Menu
Ajax richt vizier op PSV

Ajax richt vizier op PSV

Tijdens het trainingskamp in het Turkse Belek richtte Ajax het vizier alweer op de tweede seizoenshelft. Na terugkomst in Nederland had trainer Frank de Boer nog ruim een week de tijd zijn selectie klaar te stomen voor de competitiekraker tegen PSV. Drie dagen later wacht, eveneens in de Amsterdam ArenA, het bekerduel met aartsrivaal Feyenoord.

Jarenlang was PSV een heuse ‘angstgegner’ in de eigen ArenA. Met name in het tijdperk van spelers als oud-Ajacied André Ooijer, Ronald Waterreus en Mark van Bommel waren de Eindhovenaren meestal de baas op Amsterdamse bodem. Ajax won in die jaren heus wel eens een potje, maar het was eerder uitzondering dan regel. Pas vanaf het seizoen dat Marco van Basten in Amsterdam de scepter zwaaide - 2008 - 2009 - werd gebroken met deze slechte traditie. Nadien bleven ook zijn opvolgers Martin Jol en De Boer in eigen huis ongeslagen tegen PSV.

Ondanks de doorgaans slechte scores tussen 1996 en 2008 slaat de balans nog altijd ruimschoots uit in het voordeel van Ajax. Van de 58 edities won Ajax er 31. Daarnaast eindigden acht ontmoetingen onbeslist en werd negentienmaal verloren. De grootste thuiszege boekte Ajax op 22 november 1964. Klaas Nuninga brak al vrij vroeg in de wedstrijd de ban. Sjaak Swart zorgde er met twee treffers hoogstpersoonlijk voor dat de Ajacieden met een comfortabele 3-0-voorsprong gingen rusten. Na de pauze strooiden Johan Cruijff en opnieuw Nuninga nog meer zout in de wonden van de Brabantse rivaal: 5-0.

De grootste nederlaag die Ajax leed, stamt uit de jaargang 2004 - 2005 toen het kansloos met 0-4 onderuit ging. Het was tevens de debuutwedstrijd van Danny Blind, die kort daarvoor het trainersstokje had overgenomen van de opgestapte Ronald Koeman. Hoewel het eerste wapenfeit voor de thuisploeg was, door een kopbal van Ryan Babel die in het zijnet belandde, opende Phillip Cocu halverwege de eerste helft de score voor PSV. Mark van Bommel bracht vervolgens het stadion in mineur door in de blessuretijd van het eerste bedrijf de score te verdubbelen.

Uitgerekend oud-PSV'er Ismaïl Aissati stond aan de basis van Ajax' 2-0-overwinning op de Eindhovenaren op 25 maart 2012. Frank de Boer won daarmee zijn eerste Ajax - PSV als trainer van de Amsterdammers. Uitgerekend oud-PSV'er Ismaïl Aissati stond aan de basis van Ajax' 2-0-overwinning op de Eindhovenaren op 25 maart 2012. Frank de Boer won daarmee zijn eerste Ajax - PSV als trainer van de Amsterdammers.

Na rust leek John Heitinga Ajax terug in de wedstrijd te brengen, maar ook zijn kopbal miste net de juiste scherpte. Toen hierna een ogenschijnlijk fair duel tussen Maxwell en Jefferson Farfán door arbiter Eric Braamhaar werd bestraft met een penalty was het Amsterdamse verzet definitief gebroken. Nadat Van Bommel het presentje van Braamhaar dankbaar achter doelman Bogdan Lobont had geschoten, voltooide de Limburger een half uur voor tijd zijn hattrick, tot afgrijzen van Blind die zich zijn debuut iets anders had voorgesteld.

Voor De Boer wordt het de derde keer dat hij als trainer in de ArenA plaatsneemt tegen PSV. De voorgaande twee ontmoetingen werden door zijn team met een 2-0 en 3-1-zege afgesloten. Eerst was het Ismaïl Aissati die het vertrouwen van zijn coach terugbetaalde met een treffer van grote afstand en een versierde strafschop. Bij de laatste confrontatie bekroonde Viktor Fischer zijn glansrol met een assist bij de 2-1 van Danny Hoesen en de beslissende derde treffer die hij koelbloedig achter keeper Boy Waterman plaatste. Eerder hadden Siem de Jong en Jeremain Lens ervoor gezorgd dat beide teams met een 1-1-ruststand de kleedkamers opzochten.

,,We hebben de kwaliteiten om ook topduels te domineren en hebben vanavond niets gestolen’’, waren na afloop de veelzeggende woorden van De Boer. ,,We begonnen met de instelling om PSV continue onder druk te zetten. Dat hebben we tachtig minuten lang goed volgehouden. Daar kunnen we trots op zijn. Laten we hopen dat dit ons vaker lukt.’’ Het zijn de onderdelen van het Ajax-spel waarop De Boer ook in Belek weer het accent legde.

Zondag hervat Ajax vanaf 16.30 uur de competitie tegen PSV. Drie dagen later heeft het kwartfinaleduel om de nationale beker plaats tegen aartsrivaal Feyenoord. De Klassieker begint woensdag 22 januari om 20:45 uur.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) Gerard van Hees