Menu
Ajax - PEC: 2 edities onder leiding van Cruijff

Ajax - PEC: 2 edities onder leiding van Cruijff

Na het overlijden van Johan Cruijff zal Ajax - PEC Zwolle zondag worden gespeeld in een bijzondere sfeer. De welverdiende steunbetuigingen in de ArenA zullen niet van de lucht zijn voor de grootste Ajacied ooit. Hoewel het clubicoon nooit voor Ajax in actie kwam in een thuisduel met de Zwollenaren, zat hij tegen PEC wel tweemaal als coach op de bank. In de seizoenen 1986-1987 en 1987-1988 deed hij met doelpuntrijke zeges (5-2 en 6-4) zijn naam van vernieuwer en aanvallend denkende trainer alle eer aan.

Afscheid Van Basten
Ironisch genoeg stond de eerste editie van Ajax – PEC Zwolle met nummer 14 op de bank grotendeels in het teken van het afscheid van Marco van Basten. De Utrechter, die gold als een protegé van Cruijff, speelde op zondag 31 mei 1987 zijn allerlaatste wedstrijd in de Meer. Hij deed dat enkele maanden na de bekendmaking van zijn transfer naar AC Milan. Een overgang die tot stand werd gebracht door Cor Coster, de schoonvader van Cruijff. Van Basten, die behoort tot de beste Nederlandse spelers ooit na Cruijff, bezorgde het publiek en zijn belangrijke leermeester een mooie middag door vier treffers voor zijn rekening te nemen. Zijn allerlaatste doelpunt was een benutte strafschop vlak voor tijd: 5-2.

Debuut Ronald de Boer
Een seizoen later vond Van Basten aanvankelijk moeizaam zijn weg in Milaan. In de tussentijd liet Cruijff bij Ajax alweer een nieuwe groeibriljant debuteren. De 17-jarige Ronald de Boer mocht in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle halverwege de tweede helft Alastair Dick aflossen. In navolging van vele Ajacieden, onder wie de grootmeester zelf, bekroonde de tweelingbroer van Ajax-trainer Frank zijn allereerste optreden in het eerste elftal met een treffer. En nog een belangrijke ook, aangezien hij de thuisploeg op voorsprong bracht. John Bosman bepaalde een paar minuten later de eindstand op 6-4. Broer Frank keek die middag trots toe vanaf de tribune; zijn debuut in de hoofdmacht zou nog volgen.

Hoewel Ajax in die jaren een geduchte concurrent had in PSV, dat destijds financieel veel meer te besteden had dan de Amsterdammers, zette Cruijff zijn piepjonge ploeg toch op de kaart. Zo liet hij tussen 1985 en 1988 onder anderen Aron Winter, Richard Witschge, Dennis Bergkamp en Bryan Roy op zeer jonge leeftijd debuteren. Bovendien veroverde hij met Ajax in 1987 de Europa Cup 2 door in de finale Lokomotiv Leipzig met 1-0 te verslaan.

Een zege op PEC Zwolle met oogstrelend spel zou zondag het allermooiste eerbetoon zijn aan de grootheid die Cruijff was. Want dat zijn geest voor altijd zal blijven rondwaren in de ArenA en op de Toekomst moge duidelijk zijn.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto: Ajax.nl/Ajax Erfgoed