Menu
Ajax raakt op stoom tegen Brøndby IF

Ajax raakt op stoom tegen Brøndby IF

Ajax heeft de vriendschappelijke wedstrijd tegen Brøndby IF woensdagavond met 0-3 gewonnen. Kolbeinn Sigthórsson, Thulani Serero en Lorenzo Ebecilio scoorden in het Brøndbystadion. Theo Janssen droeg voor het eerst de aanvoerdersband.

De selectie van hoofdtrainer Frank de Boer vertrok rond de klok van half vijf uit Kopenhagen naar Brøndby, dat grenst aan de hoofdstad van Denemarken. Kopenhagen verwelkomde een andere voetbalclub; West Ham United. De Hammers speelden een vriendschappelijke wedstrijd tegen de tweede topclub uit Denemarken, FC Kopenhagen.

De wedstrijd tegen Brøndby IF was voor Ajax de derde vriendschappelijke wedstrijd tegen een buitenlandse club dit seizoen. Terwijl de oefenduels in Duitsland tegen SSV Jahn Regensburg (0-0) en 1. FC Nürnberg (2-0) niet werden gewonnen, trok Ajax tegen de Deense topclub wel aan het langste eind.

Kenneth Vermeer kreeg in het oefenduel met de Denen de voorkeur boven Maarten Stekelenburg. De laatstgenoemde keeper verdedigde het doel tegen 1. FC Nürnberg afgelopen zaterdag. Tegen Brøndby kreeg hij rust van De Boer. Doordat nummer één aanvoerder Stekelenburg niet in actie kwam en Jan Vertonghen thuis is achtergebleven (herstellende van een liesblessure), ging dit keer de aanvoerdersband naar Theo Janssen. De geboren Arnhemmer maakte pas tweeënhalve week geleden zijn officieuze debuut als Ajacied in de wedstrijd tegen vv Buitenpost. In de zesde oefenwedstrijd van de voorbereiding droeg hij al de Ajax-band om zijn arm en was hij de leider in het veld.

Voor Christian Eriksen en Nicolai Boilesen was het duel met Brøndby IF 'even thuiskomen'. Voor Christian Eriksen en Nicolai Boilesen was het duel met Brøndby IF 'even thuiskomen'.

De Ajacieden startten moeizaam aan de wedstrijd, maar na een kleine tien minuten spelen kwam er meer leven in het spel van de Amsterdammers. Kolbeinn Sigthórsson had na een goed uitgespeelde actie van Aras Özbiliz en Vurnon Anita een kleine kans om te schieten. De spits werd teruggefloten door scheidsrechter Michael Johansen. Of het een daadwerkelijke kans was, is nog maar de vraag. Sigthórsson had nog twee lange Brøndby-spelers, Jan Frederiksen en Clarence Goodson, voor zich.

Vijf minuten later benutte Janssen een mooie vrije trap vanaf de rechterflank. De Ajacied schoot beheerst richting de verre hoek. Doelman Stephan Andersen kon de lederen bal maar net wegtikken.

Weer had Sigthórsson een fraaie kans om Ajax op een 0-1 voorsprong te brengen na een voorzet van Gregory van der Wiel. Hij kopte echter in handen van de doelman van Brøndby. Ruim vijf minuten voor tijd kopte Sigthórsson wel raak. Miralem Sulejmani zette vanaf links fraai voor op de IJslander, die Andersen net zo fraai kansloos liet.

Brøndby had aanvallend gezien weinig te zeggen in de eerste twintig minuten. Een hoekschop van Jan Kristiansen bracht de katachtig reagerende Vermeer niet in de problemen. Kort daarna keerde hij een schot van Nicolaj Agger. In het begin van de tweede helft redde Vermeer opnieuw. Een snoeiharde uithaal van Osama Akharraz tikte hij vliegensvlug over doel.

Het tweede Ajax-doelpunt kwam van – opnieuw een kersverse Ajacied – Thulani Serero. Na goed combinatiewerk liep de speler in de kleine ruimte drie man voorbij, kreeg de middenvelder de bal met een gelukje terug en schoot hij vervolgens raak. Lorenzo Ebecilio mikte kort daarna de bal ook achter de doelman van de thuisploeg. Invaller-doelman Michael Tornes werd geklopt na goed voorbereidend werk van Vurnon Anita: 0-3. De Ajacieden bleven na de derde Ajax-treffer in de aanval op zoek naar een vierde doelpunt via onder andere invaller Rodney Sneijder en Özbiliz. Het kwartet treffers werd niet volgemaakt. Maar met drie fraai uitgevoerde treffers, prima combinatiespel én Vermeer die de nul hield, kunnen de Ajacieden tevreden terugblikken op het oefenduel in Denemarken.

Zondag speelt Ajax de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen het Argentijnse Independiente. Het oefenduel met de Zuid-Amerikaanse topclub begint om 14:30 uur in de Amsterdam ArenA. Er zijn nog kaarten beschikbaar, dus kom zondag naar de ArenA.

Tekst: Ajax.nl/ Nadia Marhoum
Foto's: PRO SHOTS/ Peter Lous

Koop hier direct je kaarten voor Ajax - Independiente

Kolbeinn Sigthórsson speelde aleen de eerste helft mee en kopte Ajax daarin naar 0-1. Het was zijn eerste treffer als Ajacied. Kolbeinn Sigthórsson speelde aleen de eerste helft mee en kopte Ajax daarin naar 0-1. Het was zijn eerste treffer als Ajacied.
Thulani Serero tekende kort na rust op fraaie wijze voor de 0-2. Thulani Serero tekende kort na rust op fraaie wijze voor de 0-2.
Kenneth Vermeer keepte opnieuw een sterke wedstrijd als vervanger van Maarten Stekelenburg. Kenneth Vermeer keepte opnieuw een sterke wedstrijd als vervanger van Maarten Stekelenburg.
Aras Özbiliz was na de wissel van Sigthórsson opnieuw de spits van Ajax. Aras Özbiliz was na de wissel van Sigthórsson opnieuw de spits van Ajax.
Thulani Serero ontpopte zich tot een smaakmaker bij de Amsterdammers. Thulani Serero ontpopte zich tot een smaakmaker bij de Amsterdammers.
Theo Janssen droeg voor het eerst de aanvoerdersband als Ajacied. Theo Janssen droeg voor het eerst de aanvoerdersband als Ajacied.