Menu
Ajax profiteert van frisheid en van ruimte: 0-12

Ajax profiteert van frisheid en van ruimte: 0-12

Na een week waarin boslopen en intensieve trainingssessies energie vraten en de oefenpartners menselijke muren metselden voor het eigen doel, kon Ajax zaterdagmiddag eindelijk eens frank en vrij voetballen. Voor het eerst was er geen zware voorbereiding op de wedstrijddag en voor het eerst bood de tegenstander alle ruimte om leuk te combineren. Dat was terug te zien in de uitslag van Rijnsburgse Boys - Ajax: 0-12.

De monsterscore was voor Danny Blind geen reden tot euforie. De trainer van Ajax zei evenveel waarde te hechten aan het resultaat in Rijnsburg als aan het resultaat in de voorgaande vier oefenduels: geen enkele. ,,Het zegt mij niks of we vier, zes, acht of twaalf goals maken. Dat het er twaalf zijn is prettig, maar meer ook niet. Deze week had één doel: fit worden om te kunnen voetballen op de manier die ik voorsta. Dat is gelukt. Tomás Galásek heeft een beetje last van een achillespees, maar hij kan maandag gewoon weer trainen.'' Hetzelfde geldt voor Nicolae Mitea, die lichte rugklachten had.

Verder waren alle Ajacieden fit genoeg om te spelen, ook de van een enkeloperatie herstellende Mauro Rosales. De Argentijn begon nog op de reservebank, maar kwam het laatste halfuur van de wedstrijd alsnog binnen de lijnen. Hij was tevreden over zijn eerste speelminuten van het seizoen. ,,Ik heb nauwelijks meer last van mijn enkel. Het gevoel is goed, al heb ik nog wel voorzichtig gespeeld. We hadden vooraf afgesproken dat ik rustig zou beginnen, met zo min mogelijk acties.''

Ook Blind was content met het optreden van de rechtsbuiten. ,,Je kon zien dat hij nog geen enkel wedstrijdritme heeft. Het is zaak dat hij dat zo snel mogelijk opdoet, zonder de boel te overhaasten. Rosales moet weer leren om tackles te doorstaan. Dat is een mentale klik die hij de komende tijd zal moeten maken.''

Op het fraai gerenoveerde sportpark Middelmors duurde het tien minuten voordat Ajax op stoom kwam, maar dankzij sterk keepen van de Rijnsburgse doelman Tim Orlowski bleef het nog tot de twintigste minuut 0-0. Toen slaagde Markus Rosenberg er in de score te openen, na een dieptepass van Olaf Lindenbergh. Tien minuten later was het 0-2, toen scheidsrechter Roelof Luinge een strafschop gaf na een overtreding op Steven Pienaar en Julien Escudé koeltjes raak schoot.

Meteen daarna werd Orlowski gewisseld en zijn opvolger in het Rijnsburgse doel (Arjan van Iterson) kreeg het zwaar te verduren. In tien minuten tijd incasseerde hij vijf treffers, die op naam kwamen van Rosenberg (2), Rasmus Lindgren, Daniël de Ridder en Nourdin Boukhari, waarmee de ruststand op 0-7 kwam.

Blind paste halverwege zes vervangingen toe. Hans Vonk, Thomas Vermaelen, Nigel de Jong, Yannis Anastasiou, Wesley Sneijder en Anthony Obodai vormden het nieuwe bloed in de Ajax-gelederen. Hun komst bleek weinig invloed te hebben op het verloop van de wedstrijd, want de Amsterdamse equipe ging in de tweede helft vrolijk verder met scoren.

Aanvoerder Escudé kopieerde zijn strafschop van eerder in de middag, zij het dat de Fransman de bal dit keer in de andere hoek, van het andere doel, achter een andere doelman schoot. Het mooiste doelpunt van de middag kwam van De Jong, die met een subtiele voetbeweging de keeper op het verkeerde been zette. De Ridder, nogmaals De Jong en Anastasiou waren de laatste doelpuntenmakers.

Overigens bleef het optreden van Sneijder beperkt tot een halfuurtje. In de slotfase werd de middenvelder vervangen door Rasmus Lindgren, die daarmee terugkeerde in het veld. Sneijder bleek last te hebben van een licht geïrriteerde heup. Blind: ,,Daar nemen we in dit stadium van het seizoen natuurlijk geen enkel risico mee.''

Maandag vervolgt de selectie het voorbereidingstraject. Dan stromen ook de zes spelers in die tot nu toe nog ontbraken vanwege een late vakantie: Maduro, Vermeer, Babel, Emanuelson, Charisteas en Trabelsi. Blind verwacht dat het sextet weinig problemen zal hebben om aan te haken bij de rest, ondanks de trainingsachterstand van twee weken. ,,De meeste van die jongens zijn jong. Ik ben wel geen fysioloog, maar op die leeftijd raak je in twee of drie weken echt niet je conditie kwijt.''