Menu
Ajax pakt 30ste titel en derde ster!

Ajax pakt 30ste titel en derde ster!

Ajax is kampioen van Nederland! De dertigste landstitel in de clubhistorie werd veiliggesteld op de slotdag van de Eredivisie in de met 3-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Twente. Na de twee treffers van Siem de Jong en een eigen doelpunt van Denny Landzaat barstte een waar volksfeest los in de ArenA. De Ajacieden dragen volgend seizoen vol trots, fier en koen drie gouden sterren op de borst.

Ajax speelde de tweede ‘finalewedstrijd’ – na de eerdere bekerfinale - tegen FC Twente in een stijf uitverkochte en sfeervolle Amsterdam ArenA. De 51.711 toeschouwers maakten er een onvergetelijke voetbalmiddag van. Een daverend vuurwerk en optredens van artiesten als Ben Saunders en Lenny Keylard maakten het prachtplaatje compleet. Tot 14:30 uur werd er volop gesleuteld aan allerhande scenario’s voor een groots titelfeest. Dé ontknoping in de Eredivisie wierp de voorbije week (of waren het weken?) al een lange schaduw vooruit… Bij de aftrap waren eindelijk de Ajacieden op het veld aan het woord. Enige terzake doende vraag: leverde de middag eindelijk de felbegeerde dertigste landstitel en derde ster op? Zou het Ajax ditmaal, na twee nederlagen (Johan Cruijff Schaal en KNVB Bekerfinale) plus een onbeslist gebleven duel in de Grolsch Veste wél lukken om de Tukkers te verslaan?

Ajax-trainer Frank de Boer verkoos op zijn 41ste verjaardag dezelfde elf Ajacieden als in de bekerfinale van afgelopen week. Mounir El Hamdaoui was niet op tijd fit om deel uit te maken van de wedstrijdselectie. Twente-trainer Michel Preud’homme had in de ArenA twee wisselingen. Doelman Nikolay Mihaylov nam zijn plek weer in onder de lat, terwijl ditmaal Roberto Rosales als rechtsback tegenover Lorenzo Ebecilio stond.

Siem de Jong viert met zijn ploeggenoten 'zijn' 3-1. Siem de Jong viert met zijn ploeggenoten 'zijn' 3-1.

Siem de Jong bracht Ajax na 23 minuten op titelkoers. De spits werd op maat bediend met een hoge voorzet vanaf rechts van Gregory van der Wiel. De Jong kon tegendraads en met zijn linker, inschieten en Mihaylov kansloos laten: 1-0. Ook na de openingstreffer aan spanning geen gebrek in het enerverende kampioensduel. Zo kwam Landzaat luttele centimeters te kort om de voorzet van Nacer Chadli voorbij Kenneth Vermeer te glijden. Op slag van rust liftte Landzaat de bal weliswaar fraai over de Ajax-doelman, maar ook naast het Amsterdamse doel.

Het echte venijn van de kampioenswedstrijd openbaarde zich vooral iets voor en net na de pauze. Vooral direct na rust werd de ArenA een achtbaan van emoties, waarbij de allerhoogste spanning door het stadion bleef gieren. Een minuutje na de rust kopte Landzaat de voorzet van Van der Wiel stijlvol in eigen doel (2-0). Nog geen zestig tellen later tekende Theo Janssen op aangeven van Luuk de Jong alweer simpel voor de 2-1. De middenvelder mocht wel erg vrijstaand uithalen; de treffer deed daarmee terugdenken aan Janssens aansluitingstreffer in de bekerfinale. Toen knokten de Twentenaren zich terug van een 2-0 achterstand en bemachtigde het uiteindelijk (3-2) de KNVB Beker. In de Rotterdamse Kuip ging het in de extra tijd uiteindelijk faliekant mis voor de Ajacieden. In de ArenA liep het gelukkig wel goed af.

Dat de tweede helft zich vooral kenmerkte door balverlies van beide ploegen, is ongetwijfeld snel vergeten. De spanning vergoedde veel, zo niet alles. De nipte voorsprong maakte Ajax – FC Twente, in de 34e speelronde van de Eredivisie 2010 – 2011 tot meeslepende; een duel met trekjes van een ware thriller. Overigens, nooit eerder stonden de twee sterkste ploegen in de Eredivisie in de afsluitende speelronde tegenover elkaar.

Twaalf minuten voor het einde sloeg Siem de Jong opnieuw toe met een doeltreffend schot. Ajax' nummer 10 werd daarbij schitterend gelanceerd door een steekpass van Christian Eriksen. Na de 3-1 ontplofte de ArenA definitief en veranderde het stadion in een kolkende massa feestende Ajacieden. Om 16:22 uur beleefde het Ajax-feest een eerste hoogtepunt toen scheidsrechter Pieter Vink voor het laatst floot. Als de Ajacieden om 16:35 de schaal eindelijk ten hemel heffen, kan het kampioensfeest pas écht met de supporters worden gevierd.

De kampioensbanier werd kort na de huldiging direct richting ArenA-nok gehezen door de Ajacieden. Goudkleurige ballen van Ajax’ hoofdsponsor AEGON verdwenen vervolgens in het publiek. Na de ereronde vervolgden de Ajacieden het Ajax-feest op het Museumplein voor de publieke huldiging. Het feestje van de dertigste landstitel in de roemruchte clubhistorie zal nog lang worden gevierd. De twee sterren op het prachtige Ajax-shirt zijn eindelijk verleden tijd. Het nieuwe tijdperk van de drie gouden sterren is aangebroken. Eindelijk.

Later vandaag op Ajax TV en Ajax.nl veel meer sfeerreportages en interviews rondom Ajax' dertigste landskampioenschap!

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Gerard van Hees

De ArenA ontploft als de kampioenen hun schaal in ontvangst nemen. De ArenA ontploft als de kampioenen hun schaal in ontvangst nemen.
Ajax viert de dertigste landstitel op het veld van de Amsterdam ArenA. Ajax viert de dertigste landstitel op het veld van de Amsterdam ArenA.
De wisselspelers en geblesseerden rennen uitzinnig juichend het veld in na het laatste fluitsignaal van Pieter Vink. De wisselspelers en geblesseerden rennen uitzinnig juichend het veld in na het laatste fluitsignaal van Pieter Vink.
Als de Ajacieden op het veld zijn gevonden juichen alle selectiespelers om de dertigste titel. Als de Ajacieden op het veld zijn gevonden juichen alle selectiespelers om de dertigste titel.
Het feestje ter ere van Ajax'  dertigste landstitel werd na het veld in de kleedkamer voortgezet. Het feestje ter ere van Ajax' dertigste landstitel werd na het veld in de kleedkamer voortgezet.
Denny Landzaat 'hielp' Ajax door de bal (2-0) in eigen doel te koppen. Denny Landzaat 'hielp' Ajax door de bal (2-0) in eigen doel te koppen.
De Jong had contact met Nicolay Mihaylov maar kreeg geen penalty. De Jong had contact met Nicolay Mihaylov maar kreeg geen penalty.
Nicolai Boilesen had in de ArenA geen enkele last van spanningen. Nicolai Boilesen had in de ArenA geen enkele last van spanningen.
Ook Demy de Zeeuw speelde een uitstekende kampioenswedstrijd... Ook Demy de Zeeuw speelde een uitstekende kampioenswedstrijd...
... En was na afloop dolblij met de schaal. ... En was na afloop dolblij met de schaal.
Ook Ajax' algemeen directeur Rik van den Boog vierde de titel mee. Ook Ajax' algemeen directeur Rik van den Boog vierde de titel mee.
De Ajacieden op het veld werden hartstochtelijk gesteund door de Ajacieden op de tribunes. De Ajacieden op het veld werden hartstochtelijk gesteund door de Ajacieden op de tribunes.