Menu
Ajax rekent niet af met Apoel

Ajax rekent niet af met Apoel

Ajax is er dinsdagavond in de UEFA Champions League niet in geslaagd Apoel Nicosia op de knieën te krijgen. In een enerverend voetbalgevecht opende Lucas Andersen in de 28e minuut de score, maar zorgde Gustavo Manduca drie minuten later vanaf elf meter voor de gelijkmaker. In de tweede helft bleef het spannend maar werd er niet meer gescoord.

Na het prima gelijkspel in de thuiswedstrijd tegen Paris Saint-Germain was het voor Ajax zaak ook een goed resultaat in het uitduel met Apoel Nicosia te behalen. Want aangezien trainer Frank de Boer voor de start van het Europese seizoen zei PSG net als Barcelona in staat te achten de Champions League te winnen, zou Ajax met de Cyprioten moeten uitmaken wie door mag in de Europa League. En wie de onderlinge duels wint, kan stiekem verder kijken naar plaats twee.

Ajax bedankt de meegereisde supporters. Ajax bedankt de meegereisde supporters.

En dat het halen van drie punten de insteek was, liet Ajax vanaf de aftrap zien. Al in de tweede minuut had Kolbeinn Sigthórsson de openingstreffer op zijn IJslandse voet, maar mikte hij de bal na een prachtige aanval met Boilesen, Serero, Andersen en Klaassen, net naast. Andersen had wederom een basisplaats gekregen en omdat Lasse Schöne na zijn liesblessure weer kon spelen bracht dat het aantal Denen op drie. De vierde, Niki Zimling, moest Nick Viergever voor zich dulden.

Andersen betaalde in de beginfase het vertrouwen uit in mooie gedurfde acties en het was dan ook niet meer dan terecht dat uitgerekend hij de openingsgoal van Ajax maakte. Want nadat Ajax al meerdere speldenprikjes via Sigthórsson en Klaassen had uitgedeeld, was Andersen in de 28e minuut scherp toen de keeper een schot van Schöne keerde. De rebound was voor de linksbuiten: 0-1. Op dat moment een zowel logische als terechte tussenstand. Maar lang kon Ajax daar niet van genieten, want drie minuten later legde scheidsrechter Mazic de bal na aangeven van een assistent pardoes op de stip. De arbitrage vermoedde een handsbal van Ricardo van Rhijn. Gustavo Manduca profiteerde door de strafschop binnen te schieten: 1-1. Dat was een bittere pil voor de Amsterdammers en de spelers raakten de swung enigszins kwijt. Twee minuten voor rust kwam Ajax goed weg toen Cillian Sheridan een stap te kort kwam om een gevaarlijke voorzet van links binnen te werken. Daardoor bleef het 1-1 bij rust.

In de tweede helft speelde Apoel naar de fanatieke eigen fans toe. Ajax moest in de beginfase op het middenveld regelmatig aan de handrem trekken, wat Nick Viergever al snel de gele kaart opleverde. Ajax kwam beter in het spel. Schöne had in in de 52e minuut de vrije schietkans na aangeven van Van Rhijn en in de tegenaanval miste Sheridan opnieuw een opgelegde mogelijkheid.

Het stadion was een paar minuten later te klein voor het lawaai dat de fans maakte toen Cillessen buiten zijn strafschopgebied Sheridan neerhaalde. Mazic trok de derde gele kaart voor een Ajacied. Het was het zoveelste ingrediënt van de toch al enerverende wedstrijd in Nicosia. Hoewel Ajax groeide in de wedstrijd, had de ploeg van De Boer veel moeite met de verdedigende linie van drie soms vier man op de laatste rij en vier ervoor. Het lukte bijna niet daar tussendoor te voetballen. In de zeventigste minuut voorkwam Cillessen met een fantastische redding op een schot in de hoek de 2-1. Direct daarna verzuimde Sigthórsson de tegenaanval doeltreffend af te ronden voor de 1-2. Het maakte de wedstrijd er alleen maar spannender op.

In de 73e minuut wisselde De Boer Andersen en Schöne ten faveure van El Ghazi en Kishna. Laatstgenoemde leverde meteen een prima voorzet af die door Sigthórsson over het doel werd gekopt. Ajax kreeg negen minuten voor tijd bij een vrije trap van Van Rhijn opnieuw een mogelijkheid op de tweede goal, maar de rebound werd gemist door de verse spitsen. Kort daarna kwam Ajax goed weg toen Cillessen verkeerd uitschoot, maar omdat invaller George Efrem buitenspel stond ging de aanval niet door. Dat hij de bal vervolgens fraai in het doel krulde, kon zelfs het fanatieke thuispubliek niet bekoren. Nog een paar keer kwam Ajax in de buurt van de Apoel-doelman, maar het lukte niet om Pardo te passeren. Zo bleef Ajax steken op 1-1.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Lasse Schöne keerde terug in de basis. Lasse Schöne keerde terug in de basis.
Vroeg ind e wedstrijd kreeg Kolbeinn Sigthórsson de kans om Ajax op voorsprong te brengen, maar hij schoot van dichtbij naast. Vroeg ind e wedstrijd kreeg Kolbeinn Sigthórsson de kans om Ajax op voorsprong te brengen, maar hij schoot van dichtbij naast.
Nick Viergever kreeg op het middenveld de voorkeur boven Niki Zimling. Nick Viergever kreeg op het middenveld de voorkeur boven Niki Zimling.
Lucas Andersen zette Ajax op 0-1... Lucas Andersen zette Ajax op 0-1...
...en vierde feest met zijn ploeggenoten. ...en vierde feest met zijn ploeggenoten.
Thulani Serero wordt hard aangepakt. Thulani Serero wordt hard aangepakt.
Het lukte Kolbeinn Sigthórsson niet zijn eerste Champions League-goal van het seizoen te maken. Het lukte Kolbeinn Sigthórsson niet zijn eerste Champions League-goal van het seizoen te maken.
De laatste kans in de wedstrijd was voor Serero, maar hij schoot van afstand net naast. De laatste kans in de wedstrijd was voor Serero, maar hij schoot van afstand net naast.
Ajax was de bovenliggende partij, maar Apoel kreeg ook kansen. Ajax was de bovenliggende partij, maar Apoel kreeg ook kansen.