Menu
Ajax – PSV: 2 aantrekkelijke toppers onder leiding van Cruijff

Ajax – PSV: 2 aantrekkelijke toppers onder leiding van Cruijff

Sinds de maand december is aangebroken is terugblikken op 2016 onvermijdelijk. In dat licht bezien zou haast worden vergeten dat Ajax nog een belangrijke wedstrijd wacht, namelijk de topper tegen PSV. Aangezien het overlijden van Johan Cruijff op 24 maart 2016 de komende weken ongetwijfeld terugkeert in de vele jaaroverzichten, staan de twee edities van Ajax - PSV onder leiding van de ras-Ajacied en grootste Nederlandse voetballer aller tijden centraal.

Ajax – PSV 2-4
Hoewel Cruijff Ajax pas enkele maanden onder zijn hoede had, was diens hand op woensdagavond 28 augustus 1985 al duidelijk zichtbaar. Zo posteerde hij de jonge rechtervleugelaanvaller Rob Rijnink als rechtsback in de topper tegen PSV. Behalve die opvallende wijziging stuurde Nummer 14  met Stanley Menzo, Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Gerald Vanenburg, Rob de Wit, John van ’t Schip en Marco van Basten nog zeven aanvallend ingestelde spelers op tegen de Eindhovenaren. Slechts Edo Ophof en Sonny Silooy hadden ook nog defensief bloed door hun aderen stromen, terwijl routinier Arnold Mühren de balans op het middenveld bewaakte.

De extreem gedurfde spelopvatting van Cruijff leidde in het Olympisch Stadion tot een waar spektakel waarin het piepjonge Ajax, met een gemiddelde leeftijd van ruim 22 jaar, het geroutineerde PSV bijzonder lastig maakte. Bij de Eindhovenaren waren onder meer Hans van Breukelen, Huub Stevens, Ernie Brandts, Willy van de Kerkhof en de steraanvallers Ruud Gullit en René van der Gijp van de partij.

'Van der Gijp heeft drie ballen gehad, waarvan hij er twee van dichtbij heeft ingeschoten. Dat is erg knap, maar ik zie toch liever Vanenburg en Van ’t Schip aan de rechterkant samenspelen.'

Tot een zege leidde het aanvallende spel uiteindelijk niet, doordat Gullit en Van der Gijp (beiden 2x) de wedstrijd met een paar vlijmscherpe counters besliste. Ajax stelde daar treffers van Van Basten en Rijkaard tegenover, bovendien miste Mühren nog een strafschop. ,,Van der Gijp heeft drie ballen gehad, waarvan hij er twee van dichtbij heeft ingeschoten. Dat is erg knap, maar ik zie toch liever Vanenburg en Van ’t Schip aan de rechterkant samenspelen’’, was na afloop het cynische commentaar van Cruijff.

Revanche tegen PSV
In het seizoen 1986-1987 kende Ajax een valse start vanwege onder meer een 2-3-thuisnederlaag tegen ADO Den Haag in de vierde speelronde. Een nederlaag die niet zonder gevolgen bleef, want voor de kraker tegen PSV wijzigde Cruijff zijn elftal op liefst vier posities. Onder meer twee spelers uit de eigen opleiding, Aron Winter en Rob Witschge, kregen de voorkeur boven de aankopen Arnold Scholten en Alastair Dick. Ajax greep de Brabanders vervolgens bij de keel en liet na een 3-0-voorsprong pas los.

Eerst was het Winter die het vertrouwen van zijn coach niet beschaamde en via de rebound Van Breukelen passeerde. Daarna was het de beurt aan uitblinker Van Basten die de genadeklap uitdeelde met een fraai wippertje en een prachtige individuele actie: 3-0. De overwinning smaakte vooral extra zoet nadat PSV eerder die zomer Koeman en Vanenburg had weggeplukt bij Ajax.

Zondag besluit Ajax vanaf 16:45 uur een roerig kalenderjaar met de thuiswedstrijd tegen PSV.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto: Erfgoed Ajax