Menu
Ajax richt de blik op de toekomst

Ajax richt de blik op de toekomst

Uithuilen en opnieuw beginnen. Heel veel meer kunnen de Ajacieden niet doen, daags na de teleurstellende 1-0 nederlaag tegen angstgegner FC Utrecht. De maandagmorgentraining verliep relatief rustig en stond vooral in het teken van herstel. Herstel van het wellicht gedeukte zelfvertrouwen.

Verschillende loop- en draaioefeningen, kort sprintwerk en de onvermijdelijke voetbalrondo. Naast het conditionele loopwerk, dus ook een balspel.
Het controversiële verlies tegen de Domstedelingen dateert van zondag en is daarmee geschiedenis. Ajax moet vooruit. Zondag wacht de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. Een uitspraak van Danny Blind na FC Utrecht - Ajax kunnen de Ajacieden in elk geval ter harte nemen. De trainer-coach sprak over vertrouwen putten uit de recent gespeelde wedstrijden die wél goed afliepen. De thuisduels met FC Twente en Champions League-opponent Sparta Praag leverden in kort tijdsbestek twee prima zeges op. Overwinningen die mogelijk werden gemaakt door doelpunten. Scoren kunnen de Amsterdammers dus wel degelijk.

,,Gisteren tegen FC Urecht vonden we maar moeilijk onze draai'', blikte verdediger Thomas Vermaelen kort na de maandagtraining nog eenmaal terug. ,,Als team hebben we niet goed gevoetbald; als ploeg maken we een moeilijke periode door. Voordeel van een moeizame periode is dat je er uiteindelijk weer sterker uit komt.''
De deceptie in de Domstad wierp een schaduw over de contractverlenging die de jonge Belg afgelopen week met Ajax overeen kwam. Op papier blijven de club en de speler elkaar in elk geval tot en met 30 juni 2010 trouw. Vermaelen, net 20 jaar geworden en de laatste weken een hecht verdedigingsblok vormend met Zdenek Grygera, is één van de beoogde steunpilaren voor de Ajax-toekomst.

,,Ik een leidende figuur voor de toekomst?'', herhaalt de international van Jong België de vraag. ,,Daar houd ik me nu nog helemaal niet mee bezig. Zoiets moet groeien, daar gaat zeker nog wel een aantal jaren overheen. Uit de contractverlenging tot 2010 spreekt natuurlijk wel het vertrouwen dat de club in mij heeft.''

,,We moeten voetballend meer van ons laten spreken, maar ook meer lef tonen'', aldus de twintiger. ,,In een moeilijke periode als deze moet je rechtop blijven staan. Dat is de kunst.'' Over de samenwerking met Zdenek Grygera is Vermaelen tevreden. In het handjevol wedstrijden waarin de beide Ajacieden naast elkaar stonden geposteerd, zijn de Belg en Tsjech al redelijk naar elkaar toe gegroeid. ,,Zdenek en ik kunnen elkaar prima verstaan'', doelt de verdediger vooral op de mondiale voetbaltaal. Vermaelen en Grygera spreken daarmee minstens één gemeenschappelijke taal. ,,De samenwerking verloopt daarom ook goed. Wat ik nodig heb, zijn wedstrijden. Vooral dan kan ik verder groeien.''
Een draagrek bidons meetorsend, verlaat de nummer 15 van Ajax vervolgens het mistige trainingsveld naast de ArenA. Aan Vermaelen kan de Amsterdamse club in de nabije toekomst nog veel plezier beleven.