Menu

Ajax overweegt te spelen op speciaal kunstgras in ArenA

De KNVB heeft maandag 18 juli een enquêteformulier naar Ajax en alle clubs in het Betaald Voetbal gestuurd waarin de bond vraagt of er bezwaren bestaan tegen het spelen op kunstgras. Algemeen Directeur Arie van Eijden is in eerste instantie verheugd met het initiatief.

“De UEFA en de FIFA hebben lange tijd geleden een werkgroep in het leven geroepen die de mogelijkheden en onmogelijkheden van het spelen op kunstgras onderzoekt. Uit al deze onderzoeken is nu een speciaal kunstgrasvezel voor voetbal ontwikkeld. Daarbij hebben een aantal leveranciers aangegeven dat zij met deze vezel ook daadwerkelijk een beter voetbalveld kunnen leveren dan een veld met gewoon gras. Dit laatste is voor Ajax essentieel. Op het nieuwe veld moeten de specifieke spelkenmerken van voetbal tot zijn recht komen. Verder staat de veiligheid van de spelers natuurlijk voorop. Ik doel bijvoorbeeld op het kunnen maken van slidings zonder dat er blessures ontstaan,” aldus de heer Van Eijden.

Er bestaat op dit moment nog geen zekerheid over de termijn waarop Ajax eventueel op het nieuwe veld gaat spelen. Dit hangt af van het oordeel van de andere clubs en van de bevindingen van Ajax zelf. De heer Van Eijden vindt het belangrijk dat er uitgebreid onderzoek wordt gedaan. “Je hoort uit verschillende hoeken de maand januari vallen. Maar Ajax gaat zelf eerst alles goed onderzoeken. We gaan bijvoorbeeld het trainingsveld op de Toekomst dat al van kunstgras is, vervangen voor het nieuwe kunstgrasveld. Verder kan ik me voorstellen dat we een keer in de Arena een oefenwedstrijd op het nieuwe veld spelen. Belangrijk is dat Ajax speltechnisch perfect uit de voeten kan op het veld.”

Wanneer alle clubs in het Betaald Voetbal in Nederland welwillend reageren op de enquête van de KNVB, dan geeft de UEFA ook haar groene licht. Alle eredivisie-, beker- en Europese wedstrijden van de Nederlandse clubs zouden dan op het nieuwe veld gespeeld kunnen worden. Voor FIFA-wedstrijden moet formeel nog toestemming worden gegeven.