Menu
Ajax – Roda JC: 3 grootste zeges

Ajax – Roda JC: 3 grootste zeges

Ajax speelt zaterdagavond tegen Roda JC (19:45 uur) zijn eerste competitiewedstrijd van het seizoen in eigen huis. Na de prima uitzege bij Sparta Rotterdam (1-3) zal trainer Peter Bosz zijn officiële debuut in de ArenA graag willen opluisteren met drie punten en aantrekkelijk voetbal. Vorig jaar maakte Ajax korte metten met de Limburgers: 6-0. Terwijl in de jaargangen 1984-1985 en 1985-1986 met respectievelijk 7-0 en 6-0 werd gewonnen.

Ajax schoot in de vorige editie tegen Roda JC prima uit de startblokken en zat al na zes minuten op rozen door treffers van Viktor Fischer en Arek Milik. Ook in het tweede bedrijf kwamen de inmiddels naar Middlesbrough (Fischer) en Napoli (Milik) vertrokken aanvallers eenmaal tot scoren. Aanvoerder Davy Klaassen nam ook twee treffers voor zijn rekening. Behalve voor het zestal fraaie doelpunten veerde het thuispubliek na een uur spelen ook op voor John Heitinga, die na ruim zeven jaar zijn rentree maakte in de Eredivisie en Nemanja Gudelj verving.

Allergrootste overwinning
Ajax boekte op 2 december 1984 de allergrootste overwinning op Roda JC: 7-0. Onder leiding van Aad de Mos groeiden Marco van Basten en Dick Schoenaker, met ieder twee treffers, uit tot de smaakmakers in een matig gevuld stadion De Meer. Ronald Spelbos, Peter Boeve en Ronald Koeman maakten het zevental vol.

Het daaropvolgende seizoen had De Mos inmiddels plaatsgemaakt voor Johan Cruijff. Diens aanvallende speelwijze leidde tegen Roda JC al heel snel tot het openingsdoelpunt van Van Basten. De 20-jarige Utrechter zou in het vervolg van het duel nog tweemaal scoren. Koeman, Rob Rijnink en John van ’t Schip verzorgden de overige treffers.

Spelersmutaties
Ajax trad vorig seizoen aan tegen de ploeg uit Kerkrade met acht spelers die ook vorige week tegen Sparta in de basisopstelling begonnen. Bij Roda JC daarentegen zijn er in de voorbije maanden tal van spelersmutaties geweest. Tevens keerde Yannis Anastasiou als trainer terug op het oude nest. De sympathieke Griek speelde tussen 2000 en 2004 voor Roda. Daar werd hij begin 2004 weggeplukt door Ajax, waarmee hij een paar maanden later kampioen werd.

Anastasiou debuteerde vorige week met een 1-1-gelijkspel in het thuisduel met Heracles Almelo. Nieuwkomer Adil Auassar redde in de tweede helft een punt voor Roda.

Ajax – Roda JC begint zaterdag om 19.45 uur.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst