Menu
Ajax pakt punt in Alkmaar

Ajax pakt punt in Alkmaar

Ajax is er in de uitwedstrijd bij AZ in geslaagd zich deels te revancheren voor de bekernederlaag van afgelopen donderdag. In het zeer winderige Alkmaar pakte Ajax zondag een punt: 1-1. Een kwartier voor tijd werkte Simon Poulsen een inzet van invaller Nicolás Lodeiro in eigen doel. In de eerste helft had Rasmus Elm AZ op voorsprong gezet. Door het gelijkspel blijft het verschil vijf punten.

Waar trainer Gertjan Verbeek bij het competitieduel in Alkmaar koos voor dezelfde elf spelers als tijdens de bekerwedstrijd van afgelopen donderdag, daar wijzigde Frank de Boer zijn team op drie plaatsen. Net als voor de winterstop keepte Jasper Cillessen in het bekertoernooi en stond Kenneth Vermeer zondagmiddag in de competitie weer onder de lat. Behalve voor Vermeer was het Alkmaarse duel ook voor Lorenzo Ebecilio (in plaats van Ismaïl Aissati) en Daley Blind (in plaats van Ruben Ligeon) de eerste serieuze wedstrijd van 2012.

Ajax, nog altijd zonder de geblesseerde basisspelers Nicolai Boilesen, Kolbeinn Sigthórsson, Derk Boerrigter en Gregory van der Wiel, kwam goed uit de startblokken. Op de eerste kans van AZ na, die in de tweede minuut via Roy Beerens een fraaie mogelijkheid kreeg, had Ajax het initiatief en zette daar in de beginfase een kopbal van Alderweireld en een afgekeurd doelpunt van Miralem Sulejmani tegenover. Op het moment dat de Serviër de bal in de achtste minuut achter de AZ-goalie werkte, stond hij buitenspel.

Direct nadat Nicolás Lodeiro was ingevallen kwam Ajax op gelijke hoogte in Alkmaar. Direct nadat Nicolás Lodeiro was ingevallen kwam Ajax op gelijke hoogte in Alkmaar.

Ajax raakte na goed twintig minuten de grip op de wedstrijd kwijt en AZ nam naadloos de regie over. Dat leidde tot een grote kans voor Benschop die de ver uitgekomen Vermeer al kwijt was, maar vervolgens de bal niet onder controle kreeg. Ook Simon Poulsen kwam gevaarlijk voor het doel van Ajax, maar zijn schot in de korte hoek werd door Vermeer gepareerd, net zoals de corner van Rasmus Elm die door de Ajacied uit het doel geranseld kon worden.

Ajax kreeg het vervolgens steeds lastiger, moest gele kaarten voor Siem de Jong en Jan Vertonghen incasseren en kwam in de 37e minuut op achterstand. Vertonghen, die zes minuten eerder nog een inzet van Benschop van de lijn had gehaald, had Maher onrechtmatig gestuit en specialist Elm schoot de vrije trap hard in het doel; 1-0. De beste mogelijkheid kreeg Ajax in de minuut extra speeltijd toen Sulejmani hard inschoot, maar Viergever op zijn weg vond. ,,We hebben een ander Ajax gezien dan donderdag”, concludeerde De Boer na afloop. ,,We hebben, zeker de eerste 25 minuten, meer durf getoond.”

In de tweede helft was het de Alkmaarse koploper veel aan gelegen de wedstrijd snel in het slot te gooien, maar de Ajax-verdedigers bleven op de been. Langzaamaan kroop de regerend landskampioen uit zijn schulp en via Siem de Jong en Ebecilio kregen de Amsterdammers ook aardige kansen. Na ruim een uur spelen kreeg Ajax een tegenslag te verwerken toen Toby Alderweireld met een hamstringblessure van het veld ging. Ajax zal de Belg daardoor opnieuw enkele weken moeten missen.

Een kwartier voor tijd besloot De Boer aanvallend in te grijpen. Nicolas Lodeiro, tijdens de blessure van Siem de Jong nog vaste waarde, viel in en was van dichtbij getuige van de gelijkmaker toen Simon Poulsen zijn inzet nog verder verlengde in het doel. ,,Die 1-1 was zeker terecht”, vond De Boer. ,,Wij probeerden het spel te maken en bij vlagen is dat gelukt.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Daley Blind speelde als linksback. Daley Blind speelde als linksback.
Miralem Sulejmani vormde samen met Siem de Jong en Lorenzo Ebecilio de aanval. Miralem Sulejmani vormde samen met Siem de Jong en Lorenzo Ebecilio de aanval.
Eyong Enoh in duel met Adam Maher. Eyong Enoh in duel met Adam Maher.
Toby Alderweireld viel vlak voor tijd geblesseerd (hamstring) uit. Hij is enkele weken uitgeschakeld. Toby Alderweireld viel vlak voor tijd geblesseerd (hamstring) uit. Hij is enkele weken uitgeschakeld.
Jan Vertonghen is Charlison Benschop de baas. Jan Vertonghen is Charlison Benschop de baas.
Siem de Jong kwam zondag niet tot scoren tegen AZ. Siem de Jong kwam zondag niet tot scoren tegen AZ.
Vurnon Anita verving de geblesseerde Gregory van der Wiel. Vurnon Anita verving de geblesseerde Gregory van der Wiel.
Gregory van der Wiel bekeek de wedstrijd vanuit het bezoekersvak. Gregory van der Wiel bekeek de wedstrijd vanuit het bezoekersvak.
Miralem Sulejmani in duel met Simon Poulsen. Miralem Sulejmani in duel met Simon Poulsen.
Esteban duikt naar de hoek. Esteban duikt naar de hoek.
Met invaller Dmitry Bulykin wilde Ajax een doelpunt forceren. Met invaller Dmitry Bulykin wilde Ajax een doelpunt forceren.
Uiteindelijk bleek een andere invaller, Nicolás Lodeiro, wel beslissend. Via Simon Poulsen eindigde zijn inzet in het doel: 1-1. Uiteindelijk bleek een andere invaller, Nicolás Lodeiro, wel beslissend. Via Simon Poulsen eindigde zijn inzet in het doel: 1-1.
Beide partijen konden na afloop leven met een gelijkspel. Beide partijen konden na afloop leven met een gelijkspel.