Menu

Ajax roemloos onderuit tegen opgeleefd Roda Kerkrade, vrijdag 31 maart 2000

Ajax ging vrijdagavond in Kerkrade roemloos met 3-0 onderuit tegen een fel Roda JC. Interim-trainer Hans Westerhof had desalniettemin een goede eerste helft gezien. ,,Maar Roda heeft zijn kracht beter uitgebuit'', vond hij. ,,Daarbij zijn wij te veel geneigd achteruit te voetballen. Voorin hebben wij extra klasse maar die komt er alleen maar uit als de hele ploeg er aan meewerkt.''

Na de ruime 5-2 overwinning op NEC vorige week heerste er optimisme. Maar Aron Winter zei het al na het ontslag van Jan Wouters: Er worden te veel individuele fouten gemaakt. Ook Westerhof riep direct dat er geen pasklare oplossing was voor het probleem. Vrijdagavond bleek dat duidelijk.

Ajax speelde onwennig in de eerste twintig minuten van het duel tegen Roda JC. Met Jan van Halst en Frank Verlaat in het centrum van de defensie tegen de lastig te verdedigen Bob Peeters en Peter van Houdt liep het niet zoals interim-trainer Hans Westerhof het in zijn eerste uitduel als hoofdverantwoordelijke gewild zou hebben. ,,Toch was de taak van Jan eenvoudig'', vond hij na afloop. ,,Bij balbezit was hij de laatste man op het middenveld. Maar we voetbalden te veel achteruit.''

Christopher Kanu had de plaats van John O´Brien op de rechtsbackpositie overgenomen en Cristian Chivu speelde linksachterin voor de gepasseerde Tim de Cler. Kortom, er stond een defensie die er dit seizoen niet eerder had gestaan.

Daarvan profiteerde Roda JC met de snelle en sterke aanvallers en de thuisploeg creeërde zich diverse kansen via onder andere Van Houdt en Peeters die Verlaat en Van Halst diverse malen te snel af waren.

Na twintig minuten leek Ajax onder de druk uit te krabbelen en kwam de eerste grote kans voor Jesper Gronkjaer die zijn schot na een goede een twee met Richard Knopper van de doellijn gehaald zag worden. Gronkjaer schoot enkele minuten later de bal hoog in de korte hoek, maar de Belgische doelman Delwarte redde bekwaam.

Ajax probeerde de backs Kanu en Chivu te laten oprukken en in de 25e minuut lukte dat de Roemeen buitengewoon goed. Chivu kon tot in het zestien meter gebied komen, maar zijn voorzet werd door Knopper te zacht ingeschoten. Het doelpunt viel prompt aan de andere kant. Een schot van Arno Doomernik kreeg een vreemde curve mee, waar doelman Fred Grim niet op was bedacht. Grim poogde nog met een hand redding te brengen, maar slaagde daar niet in, 1-0.

Ajax was aangeslagen en de organisatie was zoek. Roda rook mogelijkheden en bleef opstomen richting Ajax-doel. Dat had twee minuten later al succes toen linksback Ger Senden Lawal vond die op zijn beurt de bal in het centrum gaf. Daar dook Bob Peeters snel achter Verlaat vandaan en de Belg schoof de 2-0 binnen.

Een nonchalante boogbal van Gronkjaer leverde Ajax bijna de aansluitingstreffer op, maar de Deen zag zijn inzet op de lat belanden. In de slotfase van de eerste helft kwamen er meer kansen voor de Amsterdammers, maar Richard Witschge en Knopper waren ongelukkig. Bijna had de thuisploeg de stand bij rust naar 3-0 getild, maar Lawal schoot volkomen vrij voor Grim te zacht in.

Wie dacht dat Roda net als NEC vorige week, in de tweede helft gas terug zou nemen kwam bedrogen uit. De equipe van trainer Vergoossen bleef fel op de bal en stoorde Ajax vroeg in de opbouw. Daardoor was een snelle balcirculatie voor de Amsterdammers onmogelijk.

Voordat Eric van der Luer in de 57e minuut een corner zou nemen, ging Arveladze, die een moeilijke avond had, naar de kant voor Dani. Uit de corner kopte Luijpers op de paal en bij de volgende hoekschop bracht Dani redding op de doellijn na een inzet van Peeters. Een minuut na de eerste wissel ging ook Laudrup naar de kant. Voor hem kwam Tijjani Babangida binnen de lijnen. Knopper was vervolgens doorgeschoven en opereerde als diepe spits, maar zou nimmer de bal prettig aangespeeld krijgen.

De wedstrijd was gelopen toen Jan van Halst in de 65e minuut te opzichtig terugspeelde richting Grim. Tchoutang was er als de kippen bij en schoof de bal binnen, 3-0. Even leek Ajax terug te komen maar Witschge werd na zijn slalom door de Limburgse verdediging uit balans gebracht door Senden. Scheidsrechter Bossen liet doorspelen.

Ajax kon niets bedenken om het duel een andere wending te geven waardoor 3-0 de eindstand was. De Ajax-supporters wilden de volle 90 minuten liever niet aanzien, maar werden daartoe gedwongen omdat het hek van het uitvak op slot zat.    

Voor het eerst sinds vijf maanden startte Shota Arveladze weer in de basis. De Georgische spits speelde geen gelukkige wedstrijd. Nikos Machlas bleef licht geblesseerd aan zijn knie in Amsterdam achter.

Christopher Kanu speelde geen slechte partij als vervanger John O'Brien. De rechtsback kreeg van Westerhof de voorkeur boven John Nieuwenburg.

Verlaat krijgt er net zijn voet niet tussen. De beginfase van het duel was nog voor Ajax. Gronkjaer, Knopper en Chivu kregen enkele goede mogelijkheden. Doelman Delwarte, die de laatste weken de voorkeur krijgt boven Kalac, hield zijn ploeg echter in de race.

Witschge in duel met Peeters. Vooral op het middenveld gingen de duels verloren. Roda verdedigde compact en verstoorde vroeg de opbouw van Ajax.

Maar de eerste keer dat de defensie van Ajax serieus onder druk stond, viel meteen een Limburgs doelpunt. In de tweede helft ontsnapte Ajax nog enkele keren. Roda bleef fel spelen, wat na rust resulteerde in een derde tegendoelpunt.

Ook de wissels brachten na rust niet dat beetje extra. Babangida verving Laudrup. Arveladze werd ingeruild voor Dani.

Tegen de boomlange Roda-aanvallers Vrede, Luijpers en Peeters had de Amsterdamse defensie weinig in te brengen. Voor de derde keer dit seizoen delft Ajax het onderspit tegen Roda JC. Roda JC - Ajax 3-0 (2-0) 1-0 Doomernik (28) 2-0 Peeters (30) 3-0 Tchoutang (65)

Roda JC Delwarte, Senden (71' Rudge), Vrede (85' v.Dessel), v.Haaren, Luijpers, Doomernik, Lawal, vd Luer, v.Houdt, Peeters, Tchoutang (85' Zafarin).

Ajax Grim, Chivu (69' De Cler), Verlaat, Kanu, Winter, Van Halst, Witschge, Knopper, Laudrup (58' Babangida), Grönkjaer, Arveladze (56' Dani). Bijzonderheden Arbiter: Bossen Toeschouwers: 9.160 Kaarten: v.d.Luer, Tchoutang, Peeters (geel)

Reactie: Hans Westerhof ziet nog lichtpuntjes na nederlaag bij Roda JC [Real audio].