Menu
Ajax put moed uit bekerzege op Roda JC

Ajax put moed uit bekerzege op Roda JC

Een deels vernieuwd Ajax heeft het eerste deel van het tweeluik tegen Roda JC succesvol afgesloten. Drie dagen voor het competitieduel Roda JC – Ajax won de regerend landskampioen hetzelfde affiche, maar dan als bekerontmoeting met 2-4. Daarmee plaatst Ajax zich voor de achtste finales. ,,We hebben terecht gewonnen’’, constateerde Frank de Boer na het levendige bekerduel.

Na de povere vertoning in de Klassieker (1-1, zondag) was in Kerkrade de vraag welk gezicht Ajax deze bekeravond zou tonen. Welke uitwerking had het gesprek van maandag tussen staf en spelersgroep? Zouden de Ajacieden er eindelijk in slagen de malheur en matige vorm achter zich te laten? ,,Het moet beter dan we de afgelopen weken hebben laten zien’’, oordeelde Frank de Boer in de aanloop naar de wedstrijd in de derde ronde van de KNVB Beker.

De Ajax-trainer greep twee dagen na het onderhoud met zijn Ajacieden in elk geval tactisch in. Gregory van der Wiel voelde zich niet honderd procent fit en zag als wissel Toby Alderweireld de verdedigende honneurs waarnemen op rechts. Centrale verdediger André Ooijer vond captain Jan Vertonghen (spelend als linkerverdediger) naast zich. Voor de drie verdedigers stond een viermans middenveld geposteerd. Anita startte rechts op het middenveld, naast onder meer controleur Eyong Enoh en linkshalf Theo Janssen. Siem de Jong speelde als aanvallende middenspeler in de rug van spits Dmitry Bulykin. Ook Christian Eriksen kreeg rust voorgeschreven. Rechtsbuiten Jody Lukoki verving in zuidelijk Limburg de licht aan de lies geblesseerde Miralem Sulejmani. Zou het ‘Ajax nieuwe stijl’ ook sportief kunnen verrassen?

Boerrigter scoorde twee keer op de dag dat hij in de voorselectie van Oranje werd opgenomen. Boerrigter scoorde twee keer op de dag dat hij in de voorselectie van Oranje werd opgenomen.

De start was verrassend, onwennig; wat wellicht vooral te wijten viel aan de vernieuwde samenstelling van het elftal. Dat Mitchell Donald al na 2 minuten en 16 seconden kon scoren mochten de gasten zich aanrekenen. Natuurlijk, de één-twee waarmee de oud-Ajacied de defensie spleet was fraai, maar Donald werd wel heel simpel een vrije doorgang gegund. De middenvelder profiteerde van de nog niet optimale Ajax-organisatie en liet Cillessen vervolgens van dichtbij kansloos: 1-0. Een dikke minuut na de openingstreffer was het alweer gelijk. Vertonghen kopte raak (1-1) uit een vrije trap van Janssen en poetste de snelle achterstand daarmee alweer weg. ,,Zo’n snelle achterstand past natuurlijk niet in het scenario dat je vooraf had bedacht’’, blikte De Boer terug. ,,Gelukkig herstelden we ons vrij snel. De eerste helft waren we gelijkwaardig, maar vooral in de eindfase te onrustig. Het moet rustiger, om goede keuzes te maken.’’

Wat volgde was een duel dat op-en-neer golfde. Siem de Jong was met een schot op de vuisten van Pawel Kieszek dicht bij een Amsterdamse voorsprong. Vijf minuten voor de pauze was de kans die Sanharib Malki namens Roda afdwong nóg rianter. De smaakmaker bij de Limburgers pegelde de bal, op aangeven van Mads Junker op de lat boven Cillessen. De Ajacieden waren vooraf al gewaarschuwd voor de mogelijkheden van Roda JC. Afgelopen weekeinde maakten de Limburgers, ondanks een 1-0 nederlaag, indruk tegen koploper AZ.

De tweede helft toonde bij vlagen grote gelijkenissen met de eerste. Ook na de hervatting trokken Roda en Ajax van doelgebied naar doelgebied. En op de 1-2 van Derk Boerrigter (na een dik uur binnen gewerkt, op aangeven van De Jong) volgde opnieuw een snelle gelijkmaker. Donald tikte de bal slim door op Junker, die via het lichaam van de onfortuinlijke Cillessen raak schoot: 2-2.

Dat een plek in de voorselectie van het Nederlands elftal extra krachten losmaakt bewees Boerrigter met zijn tweede treffer. De linksbuiten debuteerde dit seizoen in Ajax 1 met flitsend vleugelspel, en hield zich ook in de UEFA Champions League knap staande. De ex-speler van RKC Waalwijk ziet zijn opmars wellicht zelfs beloond met een definitieve plek in de selectie van Oranje. Boerrigter gaf in Kerkrade in elk geval een mooi visitekaartje af aan bondscoach Bert van Marwijk. Twintig minuten voor tijd tekende de aanvaller voor de 2-3. Ditmaal bleef een snelle gelijkmaker gelukkig uit. Sterker: Jan Vertonghen besliste het treffen vlak voor tijd met een rake kopbal. De Belg velde het vonnis (2-4) door raak te koppen uit een corner vanaf links van Janssen.

,,Uiteindelijk hadden en hielden we de controle over dit duel’’, besloot De Boer. ,,Bij de snelle 2-2 gaven we Roda het gevoel dat er nog iets te halen was. Dat was zuur. We hebben terecht gewonnen. Hier putten we vertrouwen uit voor komende zaterdag.’’

Zo overwon Ajax in het bekerduel alle hindernissen en werd een plek bemachtigd in de volgende bekerronde, die in december wordt afgewerkt. In een periode waarin het resultaat voorrang krijgt op de uitvoering is de 2-4 overwinning een welkome opsteker. Om geen nieuwe averij op te lopen in de competitie volstaat zaterdag alleen een nieuwe overwinning bij Roda JC - Ajax, deel 2 van het tweeluik van deze week.

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van het bekerduel Roda JC - Ajax en de terugblik van de Ajacieden.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Vertonghen kopte een minuut na de tegentreffer de 1-1 binnen. Vertonghen kopte een minuut na de tegentreffer de 1-1 binnen.
Lukoki speelde zijn vijfde officiële wedstrijd in Ajax 1. Lukoki speelde zijn vijfde officiële wedstrijd in Ajax 1.
De Jong in duel met Vormer. Links ex-Ajacied Donald. De Jong in duel met Vormer. Links ex-Ajacied Donald.
Enoh keerde na zijn schorsing terug op het middenveld. Enoh keerde na zijn schorsing terug op het middenveld.
Bulykin stond in Kerkrade in de spits. Bulykin stond in Kerkrade in de spits.
Boerrigter schoot Ajax na rust op voorsprong. Boerrigter schoot Ajax na rust op voorsprong.
Boerrigter viert zijn goal met De Jong. Boerrigter viert zijn goal met De Jong.
Anita probeert Malki van de bal af te houden. Anita probeert Malki van de bal af te houden.
Bulykin in een kopduel met ex-Ajacied Wielaert. Bulykin in een kopduel met ex-Ajacied Wielaert.
Boerrigter zette Ajax twee keer op voorsprong. Boerrigter zette Ajax twee keer op voorsprong.
Vertonghen bepaalde de eindstand op 2-4. Vertonghen bepaalde de eindstand op 2-4.