Menu

Ajax pakt de dubbel

In de negentigste minuut van de bekerfinale treurde Ajax nog. Het stond immers 2-1 voor FC Utrecht en het zag er niet naar uit dat de felbegeerde dubbel gehaald zou worden. Maar drie minuten in de blessuretijd van de reguliere speeeltijd schoot Wamberto, vanuit buitenspelpositie, Ajax naar 2-2. De verlenging duurde nauwelijks drie minuten. Toen bracht Zlatan, die een succes zo hard nodig had, zijn fans en zijn ploeg naar een 3-2 overwinning en de dubbel.

In het prachtige nieuwe licht - en donkerblauwe tenue betraden om vijf minuten voor half zes de achttien Ajacieden de Rotterdamse grasmat in het sfeervolle stadion De Kuip. Bij de wisselspelers, Rafael van der Vaart. De middenvelder deed voor het eerst sinds 10 februari weer een warming-up en dat hij de bekerfinale tegen FC Utrecht mee mag maken vanaf het veld is een opsteker voor de 19-jarige Heemskerker.

Yakubu nam op de tribune plaats omdat hij last had van een knieblessure. Daarom stond niet hij maar Jelle van Damme als achttiende op het wedstrijdformulier. De Ghanees schikte zich in zijn lot. ,,Het gaat vanmiddag zeker lukken hoor", stelde hij ons vooraf gerust.

Uiteraard heeft Ajax ook nog een tegenstander, FC Utrecht. De Domstedelingen moesten Dirk Kuyt missen. Hij kreeg immers tegen Ajax 2 een gele kaart waardoor de gevaarlijke spits vanaf de bank moet toekijken.

De minuut stilte die ter nagedachtenis aan Pim Fortuyn was allerminst eervol. Enkele toeschouwers schreeuwden er doorheen en als ' toegift' gooide de Utrecht-aanhang er nog enkele racistische leuzen tegenaan.
Desalniettemin liet Temmink de wedstrijd beginnen en trapte Utrecht af. Op achttien meter van het doel kreeg de als thuisploeg aangeduide roodwitten de eerste vrije trap, maar die werd door de Ajax-defensie geblokt.

Andy van der Meyde kreeg de eerste goede kans van de wedstrijd. De hangende rechtsbuiten nam de bal na een pass van Galásek goed aan, liet Tom van Mol het nakijken maar schoot in het zijnet.

Utrecht vloog er direct uit. Zwaanswijk kreeg een vrije trap net buiten het strafschopgebied en ook nu werd de bal afgeblokt.

In de zesde minuut kreeg FC Utrecht een vrije trap vanaf een plek waarvan de plaatselijke favoriet de bal regelmatig in de bovenhoek schiet, maar nu stond Tanghe achter de bal. De Belg schoot een metertje over.
Ajax was niet meer zo scherp als vorige week tegen NEC. De Ajacieden kwamen in de openingsfase regelmatig een stapje te laat en vonden elkaar in de combinatie matig. Utrecht daarentegen zat er kort op, was scherp en drong naar voren toe meer aan dan de Amsterdammers.

Ajax drong rond het kwartier aan met Maxwell voorop. De Braziliaan, die morgen naar Toulon vlieg om zich bij de nationale jeugdploeg te voegen, ging uitstekend door in het centrum, legde de bal voor zijn goede linkervoet en schoot knap in. Wapenaar voorkwam echter dat de middenvelder zijn eerste Ajax-goal in een officiele wedstrijd scoorde.

In de 17e minuut was Van der Meyde Van Mol weer te snel af, maar was zijn voorzet dramatisch. Ook de corner leverde geen gevaar op. In dezelfde minuut kreeg ook Utrecht een hoekschop te nemen. Hun eerste. Grim plukte de bal simpelogend uit de lucht.

In de 20e minuut haalde Jean Paul de Jong Nikos Machlas hard neer en kreeg terecht de gele kaart voorgeschoteld. De vrije trap, op een meter of veertig, werd door Chivu genomen maar de afstand was te ver om Wapenaar echt schrik aan te jagen.

In dezelfde minuut was het raak. Andy van der Meyde passte naar de mee opgekomen Hatem Trabelsi. De Tunesiër bracht de bal knap voor waar Mido goed voor zijn man kwam en hard inkopte, 0-1.

De derde vrije trap van FC Utrecht leverde het meeste gevaar van Utrecht-zijde tot dat moment op. Tanghe kreeg de bal in de 27e minuut bij Gluscevic die net over kopte.
Aan Ajax-kant was Trabelsi weer op dreef die er een fraaie beweging uit toverde. De bal belandde voor de voeten van Galásek die net naast schoot.
Maar Utrecht had de beste mogelijkheid in de 30e minuut. Fred Grim moest zijn handschoenen langer maken om de effectvolle bal van Tanghe nog op de paal te krijgen en zo tot corner te verwerken. In zijn laatste wedstrijd lukte dat de keeper uiteraard.

Jan van Halst heeft het de laatste weken al zwaar te verduren en ook de Utrechtenaren pakten hem keihard aan. Gluscevic schoffelde de Ajax-middenvelder zo hard neer dat de Joegoslaaf tegen veldverwijdering aan zat, maar Temmink liet het bij geel.
Maar Ajax liet zich niet intimideren. In de 38e minuut vond Machlas met zeer fijngevoelige voorzet Mido, maar zijn inzet werd geblokt.

Voor Ronald Koeman was er nog geen aanleiding om zijn team om te gooien in de tweede helft, maar voor Frans Adelaar duidelijk wel. Utrecht had zich in de eerste helft weinig creatief getoond en dus waren zijn wissels Roiha en Touzani voor Roest en oud-Ajacied Van den Bergh. Dat wierp direct vruchten af. Want in de 47e minuut schoot de Fin Roiha zeer gevaarlijk in, maar Grim toonde wederom zijn waarde.

Beide supportersgroepen zongen hun ploeg om het hardst kracht in. Utrecht was zeer gevaarlijk uit de startblokken gekomen, maar Ajax kreeg in de 52e minuut een goede mogelijkheid op 0-2. Maxwell en O'Brien deden het voorbereidende werk op links, de Amerikaan schoot voor, maar Machlas kwam net te kort om de bal binnen te glijden.

Bij die aanval raakte Jean Paul geblesseerd en moest worden opgeknapt. Daardoor ging de snelheid uit het Utrecht-spel. Ajax kon zich daardoor beter instellen op de nieuwe speelwijze van Utrecht met een zeer gevaarlijke Roiha en aanklampen.

Nikos Machlas verliet in de 55e minuut het veld. Wamberto was zijn vervanger en hij stond koud binnen de lijnen toen Gluscevic tussen een woud van Ajacieden uit de draai de 1-1 binnen schoot.

Door de gelijkmaker werd de wedstrijd er alleen maar nog spannender op maar het gaf ook aan dat Ajax weer een tandje moest bij zetten. Wamberto was inderdaad dicht bij de 1-2 maar schoot vanuit buitenspelpositie naast.
Kort daarna ging Chivu neer nadat een elleboog in zijn gezicht had gekregen. De medici wilden dat hij zich liet wisselen, maar dat stond de Ajax-aanvoerder niet toe. Hij ging door. Tegen welke prijs dan ook.
In de 66e minuut zette Ajax een mooie aanval over links via Wamberto, prachtig passje op Maxwell, Maxwell en Mido. De Egyptenaar kaatste, maar daar was een Utrechter eerder bij dan een Ajacied.
In de 68e minuut probeerde Gluscevic hetzelfde als hij een seizoen eerder deed. In een duel met Grim liet de vrijgekomen spits zich vallen. Toen kon Grim douchen en kreeg Utrecht een penalty. Nu kreeg Ajax een doeltrap.

In de 73e minuut verliet Jan van Halst het veld. De middenvelder maakte plaats voor een speler die met de punt naar voren speelt in plaats van naar achter, Steven Pienaar.
Ajax moest de druk naar voren verleggen en zo Utrecht meer bij Wapenaar houden.
Gluscevic zal als koning van de Schwalbe door het leven gaan. De Utrechtenaar kreeg in de 77e minuut een penalty van scheidsrechter Temmink, die had geconstateerd dat de Joegoslaaf door Bergdolmo was geduwd. Hij nam de strafschop zelf en schoot binnen, 2-1.
Kort daarna kwam Zlatan in het veld voor John O' Brien. Koeman moest iets proberen. Zal de Zweed de stand kunnen ombuigen? Met de wissel van Zlatan had Koeman drie wissels gebruikt. Dat betekende dat Rafael van der Vaart geen speelminuten meer krijgt in het officiële seizoen 2001-2002.
In de 82e minuut kreeg Ajax een vrije trap. Van der Meyde schoot laag in, Wapenaar zat er laag in de hoek nog bij waarna Wamberto over schoot. Door de komst van Zlatan speelde Chivu meer aan de linkerkant en had Galásek zich wat laten zakken zodat hij Bergdolmo in het centrum kon assisteren.

Toch was het bijna gelijk. Zlatan schoot fantastisch binnen, maar zag de bal via de binnenkant van de lat terug het veld in springen. Maar Ajax leek nog wel zin te hebben in een laatste offensiefje. Galásek schoot vanuit de tweede lijn binnen, maar Van der Meyde lag in de weg.
Drie minuten trok Temmink bij. Burgemeester Cohen van Amsterdam zat ondertussen al met zijn handen voor het gezicht. Ajax gooide de deur open, waardoor Utrecht meer ruimte kreeg. Daar lieten ze echter niet al te veel spelers in lopen, want achterin bleven er nog velen staan.
In de allerlaatste seconde van de wedstrijd sleepte Ajax alsnog een verlenging uit het vuur. Met een excellerende Van der Meyde kwam de bal in de chaos voor, waar opvallend veel Ajacieden vrij stonden. Wamberto stond daar ook. Welliswaar buitenspel, maar hij joeg de bal knalhard in de touwen, 2-2.
Een stand die in de halve finale in de Arena ook na 90 minuten op bord stond.

Joey Didulica kreeg de supporters in hogere sferen. De reserve-keeper moest de waterflessen opnieuw vullen en moest daarvoor naar de andere kant van het veld. Ondertussen greep hij de gelegenheid aan om het publiek op de banken te krijgen.

Er werd verlengd en daarbij was het principe van de golden goal van kracht. Chivu was er dicht bij, maar al in de tweede minuut van de verlenging was het Zlatan die Ajax naar de dubbel schoot. Vanuit de draai passeerde hij Wapenaar. AJAX HEEFT DE DUBBEL.