Menu

Ajax rondt voorbereiding en Open Dag af met zege

Ajax heeft de voorbereiding op het seizoen 2003-2004 afgerond met een kleine zege op Haarlem, 2-1. Daarmee heeft Ajax geen enkele nederlaag geboekt in de zomerserie en drie keer gelijkgespeeld, tegen allemaal Engelse clubs. Het laatste oefenduel vormde de afsluiting van een zeer geslaagde Open Dag.

Ronald Koeman kon weer beschikken over Zlatan Ibrahimovic, die door een liesblessure het Amsterdam Tournament afgelopen weekeinde moest missen. Maar nu ontbrak Wesley Sonck in de selectie, omdat de Belg met een lichte dijbeenblessure kampte. Dus kon de trainer in de laatste wedstrijd vóór het belangrijke duel tegen (waarschijnlijk) Grazer AK nog niet het tweespitsensysteem met zijn twee midvoors uitproberen.

In een heet stadion met bijna 25.000 toeschouwers zette Zlatan Ibrahimovic Ajax op voorsprong. De spits sleepte de bal met zich mee langs vier Haarlem-spelers en schoot, uitgeweken naar de achterlijn links voor het doel, de bal snoeihard in het dak. Doelman Erik Heijblok was kansloos, 1-0.

Aan die linkerkant liet Ajax af en toe mooie dingen zien aan het publiek die dankzij de Supporters Vereniging Ajax gratis naar binnen mochten. Zo gaf Ibrahimovic een prachtige bal op Pienaar, die daar vervolgens te weinig mee deed. Nog geen minuut later gaf ook Maxwell een plaatje van een pass, nu op Ibrahimovic. Maar de Zweed tipte de bal over het doel heen.

Vier minuten na de openingstreffer van Zlatan moest Zdenek Grygera alle zeilen bijzetten om Niels Kokmeijer van scoren te houden. De Tsjech gleed de bal van de doellijn. Hatem Trabelsi moest lichtgeblesseerd het veld verlaten en werd vervangen door Johnny Heitinga.

Nadat scheidsrechter Peter van Dongen, die overigens voor het eerst in zijn loopbaan Ajax floot, een korte drinkpauze had ingelast kreeg Ibrahimovic nog twee uitgelezen mogelijkheden om de score te verruimen. Maar voor een leeg doel schoot hij naast en toen alleen Heijblok nog voor het doel stond, schoot hij tegen die keeper op.

In de tweede helft zag Ajax er bijna compleet anders uit. Grygera moest het nu op rechts laten zien terwijl Pasanen en Yakubu het hart van de defensie vormden en Van Damme vanaf links zijn rushes mocht etaleren. Maar met deze extreme warmte 'rushte' de Belg niet al te veel. Hij was overigens niet de enige.

Heitinga en Obodai stonden voor de centrumverdedigers en Cedric van der Gun moest het spel verdelen achter de voorste linie die uit Sikora, Boukhari en Wamberto bestond.
Voor Sikora was het zijn allereerste wedstrijd van het seizoen. Wamberto was bij afwezigheid van Van der Vaart – hij kampte met een bovenbeenblessure – en na de wissel van Litmanen de nieuwe aanvoerder. Die zag dat vier minuten in zijn ‘ambtsperiode’ al een tegentreffer viel te noteren. Mulders schoof de bal pardoes binnen langs Stekelenburg, 1-1.

Maar dat liet de aanvoerder niet op zich zitten. Hij soleerde, bijna zoals Ibrahimovic in de eerste helft, zijn elftal weer naar voorsprong: 2-1. Toen was de wedstrijd wel gespeeld. Alleen Obodai kreeg nog een kans, maar die verprutste hij nadat ook hij door de defensie was geslalomd.

Daarmee kwam er een einde aan de wedstrijd en aan de oefencampagne 2003. Ajax moet zich nu richten op Grazer AK dat vanavond dan wel een 5-1 voorsprong dient te verdedigen tegen Tirana. Lukt dat niet dan reist Ajax volgende week af naar Albanië.