Menu
Ajax praat, schiet en kopt teleurstelling van zich af

Ajax praat, schiet en kopt teleurstelling van zich af

Ajax praatte, schoot en kopte maandag de teleurstelling van zich af, daags na de nederlaag tegen AZ. De selectie liep wat uit tijdens de maandagochtendtraining, leefde zich uit in een kopspelletje en stelde de keepers Bogdan Lobont en Hans Vonk flink op de proef. Danny Blind en zijn assistenten lieten AZ - Ajax nogmaals uitgebreid de revue passeren.

Het waren geanimeerde gesprekken tussen Blind, Ruud Krol en Gerard van der Lem. In woord en gebaar werden situaties, acties en beslissingen opnieuw voor het voetlicht gebracht. De trainers kennen het ritueel; de oud-profvoetballers hebben in de achterliggende decennia waarschijnlijk duizenden soortgelijke ‘maandagochtendgesprekken´ gevoerd. Na een verliespartij ogen de gebaren net iets feller en duren de gesprekjes ook net iets langer.

Blind onderhield zich kort voor aanvang van de trainingssessie ook kort met Olaf Lindenbergh. Ook hier zal het gespreksonderwerp AZ - Ajax zijn geweest. De voormalige speler van AZ leek zijn trainer nog maar eens uit te leggen, welke beweging richting Shota Arveladze werd gemaakt. Een armbeweging die vooral afwerend leek bedoeld. Maar die de middenvelder - nogal zwaar bestraft - wel moest bekopen met een rode kaart.

Keeperstrainer Fred Grim begon de training in eigen, vertrouwde kring. De doelmannen Vonk en Lobont werden bij wijze van warming-up door Grim alle kanten op gestuurd. Met de verfijnde traptechniek van de voormalige eerste goalie is nog steeds weinig mis. Vonk en Lobont hadden het allesbehalve makkelijk met de geplaatste pegels van Grim. Balletjes klemmend, duikend en zwevend uit het doel ranselen; ook dat zijn manieren om een nederlaag te verspelen.

Toch werd er ook gelachen op het trainingsveld. Vooral op en rondom het voetvolley- en kopspelletjesveld. Een kern van de veertien aanwezige spelers bestreed elkaar met een kopspelletje. Opvallend genoeg kweten vooral de kleinste Ajacieden zich deze ochtend het beste van hun taak. Urby Emanuelson en Steven Pienaar verrasten hun tegenstanders met vilein geplaatste kopballen.

Een opvallende delegatie bekeek de training vanaf de kant. Ajacied Sjaak Swart herkent iedereen, maar wie was toch de jongen in de rolstoel? De zevenjarige Mike Wauben bleek samen met zijn familie uitgenodigd door Mister Ajax zelf. Het leukemiepatiëntje is vooral een grote fan van Wesley Sneijder. ,,Hij neemt alles op, om het vervolgens dertig keer te bekijken'', vertelt moeder Anita Wauben. ,,Soms wordt je er gek van.''

Oog in oog staan met Hedwiges Maduro vond Mike zichtbaar best eng. Na de hand te hebben geschud van zijn held Sneijder, voelde de zevenjarige zich pas echt op zijn gemak. Het gesigneerde Oranje-shirt dat hij uit handen van de Ajacied kreeg uitgereikt toverde zelfs een brede glimlach op het kindergezicht. ,,Vorig seizoen zijn we bij een bekerwedstrijd geweest van Ajax'', vervolgt moeder Anita. ,,Toen vond Mike het zo spannend dat hij de eerste helft nauwelijks durfde te kijken. Gelukkig heeft hij de tweede helft wel gezien.''

Als de training is afgelopen roept Sneijder zijn medespelers bijeen rond de familie uit het Limburgse Urmond. Spelers en trainers voorzien het handtekeningenboekje van de jongste Wauben-telg van handtekeningen, waarna Mike met iedereen op de foto gaat. ,,Als je zo toekijkt, is een nederlaag tegen AZ wel erg relatief'', constateert de van een afstandje toekijkende Swart.