Menu
Ajax Run bezorgt deelnemers kippenvel

Ajax Run bezorgt deelnemers kippenvel

Prachtig weer, een recordaantal deelnemers en overwegend blije gezichten. De tweede editie van de Ajax Run was zondag een groot succes. ,,Het finishen in de Amsterdam ArenA was één groot kippenvel-moment.”

Opgewonden stemmen en verhitte gezichten. Het is even voor half 12 en de Kids Run staat op het punt van beginnen. Even daarvoor hebben de jongste deelnemers aan de hand van opzwepende beats en teksten van de dj de spieren losgegooid. De zes jaar oude Bas uit Almere geeft broertje Roel een
high five. ,,Ze hebben nauwelijks kunnen slapen vannacht”, vertelt hun moeder even verderop langs de kant. Het is ook niet zomaar iets: een hardloopwedstrijd die eindigt in de ArenA. Vader begint te dagdromen. ,,Hopelijk zien we ze over een jaar of vijftien nog een keer terug, maar dan op het veld.”

Even later worden de kids voor hun wedstrijd over anderhalve kilometer weggeschoten. Het is de aftrap van een schitterend hardloopfestijn. Naast de Kids Run en de races over vijf en tien kilometer worden ook een Busines-, en VriendenRun georganiseerd. Kortom, voor iedereen wat wils.

Veel Ajax-prominenten waren van de partij
Veel Ajax-prominenten waren van de partij

Met nagenoeg geen wind en een heerlijk najaarszonnetje is het ideaal hardloopweer. Reden voor veel hardlopers om de reis richting de Amsterdam Arena te maken. De start van de vijf kilometer moet noodgedwongen tien minuten worden uitgesteld vanwege de lange rijen bij de inschrijfloketten. Een luxeprobleem.

Even later dan gepland verricht Sjaak Swart alsnog het startschot van de vijf kilometer. Het clubicoon
is één van vele prominente Ajacieden die hun medewerking verlenen. George Ogararu, Stanley Menzo, Tarik Oulida en Simon Tahamata laten zich van hun sportieve kant zien en lopen mee, evenals een forse afvaardiging van de Ajax Vrouwen. Heini Otto - ambassadeur van de Ajax Foundation - fungeert als spreekstalmeester.

Arek Milik en Thulani Serero moeten de uitwedstrijd bij Vitesse noodgedwongen laten schieten. Zij maken van de nood een deugd en hebben zich bereid gevonden om de prijzen bij de vijf en tien kilometer uit te reiken. Bij het laatste onderdeel – de hoofdact – verrichten de twee Ajacieden bovendien het startschot.

Thulani Serero en Arek Milik lossen het startschot
Thulani Serero en Arek Milik lossen het startschot

Het past allemaal op een dag waarop de glimlach overheerst. Uiteindelijk doen liefst 3613 mensen
mee aan de Ajax Run, een schitterend aantal. Organisator Tjeerd Scheffer wijt dat vooral aan de uitstekende omstandigheden. ,,Het is prachtig weer. Als het regent, komt niemand zich op de dag zelf nog aanmelden.”

De organisatie krijgt zodoende loon naar werken. De voorbereiding en de organisatie is van alle
gemakken voorzien. Er is een Kidsdorp, georganiseerd oor VUmc Kinderstad en ABN AMRO, waar de kinderen zich kunnen vermaken, en een Business Stand voor de Business Run-lopers. Maar de loper – en zijn fysieke gesteldheid - staan natuurlijk centraal. Er is zelfs een tent waar de deelnemers zich kunnen laten masseren.

,,We zijn hier met zeven masseurs. Sommige lopers laten zich ter voorbereiding masseren, maar de meesten zullen na afloop komen”, liet Albert Treur van Medicsafe weten. Zijn bedrijf heeft een bijzondere band met Ajax. ,,We zijn al achttien jaar partner van Ajax op de Toekomst en verzorgen al het fysiomateriaal. We lopen vandaag ook mee met een team."

Medicsafe winnaar van de Business Run
Medicsafe winnaar van de Business Run

De Ajax Run was een dag om niet snel te vergeten. Niet alleen voor de lopers, maar ook voor de organisatie. ,,Ik ben apetrots”, zei Simone Freling, Directeur van de Ajax Foundation. ,,Het is ongelooflijk mooi om deze geweldige opkomst te zien. Niet alleen het sportieve en gezonde aspect, maar ook dat zoveel mensen voor het goede doel lopen. Met de opbrengst gaan we een schitterende Ajax Foundation G-dag organiseren. Nog een woord van dank aan de Amsterdam ArenA, Team Scheffer, alle vrijwilligers en de ABN AMRO Foundation. Zonder hen hadden we dit niet kunnen doen."

Het lopen in en rondom de ArenA bezorgde veel deelnemers kippenvel
Het lopen in en rondom de ArenA bezorgde veel deelnemers kippenvel
Oud-Ajacied George Ogararu had er zin in
Oud-Ajacied George Ogararu had er zin in
Mascotte Lucky poseert met het podium van de Kids Run
Mascotte Lucky poseert met het podium van de Kids Run
Sjaak Swart schoot de deelnemers voor de vijf kilometer weg
Sjaak Swart schoot de deelnemers voor de vijf kilometer weg
Het was een drukte van belang bij de Ajax Run
Het was een drukte van belang bij de Ajax Run
Tekst: Ajax.nl
Foto's: Gerard van Hees