Menu
Ajax overwintert in de Europa League

Ajax overwintert in de Europa League

Ajax heeft het UEFA Europa League-pouleduel met Celta de Vigo donderdag met 3-2 gewonnen. Met de zege verzekerden de Amsterdammers zich van een vervolg in het EL-toernooi in 2017. Kasper Dolberg, Hakim Ziyech en Amin Younes bezorgden Ajax een 3-0-voorsprong. In de slotfase deden de Spanjaarden nog iets terug.

Peter Bosz kon in de ArenA weer een beroep doen op Daley Sinkgraven en Nemanja Gudelj. Het koppel moest het weekendduel met Excelsior nog aan zich voorbij laten gaan. Sinkgraven was voldoende hersteld van zijn voetkwetsuur en begon, inmiddels vertrouwd, als linksback. Gudelj was zaterdag ziek, maar nam tegen de Spanjaarden weer plaats op de bank. Jairo Riedewald was in de Ajax-defensie de vervanger van de licht geblesseerde Nick Viergever.

Afstand
Het duurde lang voordat Ajax in de attractieve eerste helft afstand nam van Celta de Vigo. Het was vrijwel eenrichtingverkeer op het doel van Ruben Blanco; de goalie zag de ene na de andere Ajax-aanval op zich afkomen. Alleen in het eerste halfuur al kon Blanco flink aan de bak bij een messcherpe vrijetrap van Hakim Ziyech (weggebokst) en een venijnig schot van Dolberg (naastgetikt). Ajax bepaalde het tempo en heerste in de goedgevulde ArenA.

Ziyech, de plaag voor de Spanjaarden.
Ziyech, de plaag voor de Spanjaarden.

Blanco had minder moeite met een afstandspegel van middenveldcontroleur Lasse Schöne en de inzet van Davy Klaassen, die naast verdween. Vooral Ziyech bleef een plaag voor de Spanjaarden. De technisch begaafde en ultra-creatieve middenvelder mikte de bal in de 37ste minuut ook al naast het Spaanse doel. Een achterwaartse kopbal van Dolberg bleef voor de oppermachtige thuisclub ook al zonder beloning.

Verdiende voorsprong
In de 41ste minuut bezorgde Dolberg zijn ploeg eindelijk de dik en dik verdiende voorsprong. De jonge Deense spits beloonde naast zijn ploeg, ook zichzelf met zijn treffer. Dolberg behoorde onder meer met Sinkgraven en Ziyech tot de uitblinkende Ajacieden. Eigenlijk kende heel Ajax nauwelijks zwakke schakels. Na een mislukte ingooi van Celta pikte Traoré de bal simpel op. Enkele balcontacten later had Dolberg zijn bewaker Sergi Gómez sluw omspeeld en lag de bal achter Blanco: 1-0.

Goede actie Traoré, prachtige passeerbeweging Dolberg, die de bal laag in de korte hoek schiet. #Ajax op voorsprong! #UEL #ajacel

— AFC Ajax (@AFCAjax) 3 november 2016

Celta de Vigo hield Ajax twee weken terug in Spanje nog op 2-2. De formatie van de Argentijnse trainer Eduardo Berizzo kreeg de hele eerste helft welgeteld anderhalve kans. Een schot van Théo  Bongonda zeilde over het doel van Andre Onana. De grootste Spaanse kans werd notabene nog ingeleid door de Ajax-keeper zelf. Onana schoot de bal recht in de voeten van Bongonda, waarna de Celta-aanvaller zijn inzet voorlangs mikte. Ajax kwam bij de (toen nog) 0-0-tussenstand met de schrik vrij.

Extra goals
De Amsterdammers bleven loeren op extra goals. Ajax leek de klus kort na rust al definitief te klaren. Veltman leek de voorsprong te verdubbelen, maar de rechtsback zag zijn afstandsschot maar net aan over verdwijnen. Ook Schöne zag zijn vrijetrap over de dwarslat heen zeilen. Op aangeven van Traoré kon Ziyech in de 67ste minuut van dichtbij toeslaan: 2-0. De vooractie van Traoré overtrof de afronding van Ziyech in schoonheid. De rechtsbuiten fopte zijn directe tegenstander met een serie schijnbewegingen, waarna Ziyech de bal op een presenteerblaadje kreeg aangereikt.

67. GOAL #AJAX! 2-0, Hakim Ziyech!! #UEL #ajacel pic.twitter.com/QQFKgqtoPR

— AFC Ajax (@AFCAjax) 3 november 2016

Ook Younes pikte zijn doelpuntje vier minuten later mee. De linksbuiten kwam op over links, sneed naar binnen en rondde met rechts bekeken af: 3-0. Het Europa League-duel leek definitief gespeeld. Het werd, totaal onnodig en onverwacht, maar gelukkig ook slechts kort, alsnog bibberen in de ArenA. Tien minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd sloeg eerst Celta-invaller John Guidetti toe: 3-1. De ex-Feyenoorder werd massaal uitgefloten, maar diende zijn criticasters helaas wel van repliek (de Zweed liet dat in woord en gebaar weten ook).

Younes, maker van de derde treffer.
Younes, maker van de derde treffer.

Celta kwam zes minuten later zelfs nog dichterbij door de goal van Iago Aspass: 3-2. De invaller rondde een korte slalom doeltreffend af. De twee tegentreffers ten spijt, kwam de Amsterdamse overwinning gelukkig niet verder in gevaar. De groepsfase beslaat na de zege op Celta de Vigo nog twee speelrondes. Ajax is nu al verzekerd van Europees voetbal in 2017. Een prima prestatie.

Wat een ontlading! ⚪️🔴⚪️ #UEL #ajacel pic.twitter.com/7UsG6CU8YV

— AFC Ajax (@AFCAjax) 3 november 2016
Tickets Ajax - Panathinaikos

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst