Menu
Ajax pakt 1e Europese prijs in Hollandse Klassieker

Ajax pakt 1e Europese prijs in Hollandse Klassieker

Deze week gaan we terug naar 26 april 1962, wanneer Ajax, nota bene in een Hollandse Klassieker, zijn eerste internationale prijs wint.


Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.


Het is de wedstrijd van Henk en Cees Groot, de Zaanse broers tekenen voor de 4 Ajax-treffers waarmee het favoriete Feyenoord wordt afgetroefd in de eindstrijd van het Intertoto-toernooi, ofwel de Europacup voor de onderdeurtjes van het internationale voetbal.

De afmakers in de Ajax-voorhoede profiteren van de directe en snelle aanvalsopbouw waarbij vooral Sjaak Swart zich onderscheidt. De rechtsbuiten, door een krant 'de ondoorgrondelijke' genoemd, speelt de rechtsback van Feyenoord, international Cor Veldhoen, tureluurs en is kwistig met het versturen van scherpe passes en gevaarlijke voorzetten.

'Er is maar 1 Ajax en dat is Feyenoord'

Dat het Olympisch Stadion als speelplek is aangewezen voor de finale tussen de aartsrivalen uit Amsterdam en Rotterdam heeft Ajax te danken aan zijn burgemeester Gijs van Hall die de loting mocht verrichten. Toch is Feyenoord vol zelfvertrouwen naar de hoofdstad getrokken.

De regerend kampioen is in 1962 op weg naar titelprolongatie en weet zich gesteund door een groot en luidruchtig supporterslegioen. Dat zingt bij het betreden van het stadion uit volle borst en nogal cryptisch: 'Er is maar 1 Ajax en dat is Feyenoord.'

'Een bijzonder goede tweestrijd'

De ietwat hooghartig spelende bezoekers weten voor de rust tot 2 keer toe (doelpunten van Frans Bouwmeester en Cor van der Gijp) een achterstand ongedaan te maken. Ajax-Feyenoord is naar het oordeel van de dagbladen in de eerste helft 'een bijzonder goede tweestrijd', voor ruim 50.000 geestdriftig meelevende toeschouwers.

Co Prins (links) toont zich een aanvoerder en feliciteert vanaf links Ton Pronk, Cees Groot, Sjaak Swart, Bennie Muller, Henk Groot en Piet Ouderland met de Intertoto-triomf. Bron: Joop van Bilsen, Nationaal Archief/Anefo 913-8149
Co Prins (links) toont zich een aanvoerder en feliciteert vanaf links Ton Pronk, Cees Groot, Sjaak Swart, Bennie Muller, Henk Groot en Piet Ouderland met de Intertoto-triomf. Bron: Joop van Bilsen, Nationaal Archief/Anefo 913-8149

Maar na de doelwisseling zakt Feyenoord wat weg en drukt Ajax door met goals van Henk Groot en zijn broer Cees. Zijn 4-2 valt in de slotminuut, waarna duizenden jonge Amsterdammers het veld bestormen en scheidsrechter Joop Martens besluit om niet meer te laten aftrappen.

Kalmerende werking van de aanvoerdersband
De Karl Rappan Trofee is voor Ajax. Co Prins mag de prijs in ontvangst nemen. De heetgebakerde en licht ontvlambare middenvelder is aanvoerder gemaakt in de hoop dat deze promotie een kalmerende werking op hem heeft.

Cootje krijgt uit handen van de Zwitserse UEFA-voorzitter Gustav Wiederkehr een beeld van een duikende doelman. Een knap kunstwerkje, maar dat het een keepersactie voorstelt, is merkwaardig, want de Oostenrijker Karl Rappan stond in zijn jonge jaren niet tussen de palen, maar voetbalde op het middenveld van de grote clubs uit Wenen (Wacker, Austria en Rapid) en van het Zwitserse Servette.

Aanvoerder Prins omarmt het beeld als ware het een Europese hoofdprijs

Rappan, in 1962 bondscoach van Zwitserland, is de bedenker van de Intertoto, een evenement dat vooral is bedoeld om het internationale wedstrijdprogramma uit te breiden ten behoeve van het wedden op voetbaluitslagen (de toto). Hoewel het feitelijk een oefentoernooi is, duidt de UEFA de Intertoto aan als de International Football Cup. Aanvoerder Prins omarmt het beeld als ware het een Europese hoofdprijs.

Fotobijschrift (boven): UEFA-voorzitter Gustav Wiederkehr heeft de Karl Rappan Trofee overhandigd aan Ajax-aanvoerder Co Prins.
Bron: Joop van Bilsen, Nationaal Archief/Anefo 913-8132