Menu

Ajax pakt in slotfase volle winst

Ajax heeft de uitwedstrijd tegen Willem II met 1-3 gewonnen. Het zag er niet naar uit dat Ajax de winst nog binnen zou halen, want in de 89e minuut stond het nog 1-1 door een goal van Ceesay en een eigen doelpunt van Victoria. Maar toen waren het echter de invallers Machlas en Ikedia die zorgden dat de drie punten mee naar Amsterdam gingen.

De wedstrijd in Tilburg startte met een minuut stilte wegens het overlijden van de oud-burgemeester van Tilburg, Gerrit Brokx, die tevens lid was van de ledenraad van Willem II.

De eerste gevaarlijke bal die voor het doel van Fred Grim kwam, werd gegeven door Tom Caluwé. Shoukov was voor, maar Vierklau voorkwam dat de blonde Rus op doel kon koppen. Ajax bouwde aan de volgende aanval, die veelal vanuit het centrum werd opgezet. Maar de laatste tien meter kon Ajax de bal niet vasthouden. Wel koos Koeman voor de aanvallendere variant met Knopper achter Zlatan en Galasek op rechts.

Al na acht minuten liep Ikedia zich warm. De jonge Nigeriaan is na een lange blessureperiode weer speelklaar en liep stand by omdat Wamberto een tik had gekregen. De Braziliaan kon echter verder en Ikedia ging dan ook snel weer zitten.

In de tiende minuut kwam Vierklau sterk op aan de rechterkant. Zijn korte passje op Zlatan werd door de Zweed snel ingeschoten, maar de bal eindigde in het zijnet. In de 13e minuut leek Ajax opnieuw gevaarlijk te worden toen Chivu de bal achter de Tilburgse defensie bij Wamberto legde. Maar ook nu kreeg hij de bal niet lekker onder controle.

Aan de andere kant was het vervolgens bijna Bombarda die scoorde. De Argentijn tikte binnen, maar Grim pakte hem op het nippertje. Binnen de minuut was Ajax weer aan de overkant. Galasek passte op Wamberto die de bal hoog bij de tweede paal bracht. Daar kopte Knopper terug en Zlatan kopte over.

Beide teams leken zo rond het kwartier los te komen en de wedstrijd won aan attractie-waarde. Galasek was wederom de motor op het middenveld en passte in de 22e minuut goed in op Zlatan. Die ging vervolgens in het stafschopgebied neer. Scheidsrechter Bossen zag er geen overtreding in. Kort daarop werd Zlatan weer aan zijn shirt getrokken, waardoor hij niet bij de bal kon komen.

In de 27e minuut stuurde Koeman Yakubu de dug-out uit omdat Chivu een blessure had opgelopen. Daardoor was de Roemeen er ook niet bij toen Ajax de eerste corner nam. De hoekschop vanaf rechts kwam niet aan.

Door balverlies bij Willem II kreeg Wamberto de ruimte. De linksbuiten passte op Zlatan, die nog een verdediger voor zich zag. Daar kwam hij echter niet langs.

Door goed jagen van Galasek ontstond er in de 35e minuut een goede kans voor Ajax. De Tsjech bracht de bal bij Knopper die terug legde op Zlatan. De Zweed schoot van afstand laag in, maar zag zijn inzet naast gaan.

Galasek onderscheidde zich in positieve zin. De aanvallers in negatieve, want als ze de bal in de zestien meter kregen aangespeeld kon die niet worden vastgehouden.

In de 38e minuut kreeg Ajax een vrije trap. Chivu, die geen last meer leek te hebben van zijn arm, zette zich achter de bal en schoot schitterend over de muur. De lat voorkwam jammergenoeg een doelpunt.

In de 42e minuut kwam Willem II op voorsprong. Een vrije trap van Landzaat vloog over iedereen heen en eindigde voor de voeten van Ceesay. Die aarzelfde niet en schoot binnen, 1-0.

Landzaat schoot in de laatste minuut van de eerste helft naast en kreeg een woedende Shoukov tegenover zich. Hij kwam er zonder kleerscheuren van af, maar een vreemd gezicht was het wel.

Hans Westerhof en Ronald Koeman zagen naar aanleiding van de eerste helft geen reden om te wisselen en begonnen dus ook ongewijzigd aan het tweede bedrijf.

Kort na rust zocht Vierklau wederom de achterlijn op en gaf hij voor op Knopper. De Rijswijker kon echter geen kracht aan zijn kopbal geven, waardoor De Vlieger simpel kon vangen. Ook van het schot van Galasek hoefde de Belgische nationaal keeper geen angstrillingen te krijgen. De bal ging ruim naast.

Drie man liepen bij Ajax in de 55e minuut warm, Ikedia, Yakubu en Machlas. Gegadigden voor de wissel waren er legio. O'Brien, Wamberto, Zlatan en Knopper hebben wel eens lekkerder gespeeld dan deze zondag in Tilburg. Maar ze wilden zich nog wel even bewijzen. O'Brien bracht de bal in de 57e minuut voor, maar Knopper kopte over.

Dat was gelijk zijn laatste actie. Koeman wilde overschakelen naar het systeem dat hij vrijdag bij de training had uitgetest. Ikedia op links en Wamberto op '10', dat kostte Knopper dus zijn plek.

De kleine Nigeriaan bewees direct zijn waarde. In de 60e minuut slalomde hij zich langs de defensie, leek voor te geven, maar Zlatan miste volkomen. Als door een wonder kwam de bal terug en nota bene Victoria van Willem II - volgens scheidsrechter Bossen en trainer Ronald Koeman - tikte hem alsnog over de doellijn, 1-1. Maar het kan ook Ikedia zijn geweest die de bal als laatste raakte.

Willem II begon te schutteren in de verdediging en wist zich nauwelijks raad met de omzetting bij Ajax. Daardoor kreeg Galasek de gelegenheid vanuit de tweede lijn te schieten. Zijn schot belandde echter net naast.

In de 70e minuut kwam Ajax bijna op voorsprong. Het schot van Wamberto werd echter nog door De Vlieger tot corner verwerkt. Daarna brak de tijd voor Nikos Machlas. De Griek verving net als vorige week in Den Bosch Zlatan in de spits.

Willem II ging direct na de corner van Ajax in de aanval en brak uit via Ceesay, die op Grim afspurtte. Met gevaar voor lijf en leden wierpe Grim zich voor de bal en liep een blessure aan het hoofd op. Met een brancard moest de onfortuinlijke doelman van het veld worden gedragen en nam Didulica zijn stek weer over.

Ook Machlas was dicht bij zijn treffer. De voorzet van Van der Meyde werd door hem nog goed binnengetikt, maar kreeg geen succesvol vervolg. Dat kreeg de aanval van Willem II bijna wel. De bal spatte echter via de paal terug, maar de grensrechter had al gevlagd voor buitenspel.

Vijf minuten voor tijd kreeg Ceesay nog een dot van een kans om de overwinning voor Willem II binnen te halen. Hij faalde echter.

Nadat de speaker had aangekondigd dat er vier extra minuten te spelen waren, flitste Ajax naar de zege. Een voorzet van Andy van der Meyde, die naar links was verhuisd, werd door Machlas tot doelpunt gepromoveerd, 1-2. Daarna was het nog niet over met het feest voor de Ajax-supporters in de hoek, want een vloeiende combinatie tussen Van der Meyde, Chivu en Ikedia werd door laatstgenoemde doeltreffend afgerond, 1-3.

Daarmee bijft Ajax aan de leiding in de KPN Eredivisie en is hard op weg naar de 5000e goal, want er moeten er nog tien worden gemaakt. Komende donderdag wacht FC Groningen in de kwartfinale van de beker en zondag komt RKC naar Amsterdam.