Menu
Ajax pakt zege in Friesland

Ajax pakt zege in Friesland

Na een aantal mindere uitbeurten in de competitie was Ajax zaterdag eindelijk weer eens succesvol op vreemde bodem. In het Abe Lenstra Stadion werd sc Heerenveen met 0-2 verslagen. Treffers van Rommedahl en Suarez leverden Ajax de uitzege op tegen tien Friezen.

De laatste drie competitieduels buiten Amsterdam leverden Ajax telkens geen zege op. Sinds de uitzege bij Vitesse (1-5) liet Ajax tegen FC Utrecht (2-0), NAC Breda en Feyenoord (allebei 1-1) iedere keer dure punten liggen. In aanloop naar het bezoek aan Heerenveen ging het dan ook veelvuldig over Ajax’ negatieve uitreeks, die schril afsteekt bij de doorgaans doelpuntrijke thuiswedstrijden in de Amsterdam ArenA. Ook Heerenveen was daar eind november getuige van toen het bij rust al met 5-1 achterstond. ,,Het is ook een mentaal iets”, zei Jol daar vrijdag
nog over.

Martin Jol moest zijn opstelling in Friesland noodgedwongen op twee posities wijzigen. De geblesseerde Urby Emanuelson (hamstring) en geschorste Jan Vertonghen ontbraken ten opzichte van het duel van afgelopen zondag tegen FC Twente. Daar stond de terugkeer van Toby Alderweireld tegenover, die van zijn hamstringkwetsuur hersteld was. Dennis Rommedahl nam de plaats van Emanuelson in, waardoor Suarez vanaf links en de Deen vanaf rechts speelde.

Voor rust ging het duel gelijk op, maar zorgde Heerenveen voor het meeste gevaar. De rappe aanvaller Roy Beerens was Vurnon Anita een aantal keren de baas. Na een kwartier leek Beerens zelfs de score te openen, maar Alderweireld voorkwam een vlotte tegentreffer op de doellijn. Ook Paulo Henrique bezorgde de Ajax-verdediging genoeg werk.

Gregory van der Wiel had een lastige avond met Paolo Henrique. Gregory van der Wiel had een lastige avond met Paolo Henrique.

Om Ajax wat meer creatief en aanvallend vermogen te geven, greep Jol in de rust in. Hij wisselde de aan zijn knie geblesseerde Rasmus Lindgren, die een irritatie aan de pees aan de buitenkant van de rechterknie opliep. Onduidelijk is het op dit moment of hij het duel met Juventus haalt. Christian Eriksen verving hem. De talentvolle Deen, die zondag zijn 18de verjaardag viert, stond koud in het veld of hij kon al delen in de feestvreugde na de eerste Ajax-treffer. Landgenoot Dennis Rommedahl kopte een voorzet van Marko Pantelic (fout Popov) van dichtbij binnen: 0-1. Het betekende voor Rommedahl zijn tweede treffer binnen een week nadat hij vorige week tegen Twente ook al had gescoord.

De treffer van Rommedahl was belangrijk en kwam op een goed moment. Zeker omdat FC Twente eerder op de avond - op de valreep - een overwinning (1-2) tegen Vitesse uit het vuur sleepte, had Ajax een zege in Heerenveen nodig om druk op de nummer twee te houden.

Het duurde vervolgens lang voordat Ajax de zege definitief veilig kon stellen. Want rond het uur schoot Suarez op de lat en iets daarvoor was Ajax goed weggekomen toen Henrique net naast kopte. ,,Daardoor hielden we Heerenveen onnodig lang in de wedstrijd. Dat was niet de bedoeling”, vond Jol. Ook nadat Heerenveen-speler Grindheim een kwartier voor tijd, na een grove charge op Rommedahl, met rood van het veld werd gestuurd, duurde het nog tot de extra tijd voordat de bevrijdende tweede goal viel. Luis Suarez schoot Ajax’ tweede van de avond binnen, door attent te reageren op een afgeslagen inzet van de goed spelende Eriksen. Het betekende zijn honderdste treffer in officiële duels voor FC Groningen en Ajax. Bovendien blijft hij na 23 speelrondes één-op-één lopen. Maar veel belangrijker: Ajax won eindelijk weer een uitwedstrijd en houdt de druk op Twente en PSV in stand.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Vurnon Anita in een offensieve actie. Vurnon Anita in een offensieve actie.
Rasmus Lindgren in duel met Gerald Sibon. Rasmus Lindgren in duel met Gerald Sibon.
Van der Wiel in duel met Henrique. Van der Wiel in duel met Henrique.
Demy de Zeeuw gaat tot het uiterste met Grindheim. Demy de Zeeuw gaat tot het uiterste met Grindheim.
Oleguer vormde samen met Alderweireld het centrum van de verdediging. Oleguer vormde samen met Alderweireld het centrum van de verdediging.
Ajax op voorsprong. Pantelic is met de felicitaties op weg naar Rommedahl. Ajax op voorsprong. Pantelic is met de felicitaties op weg naar Rommedahl.
Pantelic had een zware avond met Bak Nielsen als opponent. Pantelic had een zware avond met Bak Nielsen als opponent.
Rommedahl incasseert een vliegende tackle van Grindheim, die daarvoor een rode kaart krijgt. Rommedahl incasseert een vliegende tackle van Grindheim, die daarvoor een rode kaart krijgt.
Christian Eriksen viel meer dan verdienstelijk in. Christian Eriksen viel meer dan verdienstelijk in.
De 0-2 van Suarez betekende zijn 100ste goal in Nederlandse dienst. De 0-2 van Suarez betekende zijn 100ste goal in Nederlandse dienst.