Menu
Ajax profiteert van ‘positieve impulsen’

Ajax profiteert van ‘positieve impulsen’

Ajax heeft de competitie hervat met een klinkende zege op AZ. In de ArenA werd de ploeg van trainer Louis van Gaal met 6-1 verslagen. De terugkeer van Edgar Davids, Kenneth Perez en Leonardo gaf de thuisclub positieve impulsen.

Met Kenneth Perez haalde Ajax een vormgever op het middenveld terug. De Deen benutte tegen AZ een strafschop, liet Klaas Jan Huntelaar scoren en behield voortdurend het overzicht. Ook de ‘creatieve controleur’ Davids was van grote waarde voor zijn team. Door de aanwezigheid van Davids, en die van Gabri aan de andere kant, kan Perez zich meer permitteren en die laat op zijn beurt anderen weer beter renderen. Leonardo tenslotte, liet zien dat Ajax er nog een levensgevaarlijke aanvaller bij heeft, met wie coach Adrie Koster nog ruimer in zijn opties komt te zitten. 'Leo' scoorde tegen AZ de 5-1, en dat was vooral een hem zeer gegunde beloning voor tien maanden revalideren na zijn zware knieblessure.

Vergeleken met het laatste optreden van 2007, tegen VVV-Venlo, is de begeestering terug onder de Ajacieden. De routiniers zetten daarbij de lijnen uit. Ook Huntelaar plukte zondag nadrukkelijk de vruchten van het prima draaien van zijn ploeg. De spits versterkte zijn toppositie op de nationale topscorerslijst door tweemaal toe te slaan.

Toch kwam de klinkende zege van de Amsterdammers niet als vanzelf tot stand. Ari bezorgde de Alkmaarders al na vijf minuten een voorsprong op Ajax, dat niet scherp genoeg uit de startblokken kwam. Mounir El Hamdaoui leidde de treffer in met een schot op de paal en Ari wist wel raad met de terugspringende bal: 0-1.

Maar in de resterende 85 minuten kwam alles meer dan goed voor de thuisploeg. Jan Vertonghen, gestart als centrale verdediger, bracht Ajax met een verwoestende uithaal weer naast AZ. Kenneth Perez gaf Ajax vlak voor rust de leiding door een penalty te benutten. Het tafereel wat aan de 2-1 vooraf ging, drukte een beslissend stempel op de onderhoudende voorstelling die Ajax - AZ was. Demy de Zeeuw moest een handsbal op de doellijn, de middenvelder sloeg een kopbal van Huntelaar uit het doel, duur bekopen. Scheidsrechter Luinge hield de international rood voor en gunde Ajax een strafschop. De uitblinkende Perez wist daar wel raad mee: 2-1.

De Noord-Hollandse derby was daarmee eigenlijk al gespeeld. De tien Alkmaarders bleken onmachtig tegen elf soepel acterende Ajacieden. Na een uur spelen schoot Huntelaar na een voorzet van Perez de bal achter Boy Waterman. Rechtsbuiten Kennedy (4-1) en invaller Leonardo (5-1) en opnieuw Huntelaar (zijn 18de competitietreffer alweer) drukten het overwicht uit in treffers.

,,Deze boost heeft mijn elftal nodig’’, oordeelde Adrie Koster tijdens de persconferentie. ,,We gingen de wedstrijd ook met vertrouwen in. Leonardo, Perez en Davids geven de ploeg positieve impulsen. Davids en Perez zijn enorm belangrijk voor het team. Ik heb vandaag passes gezien die ik eerder niet zag. Anderen trekken zich daar ook aan op. Kennedy zie je bijvoorbeeld opbloeien. De rode kaart van De Zeeuw was natuurlijk cruciaal. Na de 3-1 kwamen we pas echt goed in de wedstrijd. Ik heb schitterende doelpunten gezien. Uiteindelijk moet het ook meezitten. Tegen tien man spelen is namelijk niet altijd makkelijk.’’