Menu
Ajax pakt punt tegen PSG

Ajax pakt punt tegen PSG

Ajax is het nieuwe seizoen in de UEFA Champions League met een gelijkspel tegen Paris Saint-Germain begonnen. In de ArenA hield de kampioen van Nederland de Franse titelhouder op 1-1. Edinson Cavani scoorde voor rust, Lasse Schöne tekende een kwartier voor tijd voor de gelijkmaker.

Op een zomerse avond sprokkelde Ajax het eerste punt in de nieuwe CL-campagne binnen. Een even mooi als belangrijk punt, want het betekende ook dat PSG niet met het volle pond terug naar Frankrijk ging. Opnieuw liet Ajax zien dat het een Europese topploeg een lastige avond in Amsterdam kan bezorgen.

De voorhoede van Ajax was op twee posities gewijzigd ten opzichte van de wedstrijd tegen Heracles. Kolbeinn Sigthórsson en Lucas Andersen vervingen Arek Milik en Anwar El Ghazi in de basiself. Ook Davy Klaassen was op tijd hersteld van zijn krampklachten om aan de aftrap te verschijnen. Met Zlatan Ibrahimovic, Maxwell en Gregory van der Wiel bestond het sterrenensemble uit Parijs voor ruim een kwart uit spelers met een Ajax-verleden. Iets wat ook vooraf duidelijk te merken was toen het trio op een groot applaus werd getrakteerd.

Een vreugdeuitbarsting na de 1-1 van Lasse Schöne. Een vreugdeuitbarsting na de 1-1 van Lasse Schöne.

De grote vraag vooraf was: hoe Ibrahimovic te verdedigen? Duels met de ijzersterke Zweed moesten in ieder geval worden voorkomen, zo luidde het devies vooraf uit de mond van Joël Veltman en Niklas Moisander. Verder moest het centrale duo van Ajax hem dicht op de huid zitten als hij aan de bal kwam en vooral op zijn acties anticiperen. Een uitgebreid takenpakket in een poging om het PSG-boegbeeld enigszins in bedwang te houden. En dat lukte, al was het maar omdat hij niet tot scoren kwam.

Het duel met PSG betekende voor Ajax het begin van een nieuw avontuur in de Champions League in wederom een loodzware poule. Net zo traditioneel als de zwaarte van de groep is ook de sterkte van Ajax in eigen huis op CL-avonden. Alleen Real Madrid (3x) en Borussia Dortmund waren duidelijk een maat te groot. Daartegenover staan de zeges op FC Barcelona en Manchester City, die aantoonden dat er op dergelijke avonden in de volgepakte ArenA geregeld bijzondere krachten vrijkomen. Om die reden koos Frank de Boer voor eenzelfde strijdwijze als in de gewonnen thuiswedstrijd tegen Barcelona, door vroeg druk te zetten op PSG. ,,Want dat zijn ze in Frankrijk niet gewend. We zijn geen counterploeg en gaan uit van onze eigen kracht, met respect voor de tegenstander", zo klonk het vooraf.

De wedstrijd begon ongelukkig voor Ajax. PSG kwam al binnen een kwartier op voorsprong. Nicolai Boilesen liet zich in het eigen strafschopgebied wegzetten door Lucas, waarna Ibrahimovic een schot op doel kon wagen. Aanvankelijk schoot Veltman te hulp door de bal weg te werken, maar in de rebound tikte Edinson Cavani de bal ijskoud binnen: 0-1. Daarmee hadden de Fransen het fundament van een verder solide eerste helft gelegd. Ajax wilde wel, maar kon in de eerste 45 minuten nauwelijks gevaarlijk worden. Het duurde lang voordat Ajax de schroom van zich afwierp.

Direct na rust was het gelijk alle hens aan dek voor Ajax. Aanvoerder Moisander ging in de fout, waarna Lucas een vrije doortocht richting het doel kreeg. Tot geluk van de uitverkochte ArenA schoot de Braziliaan net langs de verkeerde kant van de paal. Achteraf gezien een cruciaal moment in de wedstrijd. Een paar minuten na dat schrikmoment vuurde invaller Niki Zimling (tactische wissel ten koste van Nick Viergever) de bal net over het doel van de gasten heen. PSG stelde daar later in de tweede helft een paar goede kansen tegenover, waarbij met name Marquinhos met zijn kopbal heel dicht bij de 0-2 was. Ook de vrije trap van Ibrahimovic recht door de muur (redding Cillessen) mocht er zijn.

Het uitblijven van een tweede Franse treffer gaf Ajax hoop. Hoop op in ieder geval een punt. En dat kwam er. Ajax gooide de schroom van zich af en werd dreigender rond het strafschopgebied. Het leverde een kwartier voor tijd een vrije trap op, waarbij Ajax zijn speciale wapen kon inzetten. Met een schitterende vrije trap bracht Lasse Schöne Ajax een kwartier voor tijd naast PSG. Een orkaan aan gejuich volgde. Even gingen de gedachten terug naar het duel met Barcelona waar De Boer vooraf over sprak. Dat gevoel werd nog sterker toen Schöne drie minuten na zijn goal de ArenA bijna opnieuw in extase bracht. Vol overtuiging knalde hij een vrije trap van verre afstand tegen de paal. Ineens waren de rollen omgedraaid: van helemaal niets naar bijna een voorsprong.

Het leverde bijzonder spannende laatste minuten op. Ajax met invaller Arek Milik in de punt van de aanval (en de even daarvoor ingevallen El Ghazi aan zijn zijde) en PSG met de verse krachten Lavezzi en Pastore binnen de lijnen. Het werd nog even een echte wedstrijd, waarbij Ajax even mocht dromen van meer. Aan de score veranderde echter niets meer, waardoor Ajax en Paris SG allebei een punt aan de eerste groepswedstrijd overhielden. Het leverde de Ajacieden een klaterend applaus op vanaf de tribunes.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De opkomst in de Amsterdam ArenA van beide teams: Zlatan en Klaassen voorop. De opkomst in de Amsterdam ArenA van beide teams: Zlatan en Klaassen voorop.
De basiself. De basiself.
PSG trad aan met drie voormalig Ajacieden in de basis: Zlatan, Maxwell en Gregory van der Wiel. PSG trad aan met drie voormalig Ajacieden in de basis: Zlatan, Maxwell en Gregory van der Wiel.
Lasse Schöne haalde in de eerste helft al een keer hard uit, maar toen werd zijn schot geblokt. Lasse Schöne haalde in de eerste helft al een keer hard uit, maar toen werd zijn schot geblokt.
Thulani Serero speelde een sterke wedstrijd. Thulani Serero speelde een sterke wedstrijd.
Niklas Moisander probeerde het een paar keer van afstand. Niklas Moisander probeerde het een paar keer van afstand.
Davy Klaassen ging er vol op in de duels. Davy Klaassen ging er vol op in de duels.
Zlatan had een aantal gevaarlijke momenten, maar kon zijn stempel niet drukken. Zlatan had een aantal gevaarlijke momenten, maar kon zijn stempel niet drukken.
Een prachtige Champions League-avond, waar geschiedenis en toekomst samenvielen in negentig minuten. Een prachtige Champions League-avond, waar geschiedenis en toekomst samenvielen in negentig minuten.
Niki Zimling zorgde voor nieuw vuur in de tweede helft. Niki Zimling zorgde voor nieuw vuur in de tweede helft.
Anwar El Ghazi viel goed in. Voor de buitenspeler was het de eerste wedstrijd op Europees topniveau. Anwar El Ghazi viel goed in. Voor de buitenspeler was het de eerste wedstrijd op Europees topniveau.
Mooi duel: Zlatan vs Veltman Mooi duel: Zlatan vs Veltman