Menu

Ajax schiet veertien keer raak bij Tubantia

Kampioen van de vierde klasse zijn ze afgelopen seizoen geworden. En tegen Ajax kwamen ze ook nog tot scoren. Ze maakten zelfs, in de door Jaap Uilenberg geleide wedstrijd, de gelijkmaker. Daarna was het echter wel over voor Tubantia, dat net als Ajax dit jaar het honderdjarig jubileum viert, want Ajax schoot liefst veertien keer raak.

Andy van der Meijde was tevreden over zijn spel. Hij had een assist en een doelpunt.

Opvallend in de opstelling was de positie die Yakubu innam. De Ghanees stond negentig minuten lang rechtsback. Dat deed hij zoals we van hem gewend zijn. Gepassioneerd en of hij er al jaren speelde. In het centrum van de verdediging had trainer Co Adriaanse Ferdi Vierklau geposteerd.

Galasek en Vierklau vormden een tandem in het hart van de Ajax-defensie.

De nieuwe aankoop Tomas Galasek speelde in de as met Vierklau achter zich. ' Dat was wennen', vond de eerste Tsjech in Ajax-dienst. ' Bij Willem II kon ik een positie eisen. Hier ben ik al blij als ik in de basis sta. In deze wedstrijd kon ik zien hoe iedereen speelt. Hoewel ik wat verkeerde passjes gaf, vond ik wel dat het goed ging. Vooral de ketting Vierklau, ik, Knopper en Arveladze liep af en toe goed. Als ik gewoon simpel speel, dan kan ik overal de bal kwijt. Maar veel wijzer word je niet van zo'n wedstrijd. Dat komt pas als je meer tegenstand krijgt.'

Richard Knopper speelde een helft en scoorde twee maal.

Ook in de beginopstelling stond Andy van der Meijde. De rechtsbuiten is terug van een jaar Twente. ' Ik vind het een uitdaging om weer voor Ajax te spelen. Ik ben blij dat ik terug ben. Als Brian Laudrup was gebleven had ik niet geweten wat ik bij Ajax te zoeken had, maar nu zie ik wel perspectief. Ik moet met Wamberto strijden voor een basisplaats. In deze wedstrijd vond ik dat het goed ging. Een assist en een goal, dat is lekker.'

De goal van Van der Meijde was het vierde doelpunt van Ajax. Richard Knopper scoorde in de zesde minuut de openingsgoal, maar nog in dezelfde minuut was het Rene Beune die Tubantia, na een misverstand tussen Grim en Vierklau, op gelijke hoogte bracht. Shota Arveladze nam de 1-2 en 1-3 voor zijn rekening. ' Ach, het gaat beter', sprak de Georgier voorzichtig na een lekkere vakantie met familie. 'Mijn hoofd is bijna leeg. Ik denk dat ik nog zes weken nodig heb', lachte hij ontspannen.

Shota Arveladze scoorde twee keer namens Ajax. Hij zei na afloop dat het 'wel beter ging'.

Erg ontspannen ging het in het veld. Van der Meijde kopte de stand naar 1-4 en Knopper schoot met een droge knal Ajax naar 1-5. Dat waren de doelpunten van de eerste helft, waarbij het goede spel van Kevin Bobson als linksbuiten opviel.

In de tweede helft maakte Richard Witschge plaats voor John O'Brien, Cedric van der Gun nam de positie van Knopper over, Arveladze ruimde het veld voor Brutil Hosé en Van der Meijde moest toezien hoe Wamberto leuke acties had op de rechtsbuitenpositie.

Ajax tweede spits Hosé had weinig tijd nodig om zijn eerste doelpunt van het seizoen achter de Tubantia-goalie te krijgen. Daarna ging het even minder met de pinchhitter, maar na een tiental minuten stond hij weer prima te spelen. Hij scoorde dan ook weer de 1-8. De zevende was van Bobson, die als een van de weinigen juichte na zijn doelpunt. Bobson zorgde ook voor de negende. De tiende was er een om in te lijsten. Wamberto soleerde door de Hengelose defensie en met een fraai schot knalde hij de bal in het midden van het doel. Het scorebord kon de stand al niet meer aan, maar Ajax ging nog even door. O'Brien was goed voor de elfde en twaalfde, bij de twaalfde was Tim de Cler heel goed mee opgekomen.

Tim de Cler kwam regelmatig opzetten over de linkerkant. Een keer leidde dat tot een assist.

In de slotfase kwam Peter Hoekstra nog binnen de lijnen op de linkshalfpositie. Nieuwenburg had het veld verlaten en ging met Piet Bon langs het ziekenhuis om een kwetsuur aan het oog na te laten kijken. O'Brien verhuisde naar de rechterkant van het middenveld.

Ook Frank Verlaat kreeg nog enkele minuten speeltijd. Hij verving Vierklau in het centrum, maar tot opvallende acties kwam de Haarlemmer niet. Wel ging Hosé fanatiek door, schoof de bal niet zelfzuchtig af op de inlopende Bobson die zijn derde maakte. Het slotakkoord was voor Cedric van der Gun. De vorig seizoen aan Den Bosch verhuurde 'nummer tien' schoot een voorzet van Hosé in de touwen.

Daarmee kwam een einde aan de eerste oefenwedstrijd van een lange reeks. In de kantine verblijdde John van 't Schip de winnaars van de penaltybokaal, die tijdens de wedstrijd op het andere veld werd gehouden, met hun verdiende prijzen. De nieuwe assistent-trainer kon het niet nalaten even een sneer te maken naar de strafschoppenserie van Nederland tegen Italië. 'Jullie moeten goed blijven oefenen op de penalty's, want je weet wat er van komt als je ze niet goed neemt!' Van 't Schip stapte als laatste in de spelersbus die de selectie terugbracht naar De Lutte.

Tubantia - Ajax 1-14 (1-5)
0-1 Knopper 6'
1-1 Beune 6'
1-2 Arveladze 11'
1-3 Arveladze 16'
1-4 Van der Meijde 36'
1-5 Knopper 38'
1-6 Hosé 47'
1-7 Bobson 55'
1-8 Hosé 58'
1-9 Bobson 60'
1-10 Wamberto 63'
1-11 O'Brien 65'
1-12 O'Brien 68'
1-13 Bobson 80'
1-14 Van der Gun 86'

Opstellng Ajax: Grim; Yakubu, Vierklau (Verlaat), Galasek, De Cler, Nieuwenburg (Hoekstra) , Knopper (Van der Gun), Witschge (O'Brien), Van der Meijde (Wamberto), Arveladze (Hosé), Bobson.