Menu
Ajax richt de blik op AZ

Ajax richt de blik op AZ

De Ajacieden verrichtten donderdag de officieuze aftrap voor de tweede helft van het seizoen 2007-2008. De eerste Amsterdamse training van 2008 was direct een interessante. Na afloop keek Dennis Gentenaar terug op de winterstop en het trainingskamp in Dubai.

Dinsdag keerden de Amsterdammers terug uit Dubai. Na een vrije woensdag kan de blik worden gericht op AZ. Zondag (14.30 uur) spelen Ajax en de Alkmaarders de Noord-Hollandse derby in de Amsterdam ArenA.

De kans dat Gentenaar het Ajax-doel in die wedstrijd verdedigt, lijkt klein. Maarten Stekelenburg is nog steeds ‘gewoon’ eerste keus voor een plek onder de lat. De laatste wedstrijd die Ajax speelde, kwam Gentenaar wel in actie. Tijdens het toernooi om de Dubai Cup keepte hij de troostfinale, tegen de Duitse kampioen VfB Stuttgart.

Dennis Gentenaar en zijn collega-Ajacieden maken zich op voor de grote partij. Dennis Gentenaar en zijn collega-Ajacieden maken zich op voor de grote partij.

,,Een rare wedstrijd’’, velt de keeper een oordeel over het maandag gespeelde duel. ,,Vooral natuurlijk omdat Hedwiges Maduro al na een paar minuten rood kreeg en wij met tien man verder moesten. Door de warmte was het extra zwaar om ruim tachtig minuten met een man minder te spelen. Helaas ging de wedstrijd verloren.’’

De openingswedstrijd tegen Internazionale bekeek Gentenaar zaterdag nog vanaf de bank. ,,Inter - Ajax was een open wedstrijd’’, vertelt de doelman. ,,Maarten stond goed te keepen, terwijl wij goede kansen op de overwinning kregen. Jammer dat het toch nog 2-2 werd.’’ De Ajacieden verloren vervolgens de penaltyreeks. Twee dagen later verloor Ajax ook al nipt van VfB Stuttgart: 1-0.

Desondanks denkt Gentenaar met een goed gevoel terug aan de trip naar de Verenigde Arabische Emiraten. In zijn geheel was de trip zeer de moeite waard. ,,Dubai was positief, vooral omdat alles goed was georganiseerd. We hadden daar alles tot onze beschikking. Bijvoorbeeld een goed krachthonk. Na onze eerste wedstrijd tegen Internazionale heb ik in het honk samen met een paar andere jongens wat extra arbeid gepakt. Je kunt tussen de trainingen door rusten. Wij kozen ervoor extra te trainen met René Wormhoudt. We hebben allemaal goed gewerkt.’’

Edgar Davids trekt de aandacht van een handvol Ajacieden. Edgar Davids trekt de aandacht van een handvol Ajacieden.

Na een kort openingswoord van Koster begonnen de Ajacieden donderdag aan hun eerste ‘thuistraining’ van het nieuwe kalenderjaar. Vooral de grote partijvorm moet de interesse hebben gewekt van de toekijkende journalisten en supporters. Twee Ajax-elftallen bestreden elkaar op een volledig veld. De toeschouwers moesten zich warmen aan acties, want veel doelpunten vielen er niet.
,,De knop is weer om; iedereen weet dat het vanaf nu weer gaat om de wedstrijd tegen AZ’’, vertelt Gentenaar kort na de afsluitende grote partij. ,,De maand januari is sowieso druk en belangrijk. Het is nu belangrijk om van wedstrijd naar wedstrijd te leven. Als je deze maand goed presteert, kun je een hoop voor jezelf doen.’’ Gentenaar wil er maar mee aangeven dat het beslissende deel van de competitie is aangebroken. Deze maand kunnen de topploegen in de Eredivisie goede zaken doen in de strijd om de titel.

Loop- en conditietrainer René Wormhoudt stelde de geblesseerden Gregory van der Wiel (links) en Thomas Vermaelen op de proef. Loop- en conditietrainer René Wormhoudt stelde de geblesseerden Gregory van der Wiel (links) en Thomas Vermaelen op de proef.

Gregory van der Wiel, Thomas Vermaelen en Robbert Schilder kunnen zich noodgedwongen pas later mengen in de titelstrijd. De drie Ajacieden trainden donderdag apart van de groep. Omdat de middagtraining vervalt, zijn de spelers en trainers zaterdag weer aan het werk te zien. De vrijdagtraining is besloten.