningen heen. Het was zo’n doelpunt waar je graag een lange reis naar Groningen voor over hebt om er live getuige van te zijn. Zo dachten de kleine 200 meegereisde Ajax-supporters er ook over. De flinke busrit naar Groningen bleek de moeite meer dan waard.

Tien minuten na de goal van Eriksen werd het uitvak opnieuw op zijn wenken bediend. Schöne was wederom de architect van de aanval die dit keer via Derk Boerrigter (voorzet) en Viktor Fischer (afmaker) verliep. Met die 0-3 in de pocket kon Ajax het laatste halfuur gecontroleerd uitspelen. Een prettige bijkomstigheid, aangezien zondag nog de altijd zware uitwedstrijd tegen FC Utrecht wacht. Als ook die wedstrijd met een positief resultaat wordt afgesloten kunnen de Ajacieden met een goed gevoel aan de feestdagen beginnen.

De Boer: ,,We mogen niet klagen over de eerste seizoenshelft, al denk ik dat we nog teveel punten in de competitie hebben gemorst. Het is in ieder geval mooi dat we in 2013 op alle fronten mee blijven doen. Dat hoort ook bij een club als Ajax.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Derk Boerrigter stichtte veel gevaar op rechts. Derk Boerrigter stichtte veel gevaar op rechts.
Het middenveld was met onder andere Lasse Schöne volledig Deens. Het middenveld was met onder andere Lasse Schöne volledig Deens.
Siem de Jong haalt uit voor de 0-1. Siem de Jong haalt uit voor de 0-1.
Na de openingstreffer riep De Boer direct Daley Blind bij zich. Na de openingstreffer riep De Boer direct Daley Blind bij zich.
Christian Eriksen heerste tegen FC Groningen van begin tot einde. Christian Eriksen heerste tegen FC Groningen van begin tot einde.
Joël Veltman kreeg na afloop de complimenten van zijn trainer. Joël Veltman kreeg na afloop de complimenten van zijn trainer.
Viktor Fischer en Christian Eriksen scoorden in de tweede helft. Viktor Fischer en Christian Eriksen scoorden in de tweede helft.
Siem de Jong stuit op doelman Luciano. Siem de Jong stuit op doelman Luciano.
En ook in het derde bekerduel van dit seizoen hield Jasper Cillessen zijn doel schoon. En ook in het derde bekerduel van dit seizoen hield Jasper Cillessen zijn doel schoon.