Menu
Ajax Radio als extra ogen voor Bartiméus

Ajax Radio als extra ogen voor Bartiméus

Sinds dit seizoen verslaat Ajax Radio alle thuisduels van Ajax 1. De gesproken wedstrijdverslagen zijn vooral een service aan de visueel beperkte Ajacieden in het stadion. Via Ajax.nl is het commentaar voor alle Ajacieden te volgen. Tijdens het treffen met Excelsior (4-1) werden de commentatoren van Ajax Radio zaterdag door een bijzondere groep luisteraars op de voet gevolgd.

Ruim een half uur voor de aftrap van Ajax – Excelsior is de afvaardiging van Bartiméus Sonneheerdt present op het mindervalidenplatform van de ArenA. Het instituut uit Zeist zet zich al 95 jaar in voor mensen met een visuele beperking. Bartiméus werft onder meer fondsen, verzorgt speciale schoollessen en organiseert projecten voor visueel gehandicapten. Onder de vlag van Bartiméus bezoeken ongeveer dertig gasten (inclusief begeleiders) de thuiswedstrijd tegen Excelsior. ,,Onze leerlingen die er vanavond zijn hebben 30 procent zicht of minder.’’, vertelt docent Hanneke van de Sijde van Bartiméus. ,,Hoe sommigen de wedstrijd zullen beleven? Aan het geluid zullen ze horen dat we in een groot stadion zijn. Het ruikt ook anders. De zintuigen zullen, kortom, vanavond geprikkeld zijn.’’

Dael Khorami is met een van de twee ‘Bartiméus-busjes’ naar de ArenA gekomen. De 20-jarige Ajacied kampt pal voor de kick-off met een gezonde dosis wedstrijdspanning. Op het mindervalidenplatform zijn de visueel gehandicapten door Ajax-medewerkers voorzien van een miniatuurradio. Gehaast zoekt Khorami de frequentie van Ajax Radio op. Als het duel enkele minuten onderweg is hij afgestemd op Ajax Radio. ,,Het wordt vanavond 4-0’’, gokt de geboren Iraniër vanaf zijn stoel op het platform aan de noordkant van het stadion. Als het spel zich afspeelt aan de zuidzijde zet Khorami razendsnel een speciale bril op. Zo heeft de twintiger ook aardig zicht op de wedstrijd die zich over de middenlijn afspeelt. ,,Wil je hem proberen?’’, beantwoordt hij de vraag hoeveel extra zicht de bril biedt. Het bijzondere hulpmiddel biedt een verbazingwekkend zicht; een beetje alsof je tussen de Ajacieden op het veld staat.

De commentatoren van Ajax Radio: Anne de Jong (links) en Diederik van Zessen. De commentatoren van Ajax Radio: Anne de Jong (links) en Diederik van Zessen.

Als Khorami de bril weer op zijn eigen neus heeft staan, scoort Jan Vertonghen de openingstreffer. Ook de gasten op het mindervalidenplatform veren juichend op. Khorami – getooid met een Ajax-cap uit de Official Ajax Fanshop – viert het feestje natuurlijk mee. ,,Vier jaar geleden was ik hier voor het eerst bij een wedstrijd, tegen Heerenveen’’, gaat Khorami terug in de tijd. Het was letterlijk een andere tijd. Andere tijd, ander zicht. ,,Ik had toen nog maar vijf tot tien procent zicht. Afgelopen zomer ben ik geopereerd. Nu heb ik tot twintig procent zicht. Dan gaat er echt een wereld voor je open, kan ik je zeggen. Nu kan ik bijvoorbeeld het hele stadion zien. Tegen Heerenveen had ik bij alles een verrekijker nodig.’’

Net als toeschouwer Khorami volgen vanaf de tweede ring ook Diederik van Zessen en Anne de Jong de wedstrijd. De laatste twee, vanaf de perstribune, als verslaggevers van Ajax Radio. In heldere bewoordingen wordt live het wedstrijdbeeld geschetst. ,,Wij zijn hun ogen’’, verwijst De Jong naar het lager gelegen platform. Beschrijven is het toverwoord. ,,Wij zeggen net iets vaker waar de bal is op het veld. Zo begin je ook met wat voor tenue de tegenstander draagt.’’ Van Zessen valt De Jong bij met: ,,Als de bal over het doel verdwijnt melden we het zeker. Dan weten ze ‘op noord’ dat de bal hun kant opkomt. Kunnen ze zich snel beschermen.’’ De freelancers zullen de wedstrijd nooit negatief benaderen. Dat past ook niet bij het clubkanaal. Van Zessen: ,,Ajax speelt sowieso nooit slecht bij ons. We proberen er met ons commentaar altijd iets positiefs uit te halen.’’

Als Samuel Scheimann met rood is weggestuurd en Jan Vertonghen de 2-0 heeft gemaakt, ziet Khorami zijn voorspelde overwinning (4-0) zowaar gestalte krijgen. Als Darren Maatsen onverwacht de 2-1 scoort, is ook het mindervalidenplatform geïrriteerd. ,,Jammer van de tegengoal; zo wordt het ‘mijn 4-0’ niet meer’’, treurt Khorami.

Als Davy Klaassen langs de zijlijn klaar staat om in te vallen, wordt het Ajax-talent met gejuich begroet. Ook Dael en zijn collega-leerlingen zien Klaassen graag aan het werk. ‘Dit is de eerste keer dat de Ajacieden Klaassen in de eigen ArenA kunnen aanschouwen’, wordt de invalbeurt becommentarieerd op Ajax Radio. ‘Er staat nu bijna alleen maar eigen kweek bij Ajax op het veld.’ Ingevingen van Miralem Sulejmani en Nicolás Lodeiro bepalen de eindstand op 4-1. Een probleemloze zege, zo is ook de eensluidende conclusie op het mindervalidenplatform.

Ondanks de tegentreffer heeft ook Khorami genoten. De mini-radio wordt weer netjes ingeleverd. Als Christian Eriksen en Miralem Sulejmani zich na het treffen langs de zijlijn melden volgt een mooie toegift. De foto’s waarop hij poseert met de Deense en Servische Ajacied zijn fraaie souvenirs van een bijzondere avond. Ook met dank aan Ajax Radio.

Tekst en foto’s: Ajax.nl/Ronald Jonges

De gasten van Bartiméus op het mindervalidenplatform. De gasten van Bartiméus op het mindervalidenplatform.