Menu
Ajax' raamwerk staat

Ajax' raamwerk staat

Elk duel is een meetmoment. De laatste oefenwedstrijd in een voorbereiding is de momentopname die bewijst waar een ploeg toe in staat is. Vrijdag besloot Ajax de toernee van oefenduels met een 2-3-overwinning op Werder Bremen. In de MEP-Arena in het Duitse Meppen maakte het Ajax-collectief een geoliede indruk.

Na de middagwedstrijd tegen het Spaanse Osasuna (1-0-overwinning in Emmen; treffer Davy Klaassen) hield de Ajax-karavaan alweer luttele uren later halt in het Duitse Meppen. ,,Het raamwerk zal tegen Werder Bremen te zien zijn’’, waren een dag eerder de voorbeschouwende woorden van Frank de Boer. Met het raamwerk doelde de Ajax-trainer op zijn meest ideale elftalsamenstelling. Werder Bremen vond een geconcentreerd spelend en in de sterkst mogelijke samenstelling opererend Ajax tegenover zich.

Vergeleken met het kampioensjaar 2012-2013 paste De Boer zijn basisploeg op enkele posities aan. Aanwinst Bojan Krkic krijgt zijn kans op schittertijd als rechtsbuiten. De Spaanse aanvaller met Servische roots speelde een helft mee; genoeg voor een aandeel in de 0-1 (Daley Blind) en de 0-2 van hemzelf. De lichtvoetige rechterspits zal alle Ajacieden verlangend vooruit laten kijken naar (veel) meer moois. De fijnproever Krkic liet een goede indruk achter. Eentje die dus smaakt naar meer.

Bojan Krkic maakte zijn eerste doelpunt voor Ajax. Bojan Krkic maakte zijn eerste doelpunt voor Ajax.

Viktor Fischer is eerste keus als linksbuiten, terwijl ook spits Kolbeinn Sigthórsson fit aan de start van het nieuwe voetbalavontuur 2013-2014 verscheen. Siem de Jong, Christian Eriksen en controleur Christian Poulsen zijn de immer vertrouwde gezichten op het middenveld. Joël Veltman is als centrale verdediger een nieuwkomer in de Amsterdamse defensie. De IJmuidenaar vormde tegen Werder een duo met Niklas Moisander. Eerste doelman Kenneth Vermeer trof met Daley Blind en Ricardo van Rhijn vertrouwde gezichten op de links- een rechtsbackplek aan. Vrijdagavond werd duidelijk met welke elf Ajacieden De Boer de missie aangaat die de vierde landstitel op rij moet opleveren; de 33ste landstitel in de clubhistorie. Ook het vriendschappelijke voorproefje smaakte naar meer.

Ruim een week voor de strijd om de Johan Cruijff Schaal, AZ-Ajax wordt zaterdag 27 juli gespeeld, trakteerden Werder Bremen en Ajax de 7.100 toeschouwers op een onderhoudend oefenduel. Poulsen was, ook al vertrouwd, de Ajacied met de meeste kampfgeist. De Deense routinier ging met zijn strijdlust geen duel uit de weg. Poulsen zocht nadrukkelijk en geconcentreerd de grenzen op, maar fungeerde zeker ook als rustpunt tussen de gretige Ajacieden om hem heen.

Het was juist de kampfgeist, strijdlust, van Poulsen die de basis legde voor de treffer van Blind. De routinier besliste zijn zoveelste lijf-aan-lijfduel in Ajax’ voordeel. Vervolgens belandde de bal via Sigthórsson en Krkic voor de voeten van de mee opgekomen Blind. De linksback aarzelde niet en kogelde van dichtbij, hoog en snoeihard raak: 0-1. Zeven minuten voor rust was de Amsterdamse voorsprong een terechte; Ajax kreeg loon naar werken tegen de Bremenaren.

Vijf minuten later wist Bojan de voorsprong te verdubbelen. Na voorbereidend werk van Eriksen en De Jong schoot de van FC Barcelona gehuurde rechtsbuiten diagonaal in de roos: 0-2. Twee minuten verderop in Meppen zat het optreden van Krkic er alweer op. In de opbouw en aanpassing past zorgvuldigheid. Vooraf was al duidelijk dat de frivole aanvaller 45 minuten in actie zou komen. Ook voor de later in deze voorbereiding ingestroomde EK-gangers Blind en Van Rhijn gold een - vooraf afgesproken - gelimiteerd aantal speelminuten. Dico Koppers (vervanger Blind) en Toby Alderweireld (Van Rhijn) betraden na een dik uur oefenvoetbal het Duitse veld. Opgeteld met het halfuur dat de Belg eerder meepakte tegen Osasuna kwam Alderweireld vrijdag een goed uur in actie.

Ajax ging, gesteund door een grote groep meegereisde Ajax-fans, op gepassioneerde voet door. Kort na rust mikte Eriksen zijn inzet maar nét voorlangs. Ook Fischer liet een kans en kansjes onbenut om de voorsprong op de Bundesligaclub verder uit te bouwen. Vermeer toonde zijn klasse op een scherp indraaiende krulbal van invaller en voormalig Oranje-international Eljero Elia. De Ajacied met het rugnummer 1 bokste de geplaatste inzet van zijn landgenoot met verve. Naast Elia troffen de Ajacieden nog een oud-speler uit de Eredivisie bij Werder Bremen. Ook Marko Arnautovic speelde mee bij de Bremenaren.

Vooral door vermoeidheid verslapten de Ajacieden in de slotfase. De geleverde trainingsarbeid eiste zijn tol. Al viel er met de ‘schade’ te leven; het resultaat was immers prima. Vijf minuten voor tijd kreeg Vermeer zijn handschoen weliswaar achter een inzet, maar moest hij bij de rebound van Joseph Akpala capituleren. Eriksen stelde de Amsterdamse zege definitief veilig met zijn schuiver voorbij de ver uitgekomen doelman Sebastian Mielitz (1-3). De 2-3 van Werder-invaller Nils Petersen was na afloop slechts voer voor de statistici. Wat overeind bleef staan was de solide indruk die Ajax had achtergelaten in Meppen.

,,Ik ben over de eerste 70, 75 minuten zeer tevreden’’, keek Frank de Boer content terug. ,,We konden het balletje, ondanks het harde veld, goed laten lopen. Dat was in ons voordeel. De les die we nu moeten leren is om een wedstrijd negentig minuten uit te spelen. Soms moet het net even simpel. We gaven in de slotfase toch nog twee treffers weg. Dit was in elk geval een goede generale voor volgende week, de strijd om de Johan Cruijff Schaal. We hebben nog een goede week om te trainen en om de laatste puntjes op de i te zetten.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Daley Blind maakte de openingstreffer in de wedstrijd tegen Werder Bremen. Daley Blind maakte de openingstreffer in de wedstrijd tegen Werder Bremen.
Aanvoerder Siem de Jong kwam voor het eerst deze voorbereiding 90 minuten in actie. Aanvoerder Siem de Jong kwam voor het eerst deze voorbereiding 90 minuten in actie.
Kolbeinn Sigthórsson probeert zijn tegenstander van zich af te schudden. Kolbeinn Sigthórsson probeert zijn tegenstander van zich af te schudden.
Joël Veltman heerst in de lucht. Joël Veltman heerst in de lucht.
Vreugde bij Blind en Bojan (op de rug gezien) na de 0-1. Vreugde bij Blind en Bojan (op de rug gezien) na de 0-1.
Christian Poulsen torent boven iedereen uit. Christian Poulsen torent boven iedereen uit.
Viktor Fischer kwam de hele wedstrijd in actie. Viktor Fischer kwam de hele wedstrijd in actie.
Christian Eriksen nam de derde Ajax-treffer voor zijn rekening. Christian Eriksen nam de derde Ajax-treffer voor zijn rekening.
Ricardo van Rhijn werd het laatste half uur afgelost door Toby Alderweireld. Ricardo van Rhijn werd het laatste half uur afgelost door Toby Alderweireld.
Vrolijke gezichten in Meppen. Ajax heeft alle oefenduels tijdens de voorbereiding gewonnen. Vrolijke gezichten in Meppen. Ajax heeft alle oefenduels tijdens de voorbereiding gewonnen.