Menu

Ajax recht rug tegen Maccabi Tel-Aviv

De eerste stap naar Europees overwinteren zette Ajax dinsdagavond in de thuiswedstrijd tegen Maccabi Tel-Aviv. ,,Ik ben zeer tevreden over de manier waarop het elftal heeft gespeeld'', verwoordde Ronald Koeman zijn gevoel na de 3-0 zege. ,,We speelden met veel overtuiging vanaf het begin.'' Vooral de teamspirit was groter dan de afgelopen weken het geval was.

De Ajacieden wisten wat van ze verlangd werd in de UEFA Champions-Leaguethuiswedstrijd tegen Maccabi Tel-Aviv. Een overwinning. Niets meer, niets minder. Daar hadden zijzelf, de technische staf en de supporters na de recente schamele vertoningen behoefte aan. Dat er Europees ook al vijf keer op rij was verloren, was eveneens een goede motivatie om tegen Maccabi te vlammen.

Dat de spelers zich daar terdege van bewust waren bleek al direct in de beginfase. Ajax viel keurig over de flanken aan. Dat gebeurde via Nicolae Mitea over links en Wesley Sonck over rechts. Een opvallende keuze van Ronald Koeman, want hoewel Mauro Rosales geblesseerd is, heeft hij ook Daniël de Ridder en Tom de Mul in de selectie. Maar Sonck speelde natuurlijk ook eerder aan de rechterkant, al was dat in het tijdperk Ibrahimovic. De trainer kon weer beschikken over Rafael van der Vaart, die tegen sc Heerenveen nog geblesseerd moest toekijken. Aangezien de aanvoerder voorheen wel eens als spits speelde, kon die optie ook. ,,Je probeert iets te doorbreken”, verklaarde Koeman. ,,Toen Van der Vaart en Sonck vanmorgen de opstelling zagen met hun nummers op die posities moesten ze lachen. Dat is een teken dat zij het ook zo zagen.”

Het betaalde zich direct uit. Een zeer gretig, energiek, scherp en flitsend Ajax walste in het eerste halfuur over de Israëlische formatie heen. Al in de vierde minuut was het raak. Een mooier scenario kon Ajax zich niet wensen. ,,Een lekker ruggensteuntje”, sprak Koeman. Dat de geplaagde Wesley Sonck de openingstreffer maakte, was eveneens fijn. De 'rechtsbuiten' vierde zijn doelpunt met de kant en zette daarmee een trent voor de rest van de avond. In de 21ste minuut snelde een scorende Nigel de Jong naar de zijlijn en twaalf minuten later vierde Rafael van der Vaart zijn treffer opzichtig met clubarts Edwin Goedhart. Hij had er immers voor gezorgd dat de aanvoerder fit aan de aftrap kon verschijnen. Zo stond het plotseling al 3-0 en leek er helemaal niets mis met Ajax. Wel verdedigden de jonge helden, met een uitgeslapen Maxwell en een zeer fitte Hatem Trabelsi, af en toe nog wel laconiek, maar daar kon het zeer matige Maccabi Tel-Aviv niet van profiteren. Trainer Nir Klinger verklaarde de matige prestatie van zijn ploeg: ,,Wij zijn niet gewend zo snel tegen een achterstand aan te lopen. Mijn elftal was geschokt.”

Daardoor ging Ajax met die comfortabele voorsprong de rust in en werden ze nu onder luid applaus naar de catacomben begeleid in plaats van met een striemend fluitconcert zoals afgelopen zaterdag. ,,Wij speelden vanaf het begin met veel overtuiging, het positiespel was goed en ik vond het middenveld zeer goed spelen. Ik sta ook verbaasd over het spel van Trabelsi. Het is of hij niet weg geweest is”, aldus Koeman.

In de tweede helft drong Ajax iets minder fanatiek aan dan voor de pauze. Toch was het meeste balbezit voor de Amsterdammers. Het publiek vermaakte zich prima en liet zich horen; zelfs de wave werd na een uur spelen ingezet.

Hoewel Ajax heer en meester bleef, bouwde de thuisploeg de marge niet verder uit. Johnny Heitinga kreeg daar nota bene als diepste verdediger tot twee maal toe een goede mogelijkheid voor. Maar het bleef 3-0. Na een uur spelen wisselde Koeman Nicolae Mitea voor Nourdin Boukhari en elf minuten later mocht Stanley Aborah zijn Europese debuut maken. ,,Het is een zeer talentvolle speler van pas 17 jaar'', zei Koeman. ,,Hij is fysiek sterk, heeft snelheid en hij gaat een grote toekomst tegemoet. Zo’n speler wil je brengen en vanavond kon dat ook. Een dergelijke wedstrijd is natuurlijk zeer leerzaam voor hem.”

Het enige smetje op de wedstrijd was de gemiste penalty van Wesley Sneijder. De aanval die daar echter aan vooraf ging was om door een ringetje te halen. ,,Het is jammer dat de 4-0 niet op het bord kwam. We hadden natuurlijk die voorsprong willen en kunnen uit bouwen, maar de echte scherpte voor de goal was minder dan in de eerste helft”, zei de winnende coach.

Desondanks kan Koeman tevreden zijn met het vertoonde spel. ,,Als ik zie hoe het elftal reageerde met elkaar, dan is dat een basis om verder te gaan en dan zijn we niet gemakkelijk te verslaan.”