Menu
Ajax raakt koppositie kwijt

Ajax raakt koppositie kwijt

Met niets minder dan de koppositie als inzet, kwamen Ajax en AZ in Alkmaar tegen elkaar in actie. AZ won de strijd dankzij een benutte strafschop voor rust en een fraaie goal vlak na rust: 2-0.

Trainer Marco van Basten stipte voor het duel de wisselvalligheid van zijn spelers aan. En ook deze week was er helaas geen sprake van een constante lijn in de prestaties van Ajax. Werd vorige week landskampioen PSV nog naar een terechte 4-1-nederlaag gespeeld, zondag tegen AZ hadden de Amsterdammers in de tweede helft weinig in te brengen tegen AZ. Van Basten had tevens aangegeven dat Ajax naar Alkmaar ging om te voetballen. Dat lukte een helft.

,,We boden in de eerste helft goed partij", zei Van Basten na afloop. ,,We begonnen met Suarez en Sulejmani voorin en dan verwacht je dat dat voordeel oplevert. In die eerste helft hadden we redelijke momenten." Die momenten ontstonden dan meestal na acties over links met afwisselend Urby Emanuelson en Miralem Sulejmani. Luis Suarez was tot twee keer dicht bij een doelpunt, maar verder waren de dreigende momenten vooral voor het doel van Kenneth Vermeer. Die hield zijn doel lang schoon, maar toen Eyong Enoh in de 22ste minuut Maarten Martens onder de voet liep en Demy de Zeeuw vanaf elf meter aanlegde, moest de Ajax-doelman capituleren. ,,Dat was het enige verschil in de eerste helft", vond de Ajax-trainer. Louis van Gaal had daarentegen de doelrijpe kansen van zijn ploeg afgezet tegen die van Ajax en kwam tot de conclusie dat zijn ploeg veel gevaarlijker was geweest dan Ajax.

In de tweede helft was er eigenlijk geen sprake meer van gelijkwaardigheid. Tussen de sneeuwvlokken door ploeterden de Ajacieden over het veld en ze kregen in de 51ste minuut een mentale dreun toen Ari de bal - overigens op prachtige wijze - achter zijn standbeen binnenwerkte en zo de 2-0 op het bord bracht. ,,Toen brak de wedstrijd een beetje", vond Van Basten. ,,Wij konden geen vuist maken. Probeerden het nog wel door Jan Vertonghen voor de verdediging te laten spelen om meer druk te geven. Maar het werd er niet beter van. We konden in de tweede helft niet meer voetballen, kwamen er niet meer aan toe. Ook niet toen Evander Sno voorin ging spelen als vervanger van Rasmus Lindgren."

Kansen kwamen er bijna niet meer voor Ajax. AZ daarentegen had nog verder weg kunnen lopen bij de Amsterdammers, maar de mogelijkheden werden niet benut. Na 92 minuten, toen het veld wit was, de sneeuwvlokken nog steeds neerdaalden, blies scheidsrechter Roelof Luinge voor het einde. AZ had met 2-0 gewonnen en nam de leiding in de competitie over van Ajax. ,,Het is een terechte nederlaag", sprak Van Basten. ,,En dat is een trieste constatering voor ons."