Menu
Ajax rekent af met FC Utrecht

Ajax rekent af met FC Utrecht

Ajax heeft op stijlvolle wijze afscheid genomen van hoofdsponsor Aegon. In het laatste eredivisieduel in de ArenA met Aegon op de borst wonnen de Amsterdammers met 3-1 van FC Utrecht. Thulani Serero, Davy Klaassen en Anwar El Ghazi waren de doelpuntenmakers bij de derde overwinning in negen dagen tijd.

Frank de Boer was tevreden over de winst, maar niet over het spel: ,,We hebben een Europese week gehad, dus met 3-1 mag je tevreden zijn. Maar je wilt graag ook een vervolg zien op wat we de afgelopen week hebben laten zien. Dat ontbrak eraan."

FC Utrecht mocht je, gezien de recente statistiek dat slechts één van de laatste acht onderlinge Eredivisieduels werd gewonnen door Ajax, gerust een angstgegner noemen. De spelers van Utrecht hebben geen motivatie nodig voor dit duel omdat de supporters van die club al weken bezig zijn met de voor hun ‘wedstrijd van het jaar’. Die moest de ploeg van Robbie Alflen wel afwerken zonder Ruud Boymans, die dit seizoen al negen eredivisietreffers maakte. Frank de Boer gaf zijn basisploeg, die woensdag Europees overwintering had bewerkstelligd, ook het vertrouwen tegen FC Utrecht.

Thulani Serero is blij met z'n eerste van het seizoen. Thulani Serero is blij met z'n eerste van het seizoen.

De openingsfase van de wedstrijd kenmerkte zich door zenuwachtig spel van beide ploegen. Zowel Ajax als Utrecht speelde te gehaast, waardoor het wel leuk maar niet goed was en het meeste gevaar uit counters kwam. Rond het kwartier drong Ajax steeds meer aan en dat resulteerde, na eerdere mogelijkheden voor Lucas Andersen en Arek Milik, in het openingsdoelpunt. Na een afgeslagen corner kwam de bal voor de voeten van Thulani Serero, die verwoestend uithaalde en zijn inzet via een speler van Utrecht in het dak van het doel zag belanden: 1-0.

Twee minuten later verslikte doelman Ruiter zich in een vrije trap van Ricardo van Rhijn, maar werd hij gered door een verdediger die de bal wegjoeg. Toch was het binnen twintig minuten al 2-0. Na een Ajax-aanval uit het tiki-taka-voetbalboek kwam de bal bij Milik. De Pool bracht de bal met een prachtig passje in het strafschopgebied waar de doorgelopen Klaassen paraat stond om binnen te schieten, 2-0. ,,Hij was eigenlijk op Lucas (Andersen, red), maar ik gokte dat-ie doorschoot", sprak de doelpuntenmaker Klaassen na afloop. Daarna kreeg Ajax nog twee aardige mogelijkheden om weg te lopen bij Utrecht. Zo had Niklas Moisander zijn 250e Nederlandse competitiewedstrijd kunnen opluisteren met een treffer, maar voorkwam Ruiter dat en ook Kishna had pech toen hij in de 34e minuut een doorgeschoten bal na een pass van Schöne niet hard genoeg op doel kon mikken.

Met die 2-0-voorsprong leek Ajax desalniettemin op rozen te zitten, maar Utrecht greep de eerste de beste kans aan om terug in de wedstrijd te komen. Rubio Rubin dook plotseling achter Veltman op en tikte de bal simpel langs de uitgekomen Cillessen, 2-1. Ajax leek geschrokken en een minuut later kopte Leeuwin na een vrije trap van Rubin bijna de gelijkmaker in. De Ajax-doelman voorkwam met een fraaie duik een nieuwe domper, waardoor de rust met een voorsprong werd bereikt.

Na rust kwam de gelijkmaker bijna uit de lucht vallen: Cillessen dacht een voorzet van Van der Maarel te kunnen laten lopen, maar zag de bal tegen de paal eindigen. Utrecht rook zijn kans, schakelde een tandje wilskracht bij en het kwalitatief betere Ajax had toch moeite met de gasten. In de 63e minuut wisselde De Boer Kishna en Andersen voor El Ghazi en Riedewald. Anwar El Ghazi promoveerde zijn eerste balcontact na een fraaie passeerbeweging met een knap schot langs Ruiter, 3-1. De Boer vierde de treffer met de net-gewisselde Kishna.

De fans konden wat rustiger op hun stoeltje blijven zitten, maar Utrecht gaf het nog niet op. Ajax bood de gasten door slordigheden nog wat geloof. Zo schoof El Ghazi de bal pardoes in de voeten van Rubin, maar dat cadeautje verzilverde Utrecht niet.

De Boer bracht zeven minuten voor tijd ook zijn derde wissel in. Na woensdag zijn Europees debuut gemaakt te hebben, mocht Richairo Zivkovic ook zijn debuut voor Ajax in de Eredivisie maken. In de Jupiler League scoorde de spits al dertien keer, maar de tijd was te kort om zijn eerste als Ajacied in de Eredivisie te maken. Maar Ajax won verdiend van FC Utrecht en bracht zo het afscheidscompetitieduel van hoofdsponsor Aegon tot een goed einde. Bovendien betekende de winst de 1300e zege in de Eredivisie.

,,Na de 1-0 hadden we een periode dat we wel in ritme zaten dat we laatste wedstrijden gewend zijn", vertelde De Boer. ,,Dan komt de 2-0 en hadden we 3-0 en 4-0 kunnen maken. Er leek wel gemakzucht in de ploeg te sluipen. De tegengoal is daar een voorbeeld van. Toen kreeg Serero een steekbal niet, en geen van de andere middenvelders dacht vervolgens verdedigend. In de tweede helft speelden we matig, slecht zelfs. Elke bal moest zo moeilijk mogelijk, waardoor we niet meer in het ritme kwamen. Dan zeg ik altijd 'zoek het in het positiespel', dan komt het vanzelf weer. Na de 3-1 had ik het idee dat het 7-1 had kunnen worden. Maar we bleven heel slordig."

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ajax speelde in het prachtige 'Aegon bedankt'-shirt. Ajax speelde in het prachtige 'Aegon bedankt'-shirt.
Niklas Moisander speelde zijn 250ste Eredivisieduel. Niklas Moisander speelde zijn 250ste Eredivisieduel.
In de rust sprak Edwin van der Sar mooie woorden over Aegon, de hoofdsponsor die na 6,5 jaar afscheid neemt. In de rust sprak Edwin van der Sar mooie woorden over Aegon, de hoofdsponsor die na 6,5 jaar afscheid neemt.
Lasse Schöne was een paar keer dicht bij een treffer. Lasse Schöne was een paar keer dicht bij een treffer.
Anwar El Ghazi kwam in de 64ste minuut in het veld... Anwar El Ghazi kwam in de 64ste minuut in het veld...
... En zag zijn naam in de 65ste minuut meteen op het scorebord verschijnen. ... En zag zijn naam in de 65ste minuut meteen op het scorebord verschijnen.
Davy Klaassen werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Davy Klaassen werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd.
Richairo Zivkovic maakte zijn competitiedebuut voor Ajax 1. Richairo Zivkovic maakte zijn competitiedebuut voor Ajax 1.