Menu
Ajax - Panathinaikos: back to 1971

Ajax - Panathinaikos: back to 1971

Ajax staat donderdagavond in de Amsterdam ArenA tegenover Panathinaikos. Een affiche waarbij de gedachten automatisch teruggaan naar 1971 toen de Amsterdammers in de finale van de Europa Cup I op Wembley te sterk waren voor de Grieken.

De finale van 1971
Ajax stond in 1971 voor de tweede keer in de clubhistorie in de finale van de Europa Cup 1 (de voorloper van de UEFA Champions League). In 1969 was het team van trainer Rinus Michels met 4-1 verslagen door AC Milan, nu - twee jaar later - was het tijd de belangrijkste Europese prijs in het clubvoetbal daadwerkelijk te bemachtigen. De eindstrijd van 1971 werd gespeeld op Wembley, tegenstander was het Griekse Panathinaikos, dat getraind werd door de Hongaarse voetballegende Ferenc Puskás.

Slechte generale
Met spelers als Sjaak Swart, Piet Keizer, Johan Neeskens, Velibor Vasovic en natuurlijk Johan Cruijff barstte het Ajax van 1971 bijna uit zijn voegen van klasse. Toch was het allerminst zeker dat de Grieken op Wembley wel even verslagen zouden worden. Ajax had een slechte generale achter de rug. Zes dagen voor de finale werd in eigen huis met 3-1 verloren van Feyenoord: een Klassieker die bovendien niet alleen mentaal, maar ook fysiek veel ‘pijntjes’ had achtergelaten binnen de selectie van Ajax. Met name een voetblessure bij Piet Keizer baarde de Ajacieden zorgen.

#Ajax - Panathinaikos 1️⃣9️⃣7️⃣1️⃣ 🏆 Donderdag treffen we de Grieken in de Amsterdam ArenA! Tickets ➡️ https://t.co/53wZegiJ8s #UEL #ajapan pic.twitter.com/ZHp1EYvNGS

— AFC Ajax (@AFCAjax) 21 november 2016

Wembley
Uiteindelijk lukte het om bijna iedereen op tijd klaar te stomen voor de grote finale op Wembley. Alleen Ruud Krol, die een aantal weken eerder zijn kuitbeen had gebroken, kon niet meedoen. Maar hij reisde wel mee af naar Engeland. Niet als speler, maar als supporter op loopgips. En Krol was niet de enige Ajax-supporter op Wembley. Tienduizenden Ajacieden staken de Noordzee over om de finale bij te kunnen wonen.

Sterk begin
Ajax begon ijzersterk tegen Panathinaikos. De Grieken werden overvleugeld en al in de vijfde minuut was het raak. Keizer kapte zijn man uit op links, gaf voor en zag Dick van Dijk de 1-0 binnenkoppen; een droomstart. Mede dankzij een uitstekende Cruijff leek Ajax op weg naar een eenvoudige zege, maar hoe langer de tweede treffer uitbleef, hoe meer Panathinaikos zich terugknokte in de wedstrijd. De Ajax-verdediging - met Barry Hulshoff in de hoofdrol – moest alle zeilen bijzetten om de voorsprong vast te houden. Pas in de 87e minuut was daar de bevrijdende 2-0. Cruijff vond met een mooi steekpassje invaller Arie Haan, die de bal via een Grieks been achter de keeper werkte. De eerste Europa Cup 1 was binnen voor Ajax.

Johan Cruijff ontdoet zich van zijn tegenstander.
Johan Cruijff ontdoet zich van zijn tegenstander.
Piet Keizer gaf de voorzet bij de 1-0.
Piet Keizer gaf de voorzet bij de 1-0.
Het allereerste Ajax-team dat de Europa Cup 1 veroverde.
Het allereerste Ajax-team dat de Europa Cup 1 veroverde.

Donderdag opnieuw tegen Panathinaikos
Donderdag staat Ajax opnieuw tegenover Panathinaikos. Dit keer niet in de finale van de Europa Cup 1, maar in de groepsfase van de Europa League. Ajax is al zeker van overwintering, maar een zege zorgt ervoor dat het team van Peter Bosz ook de eerste plaats in de poule niet meer kan ontgaan. Ajax hoopt op een mooie Europese voetbalavond in een volle ArenA. Wie er in ieder geval op de tribune zitten donderdagavond? Veel Ajax-helden van 1971.

Tickets Ajax - Panathinaikos
Ajax - Panathinaikos begint donderdag om 19:00 uur in de Amsterdam ArenA. Bestel je tickets via onderstaande button.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Erfgoed Ajax
Tickets Ajax - Panathinaikos