Menu

Ajax ruikt dubbele kansen

Zowel Ronald Koeman als Jan Olde Riekerink zien voor hun teams kansen in de achtste finales van de Amstelcup. Op één avond, aanstaande woensdag, spelen beide ploegen thuis tegen respectievelijk RBC en FC Twente. Hoewel Koeman denkt dat Jong Ajax het moeilijker zal krijgen dan zijn eigen selectie, ziet Olde Riekerink wel degelijk mogelijkheden voor zijn talenten.

De drie voorgaande edities van de Amstelcup werd Ajax 1 in de achtste finales uitgeschakeld. De twee jaren daarvoor wonnen de Amsterdammers de beker. RBC stond in het bekertoernooi een keer eerder tegenover de Ajax. Dat was nota bene in de finale van het seizoen 1985-1986. De Amsterdammers waren toen met 3-0 te sterk.

In de opstelling van Ajax 1 zijn niet veel verrassingen te verwachten. Tot aan de winterstop wil de kersverse Ajax-trainer niet teveel omgooien. Koeman: "Het allerbelangrijkste is dat het elftal functioneert. Ik kijk het tot de winterstop aan, dan ga ik evalueren. Ik heb tijd nodig om een aantal dingen te ordenen, dat kan niet in zo'n korte tijd. Het enige wat ik kan doen is op een herkenbare manier spelen en de jongens vertrouwen geven."

"Ze weten dat ik een duidelijke voorkeur heb voor het 4-3-3-systeem. Daarmee kan ik het accent ook meer op de verdediging of op de aanval leggen. Zo kan ik varieren met bijvoorbeeld een man achter de spitsen of een man voor de verdediging. We hebben nu veel wedstrijden in een vrij korte periode, dus bereid ik de spelers alleen fysiek en mentaal voor op de eerstvolgende wedstrijd."

Koeman kan in ieder geval niet beschikken over Ikedia (dijbeen), Cruz (enkel), Pasanen (voet), Van der Gun (knie) en Machlas (buikspier). Mido zit de tweede van drie duels schorsing uit. Trabelsi en Vierklau hebben de groepstrianing weer hervat, maar het is nog onduidelijk of zij woensdagavond inzetbaar zijn.

De trainer van Jong Ajax kon wat specifieker zijn over de komende wedstrijd. Olde Riekerink hoopt dat zijn mannen de stunt tegen De Graafschap kunnen herhalen tegen het team van John van 't Schip. Hij ziet het spelen in de achtste finales van de Amstelcup vooral als een mooie beloning voor zijn pupillen, maar acht een overwinning zeker niet uitgesloten.

Olde Riekerink: "Vanaf vandaag spreken we over de wedstrijd. Daarvoor niet, want we moesten zaterdag nog in de beloftencompetitie spelen. Nu die wedstrijd achter ons ligt, kunnen we ons concentreren op woensdag. Ik merk dat het duel begint te leven onder de spelers, ze zijn wat meer gespannen dan normaal."

Olde Riekerink vindt het een voordeel dat hij thuis speelt. "We kunnen gewoon onze eigen kleedkamer gebruiken en de omstandigheden zijn voor ons normaal. We spelen natuurlijk bijna niet in de Arena, maar daar gaan we dinsdag trainen om te wennen. Het zou leuk zijn als er woensdag veel publiek is, dat werkt enorm stimulerend voor de jonge spelers."

De trainer denkt dat zijn team zijn eigen spel moet spelen: "Wij moeten onze sterke punten benadrukken. Dat zijn het samenspel en het positiespel. De spelers kunnen erg slim spelen. En ze moeten proberen onbevangen te blijven. De kracht dit elftal is dat het één geheel is. Daar kan Twente het nog lastig mee krijgen, we hebben zeker kansen om te winnen."

Bij Jong Ajax is iedereen weer fit. Walker en Pienaar hadden vorige week wat last van blessures, maar zijn volledig hersteld. De vaste twaalf spelers op het wedstrijdformulier van Olde Riekerink worden aangevuld door spelers uit de jeugd, die al vaker bij de beloften op de bank hebben gezeten. Wie dat precies zijn wordt waarschijnlijk dinsdag bekend.