Menu
Ajax recht de rug en verslaat FC Twente

Ajax recht de rug en verslaat FC Twente

Ajax heeft het seizoen 2008-2009 afgesloten met een zege op FC Twente (1-0). Het duel waarin de derde plek in de Eredivisie werd veiliggesteld, speelde zich af in een vooral voor rust onwezenlijk decor. Urby Emanuelson was uit een vrije trap beslissend voor de ploeg van interim-trainer John van ’t Schip.

De spelers en de tijdelijke vervanger van de opgestapte Marco van Basten deden daarmee wat van ze werd verlangd en gevraagd. Het seizoen moest, ondanks alle ruis en teleurstelling, waardig worden afgesloten. Met de derde plaats in de eindrangschikking wacht de Amsterdammers ‘slechts’ een play-offronde voor deelname aan de Europa League. Kampioen AZ en nummer twee FC Twente waren vooraf al niet meer bij te halen. PSV, de concurrent om de derde plek, werd op afstand gehouden.

De Ajacieden moesten het de eerste helft doen zonder de steun vanuit de harde kern van supporters van Vak 410 en F-Side. Een metersgroot en -hoog doek gaf uiting aan de frustraties en teleurstelling binnen de supporterskernen. De sfeer in de Amsterdam ArenA werd aanvankelijk - bij gebrek aan tegengeluid - vooral bepaald door het gezang vanuit het uitvak vol Tukkers. Juist dát zorgde voor onwezenlijkheid in de ArenA. De thuishaven voelde daardoor toch iets minder als een thuis dan normaal.

De Tukkers leven deze dagen ook in een andere werkelijkheid dan de Amsterdammers. FC Twente kon zich de voorbije week in alle rust voorbereiden op de laatste competitieklus en kan ook rustig toeleven naar de bekerfinale tegen sc Heerenveen. Volgende week kunnen de Twentenaren de kroon op het seizoen zetten door de KNVB Beker te veroveren. De Tukkers spaarden zich tegen Ajax overigens (bijna) niet. Blaise N’Kufo werd rust gegund maar verder stuurde coach Steve McClaren een volwaardige basisploeg het veld in.

Met Maarten Stekelenburg terug onder de Amsterdamse lat (Kenneth Vermeer raakte vrijdag geblesseerd) was de thuisploeg het hele duel de bovenliggende en sturende partij. Na het veel stof doen opwaaiende vertrek van de hoofdtrainer rechtte Ajax de rug en toonde het veerkracht. ,,Ondanks alle onrust hebben de jongens het vandaag en de afgelopen dagen redelijk goed opgepakt’’, blikte interim-coach Van ’t Schip terug tijdens de persconferentie. ,,We zijn door die omstandigheden in ieder geval niet minder gaan spelen. Ik denk dat de jongens vandaag goed hebben gereageerd.’’ Een tegenvaller was het uitvallen van Ismaïl Aissati. De middenvelder had na een botsing last van zijn hoofd en werd nog binnen het eerste halfuur vervangen door Siem de Jong.

Ajax moest het tegen de Tukkers stellen zonder Luis Suarez en Oleguer. Beide Ajacieden waren geschorst. Miralem Sulejmani ontpopte zich tot de gevaarlijkste Ajacied. De aanvaller uit Servië speelde een van zijn betere wedstrijden in het rood en wit, maar slaagde er zondag desondanks niet in om oud-Ajacied Sander Boschker te verslaan. Tweemaal pareerde de keeper van de Tukkers een inzet van Sulejmani. Bij de derde poging leek Boschker de Ajacied hardhandig tegen het gras te werken. Scheidsrechter Ruud Bossen zag er geen strafschop, zelfs geen overtreding, in en liet doorspelen.

FC Twente kwam in de ArenA nauwelijks verder dan wat speldenprikjes. Kenneth Perez was met twee mislukte pogingen nog de gevaarlijkste man bij de gasten. Toby Alderweireld mikte aan de andere kant zijn gevaarlijkste inzet op de paal.

,,Je weet dat FC Twente nog een bekerfinale gaat spelen’’, zei Van ’t Schip. ,,Ook daarom begonnen wij heel fel en strijdvaardig. Dat hebben we goed ingevuld. In de tweede helft ebden de krachten wat weg. Maar dat is ook logisch als je ziet hoeveel krachten er zijn verspeeld. Na rust hadden we iets minder het overwicht dan voor de rust.’’

Kort nadat ook de supporters vanuit de harde kern hun vaste plekken weer hadden ingenomen forceerde Emanuelson de (fraaie) openingstreffer. Na een uur spelen krulde de linkspoot de bal vanuit een vrije trap fraai stijlvol in de hoek. Van ’t Schip: ,,Jammer dat het zo lang duurde voordat het doelpunt viel.’’

Na de openingstreffer ging de wedstrijd feitelijk op slot. Rasmus Lindgren verving Sulejmani, waarmee Van ’t Schip zijn team wat meer defensieve controle meegaf. Het tempo zakte, FC Twente kon ook geen vuist meer maken en de slotfase kabbelde rustig voort. Javier Martina speelde zijn tweede officiële wedstrijd in Ajax 1 als de vervanger van Leonardo. De aanvaller debuteerde in de eerste seizoenshelft ook al tegen FC Twente, toen dus in de Grolsch Veste.

Vorig seizoen besloten de Ajacieden de voetbaljaargang met een verloren play-offfinale tegen FC Twente. Dit seizoen lieten de Amsterdammers het gelukkig niet zo ver komen. Een moeizaam en teleurstellend seizoen kreeg daarmee op de valreep tóch nog een waardig slotduel.